Brahiterapia sau radioterapia internă este un tratament cu radiații avansat pentru patologia oncologică. Brahiterapia se realizează prin introducerea de surse (implanturi) radioactive în interiorul sau în imediata apropiere a unei tumori, administrând astfel o doză mare de radiație în țesutul tumoral și reducându-se expunerea la radiații a țesuturilor sănătoase.

Watch on YouTube

Prin intermediul brahiterapiei, medicul poate administra doze mari de radiație în zone precise ale corpului, comparativ cu radioterapia externă, prin intermediul căreia se livrează radiațiile printr-un fascicul, din exterior.

La SANADOR, fiecare pacient beneficiază de tratament individual personalizat, în funcție de patologie. Cazurile sunt discutate de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), compusă din medici cu experiență vastă din diferite specialități, care stabilește împreună cu pacientul cea mai indicată metodă de tratament.

Indicațiile brahiterapiei

Brahiterapia se utilizează în mai multe tipuri de cancer, în stadii incipiente sau în cazul tumorilor avansate loco-regional, fără metastaze la distanță.

În unele cazuri, brahiterapia poate fi utilizată și în cazurile metastatice, cu scop paliativ (hemostază, terapia durerii).

Tipuri de patologii ce pot fi tratate prin brahiterapie:

Centrul Oncologic SANADOR dispune de un echipament performant pentru brahiterapie Varian GammaMedPlus iX, care oferă atât medicului, cât și pacientului siguranță, precizie și flexibilitate

Tipuri de brahiterapie

În brahiterapia permanentă, sursa radioactivă este implantată în interiorul sau în imediata apropiere a formațiunii tumorale și iradiază constant până la epuizarea materialului radioactiv din implant.

În brahiterapia temporară, se implantează materialul radioactiv pe o perioadă scurtă de timp și ulterior se elimină. Se poate administra în doză mică (low-dose rate – LDR), caz în care implantul emite radiații în doze mici pe o perioadă de 1–7 zile, sau în doză mare (high-dose rate – HDR), cu implant ce descarcă doze mari de radiații în 10–20 minute, acesta fiind îndepărtat după ședința de iradiere.

Tehnici de brahiterapie

  • Brahiterapia interstițială – sursa este plasată în țesuturile tumorale, de exemplu în tumorile de sân, de col uterin sau de prostată;
  • Brahiterapia intracavitară – sursa este plasată într-o cavitate a corpului, precum uter sau vagin;
  • Brahiterapia intraluminală – sursa este plasată într-un spațiu intraluminal, cum ar fi esofagul sau traheea;
  • Brahiterapia intravasculară – sursa este inserată în interiorul vaselor de sânge;
  • Brahiterapia de suprafață – sursa este plasată pe suprafața pielii.
Watch on YouTube

Tehnologii disponibile la SANADOR

La SANADOR, extindem constant opțiunile de tratament la care poți avea acces. Astfel, punem la dispoziția pacienților proceduri de brahiterapie interstițială, Centrul Oncologic SANADOR fiind primul din București care oferă acest tip de tratament. Procedura nu este dureroasă, nu presupune internare, iar recuperarea este rapidă. Toate tehnicile de brahiterapie se efectuează în ambulatoriu și-i oferă pacientului posibilitatea de a-și relua imediat activitățile cotidiene.

Centrul Oncologic SANADOR dispune de echipament performant pentru brahiterapie Varian GammaMedPlus iX, care oferă atât medicului, cât și pacientului siguranță, precizie și flexibilitate.

Programează-te la brahiterapie:

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Centrul Oncologic SANADOR

  • Adresa

    Str. Sevastopol, nr. 5, sector 1, București

  • Program

    Luni - Sâmbătă: 08:00 - 21:00

  • Metrou

    Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

  • STB

    20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

Galerie foto

SANADOR