ERCP (Colangio Pancreatografia Retrograda Endoscopica) este o tehnica speciala folosita pentru studiul cailor biliare, ductului pancreatic si veziculei biliare. Ductele sunt canale pentru drenaj. Canalele de drenaj dinspre ficat se numesc cai biliare sau ducte biliare. Ductul pancreatic este canalul de drenaj din pancreas.

In cadrul Spitalului Clinic SANADOR, echipa de medici care practica ERCP are cea mai vasta experienta din Bucuresti pentru o astfel de interventie. Departamentul de Radiologie Imagistica Medicala in cadrul caruia se realizeaza aceasta tehnica este dotat cu echipamente digitale de ultima generatie.

Litiaza biliara este o afectiune frecventa, avand ca si cauze numerosi factori, printre care: obezitatea, dieta hipercalorica, varsta inaintata sau factori genetici.

La SANADOR, pacientii cu aceasta patologie se pot trata prin ERCP (Colangiopancreatografia endoscopica retrograda) – o tehnica minim invaziva de diagnosticare si tratament, cu riscuri minore si recuperare rapida. Interventia este realizata la Spitalul SANADOR de o echipa de medici cu cea mai vasta experienta din Bucuresti in ERCP, cu peste 8000 de cazuri tratate cu succes si un singur caz de chirurgie corectiva la 2000 proceduri. Unul dintre acestia este Dr. Gabriel Constantinescu, medic primar Medicina Interna, medic primar Gastroenterologie.

Cum se desfasoara?

Medicul va folosi un spray anestezic local si/sau medicatie sedativa, pentru a creste gradul de confort in timpul procedurii. Un medic anestezist va administra sedative, daca procedura este lunga sau complicata. Unii pacienti primesc antibiotice inaintea interventiei. Va veti aseza cu fata in jos pe masa de radiografie. Instrumentele nu impiedică respiratia, dar ulterior puteti simti o senzatie de balonare din cauza aerului introdus in timpul procedurii.

Interventia ERCP dureaza aproximativ 60 minute cu timp activ 5-30 de minute, are complicatii minime pentru pacient, permite recuperare rapida si externare la 48 ore. Posibilitatea unor complicatii (ex: sangerarea papilara, angiocolita, pancreatita, perforatia digestiva) este minima– sub 10%. Procedura implica introducerea unui endoscop special cu vedere laterala, la nivelul duodenului, care permite preluarea imaginilor de la nivelul tubului digestiv, cu ajutorul camerei şi proiectatarea lor pe un monitor unde sunt analizate de medic. In timpul analizei se injecteaza substanta de contrast sub control radiologic, care permite vizualizarea cailor biliare si identificarea afectiunilor (pietre, tumori, stenoze benigne sau maligne). Cu endoscopul ajuns in duoden se intra in caile biliare, se sectioneaza electric sfincterele si cu ajutorul unor dispozitive se monteaza stenturi(drene) in calea biliara principala si canalele hepatice, pentru destuparea biliara.

Ce se intampla, efectiv, in timpul unui ERCP?

Se realizeza pe o masa radiologica, in cadrul Departamenului de Radiologie Imagistica Medicala. Echipamentele de ultima generatie din SANADOR, Siemens ICONOS R200 si Philips Bucky Diagnost, permit obtinerea unor imagini de o calitatea ireprosabila, cu informatii precise asupra structurilor lezate. Echipamentul de Radiologie Siemens ICONOS R200 este digital, permitand reducerea dozei de iradiere fata de radiologia clasica, scaderea timpului de lucru si obtinerea unor imagini de o mare acuratete. Imaginile radiologice obtinute digital pot fi arhivate, in felul acesta putandu-se compara diversele imagini, cu avantaje in evaluarea raspunsului post-teraputic.

Riscurile variaza in functie de motivele pentru care se face procedura, de patologia decelata in timpul procedurii, de interventia terapeutica, dar si de problemele de sanatate asociate ale pacientului. Pacienţii cu ERCP terapeutic, cum ar fi eliminarea de pietre, au un risc mai mare de a face complicatii decat pacientii cu ERCP diagnostic. Medicul va va expune riscurile inaintea procedurii.

Galerie foto