Chirurgie robotică

Chirurgie avansată la Spitalul Clinic SANADOR: robotul da Vinci Xi

Programează-te la SANADOR în vederea evaluării de specialitate a afecțiunii medicale cu care te confrunți pentru a analiza indicația de tratament prin chirurgie robotică!

 • Vrei să beneficiezi de tehnica revoluționară a robotului chirurgical da Vinci Xi? Alege SANADOR pentru ca afecțiunea ta să fie tratată prin cea mai avansată metodă chirurgicală minim invazivă!

Chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă din punctul de vedere al tehnologiei utilizate. Instrumentele chirurgicale și camera optică sunt manevrate de brațele unui sistem robotic, controlat prin intermediul unei console de către medicul chirurg. Sistemul robotic oferă o libertate de mișcare superioară mâinii umane, precum și o vedere tridimensională mult mărită, de înaltă definiție, a câmpului operator.

Watch on YouTube


Sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi este cel mai nou robot chirurgical la nivel internațional. Componentele acestuia asigură o claritate superioară a imaginii prin sistemul video de înaltă performanță, flexibilitate de lucru conferită de cartul cu cele patru brațe robotice și coordonarea precisă a manevrelor intraoperatorii prin gesturile de finețe transmise de chirurg consolei proiectate ergonomic.

Sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi pune la dispoziția chirurgului un set avansat de instrumente pentru a efectua o intervenție minim invazivă. Însă nu robotul este cel care operează, ci medicul chirurg, folosindu-se de instrumentele avansate ale sistemului da Vinci Xi, pe care le controlează prin intermediul unei console.

Avantajele chirurgiei robotice

Chirurgia robotică este o formă avansată de chirurgie minim invazivă, cu toate avantajele acesteia în comparație cu chirurgia deschisă:

 • Precizie ridicată a intervenției;
 • Pierderi sanguine intraoperatorii reduse;
 • Complicații postoperatorii mai puține;
 • Perioadă de spitalizare mai scurtă;
 • Recuperarea mai rapidă a pacientului;
 • Obținerea unor cicatrici de dimensiuni reduse.

În plus, față de chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică are o serie de avantaje suplimentare:

 • Posibilitatea de a interveni cu precizie în locuri greu accesibile;
 • Mișcări sigure, precise, pentru că robotul atenuează tremorul fiziologic;
 • Imagine 3D HD, mărită de până la 10 ori, stabilă.

Printre avantajele intervenției asistate robotic se numără și eliminarea tremorului fiziologic al mâinii chirurgului. Datorită celor 7 grade de libertate a brațelor (față de doar 2 grade pentru metoda laparoscopică) și versatilității deosebite, microinstrumentele robotice pot efectua aproape două rotații complete de cerc, ceea ce înseamnă un grad de libertate circumferențial de 540 grade. Toate aceste proprietăți ale echipamentului cresc calitatea manoperei chirurgicale și perfecționează mișcările mâinii chirurgului.

Indicațiile chirurgiei robotice

Chirurgia robotică și-a dovedit eficacitatea mai ales în intervențiile chirurgicale laborioase, care necesită disecții minuțioase, în regiuni anatomice greu accesibile și complexe. Sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi permite realizarea unei game largi de intervenții:

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie robotică în ginecologie sunt realizate de Dr. Bogdan Marțian. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic SANADOR este acreditată ca secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.

Chirurgia robotică este utilă, de asemenea, în chirurgia oncologică, prin precizia și acuratețea cu care se realizează manopera chirurgicală, cu respectarea marginilor de siguranță ale exciziei, conform principiilor oncologiei.

Decizia asupra tipului de intervenție chirurgicală se stabilește în urma discuției pacientului cu medicul curant, în cadrul căreia sunt explicate opțiunile disponibile și dacă este posibilă și recomandată intervenția prin chirurgie robotică. Ca orice tip de chirurgie, și chirurgia robotică prezintă riscuri. La fel ca alte tipuri de chirurgie minim invazivă, în cazurile complicate, chirurgia robotică poate necesita conversia la chirurgia deschisă.

 • Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic SANADOR este acreditată ca secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.

Chirurgie robotică la SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR oferă pacienților acces la cea mai performantă tehnologie în chirurgia robotică: da Vinci Xi. Chirurgia minim invazivă cu ajutorul echipamentului modern este utilizată în principal în intervenții din sfera chirurgiei generale, urologiei și ginecologiei. De asemenea, poate fi folosită în chirurgia bariatrică, spre exmeplu, pentru o intervenție de bypass gastric.

Watch on YouTube

Dezvoltarea chirurgiei robotice s-a făcut cu menținerea avantajelor chirurgiei minim invazive, dar cu depășirea limitelor chirurgiei laparoscopice: vedere bidimensională, fără percepția în adâncime a câmpului operator, instrumente nearticulate, cu grade de libertate limitate, transmiterea și amplificarea tremorului fiziologic al mâinii chirurgului.

Chirurgia robotică vine să compenseze toate aceste limite ale chirurgiei laparoscopice, crescând considerabil calitatea imaginii câmpului operator, amplificând dexteritatea, îmbunătățind precizia chirurgicală și confortul ergonomic. Este astfel posibilă abordarea unor proceduri chirurgicale complexe, care pot fi efectuate sigur și eficace, cu mai puține complicații, cu scăderea timpului de spitalizare și cu rezultate semnificativ mai bune.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Spitalul Clinic SANADOR

 • Adresa

  Str. Sevastopol nr. 9, sector 1, București

 • Program

  NON-STOP

 • Metrou

  Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

 • STB

  20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

Galerie foto

SANADOR