Premiera Nationala la SANADOR: Reparatie ortopedica cu celule stem sub forma de transfuzie

DSC_0953Bucuresti, 29 septembrie 2015:

In cadrul Spitalului SANADOR au fost realizate, luni, 28 septembrie, in premiera nationala, 5 reparatii ortopedice cu celule stem sub forma de transfuzie, de catre o echipa medicala coordonata de dr. Bogdan Andrei - medic specialist ortopedie traumatologie.

Infiltratiile cu celule STEM reprezinta cel mai performant tratament existent, la ora actuala, in ortopedie, la nivel mondial. Procedura este un tratament non-chirurgical de vindecare, folosit in foarte multe domenii, fiind renumit in ortopedie si in medicina sportiva.

Cel mai des intalnite indicatii ale tramentului cu celule STEM mezenchimale sunt: tendinitele, tendinoza, rupturile de tendon, leziuni degenerative tendinoase, rupturi musculare, leziuni de cartilaj (artroza), transpozitia nervului ulnar, psuedartroza, sutura de menisc, ligamentoplastie LIA/LIP, suturi/reinsertii tendinoase, cura instabilitatilor de glezna.

DSC_0979

In timpul interventiei, pacientului i se injecteaza celule STEM mezenchimale (MSCs - celule STEM localizate in maduva osoasa care stimuleaza cel mai bine vindecarea leziunilor musculo-scheletale) in regiunea afectata pentru a stimula si a spori procesul de vindecare. MSCs sunt obtinute din sangele propriu al pacientului, modificat prin centrifugare cu scopul de a produce doze mari de ingrediente necesare procesului de vindecare, ingrediente care sunt stocate in maduva osoasa. Infiltratia cu celule STEM actioneaza asemenea sistemului natural de vindecare a organismului, avantajul fiind dat de concentratia foarte mare de MSCs care, odata injectate, initiaza si amplifica procesul de vindecare.

"Procedura medicala este simpla. Presupune o internare de doar 24 de ore in spital, internare necesara confortului pacientului in urma anesteziei intravenoasa. In timpul procedurii, medicul foloseste o seringa speciala cu ajutorul careia recolteaza sange din osul bazinului. Sangele recoltat este centrifugat, astfel fiind inlaturate plasma si celulele rosii. Ulterior, se obtine o solutie de 6-15 ori mai concentrata, formata din celule STEM mezenchimale si factori de crestere (PRP). Apoi, solutia obtinuta este injectata in zona dorita: articulatii, oase, muschi, tendoane sau ligamente. Tesutul lezat este invadat cu milioane de celule regenerative si factori de crestere, accelerandu-se procesul natural de vindecare.",

declara dr.Bogdan Andrei, medic specialist ortopedie traumatologie, Spitalul SANADOR.

DSC_0945 DSC_0999

In prezent, la noi in tara, celulele STEM sunt un concept legat de fat si se refera exclusiv la recoltarea imediat dupa nastere din cordonul ombilical. Prin aceste interventii, realizate in premiera in cadrul spitalului SANADOR, a fost introdusa, la noi in tara, o procedura medicala de ultima generatie: recoltarea celulelor STEM de la adult si folosirea acestora in medicina regenerativa.

Medicina regenerativa urmareste vindecarea tesuturilor in vederea restabilirii functiilor normale ale organismului. Regenerarea tesuturilor afectate este obtinuta prin stimularea celulelor si a mecanismelor proprii de vindecare a organismului, cum ar fi celulele STEM. Acestea au abilitatea de a se diferentia intr-o varietate de tipuri de celule: musculare, osoase, tendinoase sau cartilaginoase. Celulele mezenchimale sunt recunoscute ca avand cel mai mare potential de vindecare a leziunillor aparute la nivelul acestor tesuturi.

DSC_0957

"

Acesta tehnica medicala este remarcabila prin perspectiva pe care o ofera pacientului: vindecare mult mai rapida, recuperare completa, sanse de recidiva minime. Are foarte multe aplicatii si pare sa fie principala arma in lupta cu una dintre cele mai frecvente si invalidante boli: artroza. Folosind aceasta tehnica in viitorul apropiat, vom avea o alta viziune asupra tratamentelor ortopedice. Sunt bucuros ca am reusit sa pun in practica aceasta tehnica in Romania, si sper sa reusesc sa ajut cat mai multi oameni prin aceasta metoda."

declara dr.Bogdan Andrei, medic specialist ortopedie traumatologie, Spitalul SANADOR.

SANADOR