Chiuretajul este termenul care se refera la avortul provocat sau, simplu, la o intrerupere de sarcina. Chiar daca ne aflam in secolul XXI, chiuretajul  este disponibil legal doar pentru 2/3 din femeile de pe toata suprafata Pamantului.

Cele mai frecvente metode de producere a avortului

Ele sunt reprezentate de evacuarea instrumentala pe cale vaginala si provocare medicala (stimularea contractiilor uterine). Chirurgia uterina (histerotomie sau histerectomie) este de ultima intentie, fiind de obicei evitata datorita ratelor mai mari ale mortalitatii.

Tipuri de chiuretaj

  1. Avort medicamentos: recomandat in sarcini mici – de pana la 8-9 saptamani si, atentie, trebuie realizat sub stricta supraveghere a unui doctor. Daca avortul medicamentos nu este suficient, el va fi urmat de unul chirurgical.
  2. Evacuare instrumentala în chiuretaj: evacuarea instrumentala este folosita in 97% din totalul avorturilor. Intre 4 si 6 saptamani, uterul poate fi chiuretat uşor cu o chiureta atasata la o sursa de vaccum. Deoarece esecul in terminarea sarcinii este mai frecvent in primele saptamani decat in cele mai tardive, evacuarea instrumentala nu trebuie efectuata in principiu daca nu se observa sacul gestational. Inainte de aceasta perioada, avortul este de obicei indus medical.

Cum decurge viata sexuala a femeii dupa chiuretaj? Din acest punct de vedere, va trebui sa faci schimbari: amana raporturilor sexuale, cel puţin pentru o perioada de 2 saptamani! Aceasta masura de precautie iti reduce riscul de infectii si este o parte importanta a recuperarii dupa avort. Daca ai facut sex neprotejat in saptamanile de dupa avort, trebuie sa revii la ginecolog pentru a depista consecintele.

Galerie foto

SANADOR