Ce este ERCP?

ERCP (Colangiopancreatografia Retrogradă Endoscopică) este o tehnică minim invazivă, utilizată pentru studiul căilor biliare, ductului pancreatic și veziculei biliare. Ductele sunt canale pentru drenaj. Canalele de drenaj biliar de la ficat se numesc căi biliare sau ducte biliare. Ductul pancreatic este canalul de drenaj din pancreas.

În cadrul Spitalului Clinic SANADOR, echipa de medici, condusă de Dr. Gabriel Constantinescu, medic primar Medicină Internă, medic primar Gastroenterologie, care efecutează ERCP, are cea mai vastă experiență pentru o astfel de intervenție. Departamentul de Radiologie Imagistică Medicală in cadrul căruia se realizează această tehnică este dotat cu echipamente digitale de ultimă generație.

Watch on YouTube

Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă este o procedură care îmbină endoscopia și radiologia. Prin intermediul endoscopului, medicul vizualizează interiorul stomacului și duodenului, și injectează o substanță de contrast în canaliculele arborelui biliar și în ductul pancreatic, obținând o imagine radiologică precisă și de calitate a structurilor anatomice explorate.

Procedura se efectuează cu endoscopul cu vedere laterală, cu ajutorul căruia se pătrunde în tractul digestiv superior, până la nivelul duodenului. La acest nivel, în funcție de afecțiunea pacientului, medicul efecutează procedura terapeutică efectivă: extracția de calculi coledocieni, dilatația canalului coledoc, montarea de stenturi biliare, etc.

  • Vino la SANADOR pentru efectuarea ERCP în condiții de siguranță, de către medici specializați, cu experiență vastă și cu o înaltă calificare medicală!

Indicațiile ERCP

Această procedură se poate realiza atât în scop diagnostic, pentru stabilirea cauzei unor simptome precum - icterul, cât și în scop terapeutic, pentru extragerea calculilor în vederea remiterii simptomatologiei.

Indicații ERCP în scop diagnostic:

Indicații ERCP în scop terapeutic:

  • Sfincterotomia endoscopică a sfincterului Oddi, în unele cazuri de spasm al sfincterului Oddi;
  • Extragerea calculilor biliari sau a altor resturi biliare;
  • Introducerea unui stent prin papila duodenală majoră și ampula lui Vater în canalul biliar comun și / sau canalul pancreatic;
  • Dilatarea stricturilor (colangită sclerozantă primară, stricturi anastomotice după transplant hepatic, etc.)
Watch on YouTube
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Contraindicațiile ERCP

  • Alergie la substanța de contrast;
  • Pancreatita acută (exceptând cazurile în care bilirubina are valori persistente crescute sau este în continuă creștere, sugerând o obstrucție continuă);
  • Tulburări de coagulare;
  • Infarct miocardic recent sau embolie pulmonară;
  • Boală cardiopulmonară severă sau alte patologii grave.

Complicații post-procedurale

Post-procedural, în rare cazuri (rată globală de 5-10%), pot apărea o serie de complicații, și de cele mai multe ori aceste complicații se pretează la tratament conservator. Printre potențialele complicații se numără:

  • Sângerare la nivelul papilei duodenale;
  • Infecții la nivelul căilor biliare;
  • Reacții pancreatice (pancreatite post-ERCP);
  • Perforații digestive.

Riscul de complicații este dictat de complexitatea intervenției și de statusul biologic al pacientului.

Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă se efectuează cu sedarea pacientului și poate dura până la 60 de minute.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

ERCP la SANADOR

Procedura de ERCP se realizează în cadrul Departamenului de Radiologie și Imagistica Medicală SANADOR. Echipamentele de ultimă generație din Spitalul Clinic SANADOR, Siemens ICONOS R200 si Philips Bucky Diagnost, permit obținerea unor imagini de o calitatea ireproșabilă, cu informații precise asupra structurilor lezate.

La Spitalul Clinic SANADOR, ERCP se realizează cu echipamente de ultimă generație

Echipamentul de Radiologie Siemens ICONOS R200 este digital, permițând reducerea dozei de iradiere față de radiologia clasică, scăderea timpului de lucru și obținerea unor imagini de o mare acuratețe. Imaginile radiologice obținute digital pot fi arhivate, în felul acesta putându-se compara diversele imagini, cu avantaje în evaluarea răspunsului post-terapeutic.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR