Ce intelegem prin chimioterapie? Este tehnica terapeutica ce consta in administrarea substantelor chimice in scopul tratarii unei boli. Aceasta este metoda cea mai folosita pentru tratarea cancerului, fiind utilizate o varietate de produse chimioterapice. Medicamentele folosite pot opri sau pot incetini cresterea celulelor canceroase. Chimioterapia este una dintre  principalele ramuri ale oncologiei medicale.

 • Chimioterapia, una dintre categoriile principale ale oncologiei medicale

Tehnica de chimioterapie are o istorie indelungata: a fost descoperita inca din Al Doilea Razboi Mondial. De-a lungul timpului, cercetatorii s-au axat pe descoperirea unor medicamente care sa blocheze diferite cai prin care celulele canceroase se dezvolta si se inmultesc anarhic. Asa a luat nastere chimioterapia, una dintre principalele categorii terapeutice in oncologia medicala, cu scopul de a prelungi viata bolnavilor sau de a reduce simptomele cancerului.

Ce se intampla la chimioterapie? Tratamentul consta in injectarea intravenoasa a diverse substante chimice care au drept scop impiedicarea sau incetinirea proliferarii celulelor canceroase. Cu alte cuvinte, chimioterapia opreste cancerul din evolutie.

 • Se foloseste in cazul cancerelor de san, pulmonar, de col uterin, colon, rect,  esofagian, gastric, pancreatic si de prostata

Ce medicamente se folosesc? Exista peste 100 de substante chimice, naturale sau artificiale, utilizate in cadrul chimioterapiei. In fiecare an sunt descoperite noi molecule mai eficiente, mai lipsite de riscuri. Alte categorii mai importante de medicamente chimioterapice sunt reprezentate de agentii alchilanti, antibioticele antitumorale si corticosteroizii.

La ce tipuri de cancer se face chimioterapie? Se foloseste in toate tipurile de cancere, depinzand de tipul si stadiul celular. Printre cele mai frecvente cancere se numara cancerul de san, pulmonar, de col uterin, colon, rect,  esofagian, gastric, pancreatic si de prostata. Unele forme si stadii rare de cancer de san, sau unele forme de cancere tiroidiene, nu necesita chimioterapie, ci doar hormonoterapie.

Tumorile maligne se trateaza dupa felul celulei care le formeaza. Tipul celulei nu se poate caracteriza decat dupa analiza deosebit de atenta la microscop a unei probe (biopsia)  din tumora respectiva. Aceasta operatiune deosebit de importanta poarta numele de analiza histopatologica.

Din pacate, exista foarte multi oameni la nivel mondial care au nevoie de chimioterapie. 18 milioane de persoane din intreaga lume sufera de cancer. In vremuri de pandemie de coronavirus, Sanador si-a indreptat gandurile spre suferinta si lupta pe care o duc acesti pacienti, iar specialistii nostri dezvaluie metode de preventie in perioada dominata de COVID-19.

"Sunt doua lucruri foarte importante de respectat: izolarea si igiena personala. Tumorile maligne apar pe fondul imunitatii scazute. Chimioterapia poate contribui la scaderea imunitatii, dar nu au de ales. Dr. Eniko Reka Fejer

Dr. Eniko Reka Fejer, medic specialist Oncologie Medicala in cadrul Centrului Oncologic Sanador, a explicat cum trebuie sa reactioneze un pacient oncologic. "Sunt doua lucruri foarte importante de respectat: izolarea si igiena personala. Tumorile maligne apar pe fondul imunitatii scazute. Chimioterapia poate contribui la scaderea imunitatii, dar nu au de ales. Ei trebui sa ia aceleasi masuri ca populatia generala: izolare si igiena personala, din nou. Sanador a reactionat exemplar: s-a instituit o zona de triaj in afara unitatilor Sanador, in care apartinatorii si pacientii sunt primiti la sosire. Apoi, personalul medical insoteste pacientii cu cancer la tratament", a spus dr. Eniko Reka Fejer.

"Majoritatea bolnavilor de cancer sunt mai in varsta. Daca au tumori pulmonare, respiratorii, daca au metastaze pulmonare sau anumite complicatii, atunci situatia lor se poate ingreuna. Ne dam seama ca in contextul in care un pacient imuno-deprimat, pe o chimioterapie foarte agresiva, cu o patologie pulmonara, evident ca nu va fi foarte stralucita situatia. La pacientii care au boala diseminata prin corp, au mai multe organe afectate, iar lupta merge pe termen lung, deci chimioterapia nu are un deadline. O continuam", explica medicul.

Stim ca, in chimioterapie, pot aparea reactii adverse, precum caderea temporara a parului, greata, anemie, lipsa poftei de mancare, diaree, aftele la nivelul gurii si gatului, probleme dermatologice, probleme cu aspectul unghiilor, dar, noi, la Centrul Oncologic Sanador, suntem alaturi de tine in toata aceasta batalie, pregatiti sa facem totul ca sa invingem cancerul, pentru ca sanatatea este stilul nostru de viata, stil pe care dorim sa ti-l insuflam si tie. Aplicam tratamente personalizate, deoarece tu esti special!

Dr. Mircea Dediu, medic primar Oncologie Medicala in cadrul Centrului Oncologic Sanador, ne-a explicat cat de important este sportul in prevenirea cancerului. "Exista mai multe analize care coreleaza in mod categoric activitatea fizica cu reducerea incidentei diverselor tipuri de cancer si, mai mult, chiar o data diagnosticat o forma de cancer, activitatea fizica este menita sa reduca substantial ratele de recidiva. In privinta incidentei, datele se efectueaza cu o scadere a riscului de aparitie a cancerului in jur de 20-25 la suta, iar in privinta moratalitatii asociate diverselor forme de cancer, aceste cifre ajung pana la 40 la suta, ca sacdere a riscului. Nu sunt anumite zone tumorale asociate cu exercitiul fizic. Marea majoritate a tumorilor se efectueaza sub acest aspect. Este un efect protectiv relativ universal, asociat majoritatii localizarilor tumorale".

Controlul greutatii, in mod independent, este asociat cu incidenta diferitelor forme de cancer. Dr. Mircea Dediu

Specialistul mai atrage atentia si asupra controlului greutatii corporale, ca un factor important in preventia cancerului: "Controlul greutatii, in mod independent, este asociat cu incidenta diferitelor forme de cancer. Nu trebuie sa facem acele exercitii fizice excesive, la sali de forta, care sunt greu de exercitat de un pacient normal. Sunt suficiente activitatile comune: mersul pe jos, urcatul scarilor, care sa fie constant prestate".

Noi iti garantam ca, indiferent de tipul de cancer pentru care faci chimioterapie, gasesti la Sanador un prieten si un partener de nadejde in aceasta grea incercare a vietii. Fii increzator ca impreuna putem castiga!

Centrul Oncologic Sanador

 • Adresa

  Str. Sevastopol, nr. 5, sector 1, București

 • Program

  Luni - Sâmbătă: 08:00 - 21:00

 • Metrou

  Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

 • STB

  20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

Galerie foto