Ce tip de tratament intelegem prin brahiterapie? Este una dintre cele mai cost-eficiente abordari in tratamentul multor tipuri de cancere, precum cel de col uterin, endometru, de prostate, de vagin, de san.

Cand apelezi la brahiterapie (radioterapie interna)? In general, in stadiile incipiente ale cancerului sau in cazul tumorilor local avansate, fara metastaze. Ocazional, poate fi utilizata si in cazurile metastatice, cu scop paliativ (a opri sangerarea, durerea). Poate fi aplicata in tratarea mai multor tipuri de tumori, printre care: cancerele ginecologice, cancerul de prostata, cancerul de san, cancerul pulmonar, sarcoame, cancere ORL, tumori rectale.

 • Brahiterapia HDR, prima linie de atac in cancere ginecologice

Medicii nostri iti explica de ce trebuie sa alegi brahiterapie: acest tratament ii permite doctorului tau sa foloseasca tintit o doza mare de radiatii, intr-un timp scurt, asupra unei zone delimitate din corp. Astfel, brahiterapia distruge doar celulele canceroase, protejand structurile sanatoase din organism.

Incepand din luna mai 2020, Sanador pune la dispozitia pacientilor proceduri de brahiterapie interstitiala, o forma de iradiere interna cu precizie ridicata folosita in tratamentul cancerelor de col uterin local avansate. Centrul Oncologc Sanador primul centru din Bucuresti ce ofera acest tratament.

Centrul Oncologic Sanador este dotat cu echipament pentru brahiterapie model GammaMedPlus iX, care ofera atat medicului, cat si pacientului siguranta, precizie si flexibilitate. GammaMedPlus TM iX HDR detine un soft care imbunatateste experienta brahiterapeutica, furnizand doza de radiatii cu debit mare (HDR). GammaMedPlus TM iX reprezinta ultima generatie dintr-o linie fiabila si performanta de echipamente de afterloading. Avem grija de tine si luptam in prima linie de atac in cancere ginecologice. Brahiterapia HDR ghidata imagistic 3D este o forma de radioterapie interna utilixzata in cancerele de col uterin, endometru, de vulva si vagin.

 • Brahiterapia:
  Fara internare
  Fara durere
  Recuperare rapida
  Eficienta ridicata
  Iradiere tintita, de durată scurtă
  Doza concentrata de radiatii
  Efecte secundare minime

Ce tipuri de cancer pot fi tratate prin brahiterapie? Cele mai comune neoplazii vizate de brahiterapia HDR ghidata imagistic sunt: cancere ginecologice (59%) (unde brahiterapia poate completa cu succes tratamentul de baza -chimioterapie, radioterapie, rezectie chirurgicala), cancer de prostate - 17% -  brahiterapie HDR ghidata imagistic, in combinatie cu radioterapia externa sau ca singura modalitate), cancer mamar (9%) (durata acestui tratament este de 5 zile, uneori chiar mai putin), cancer pulmonar (3%) si cancer esofagian (2%).

Toate tehnicile de brahiterapie se efectueaza in Ambulatoriu si-i ofera pacientului posibilitatea de a-si relua imediat activitatile cotidiene.

Suntem pregatiti sa avem grija de sanatatea ta pana la cele mai mici detalii. De aceea, iti detaliem cum decurge tratamentul prin brahiterapie la Sanador: fara internare, fara durere, cu recuperare rapida. Tratamentul are o eficienta ridicata, prin iradiere tintita, de durata scurta, are o doza concentrata de radiatii, iar efectele secundare sunt minime.

Dr. Beatrice Dragomir Anghel, medic specialist radioterapie la Centrul Oncologic Sanador, supraspecializat in brahiterapie, a explicat cum decurge, pas cu pas intreg procesul pentru pacientele care au cancere ginecologice.

Avem un plan de tratament in maximum o saptamana. In centrul Oncologic Sanador, avem saptamanal un tumor board si discutam pacientii, marea majoritate a lor, in principiu cei cu forme grave de cancer. Dr. Beatrice Dragomir Anghel

Daca e un caz mai simplu, medicul radioterapeut si oncologul sunt cei care stabilesc planul de tratament.

Cum se face efectiv tratamentul de brahiterapie?

Odata ce planul de tratament a fost stabilit cu radioterapeutul si pacienta a acceptat, ea este consultata, imediat, si de un medic anestezist, pentru ca brahiterapia se face sub anestezie totala, pentru confortul pacientei. Acesteia i se fac si analize de sange, apoi un RMN in saptamana 4-5 post radiere externa, „ca sa vedem cat de bine a raspuns tumoarea in sine la tratamentul extern, vom face si un EKG, si o radiografie pulmonara, ca sa fim siguri ca toate lucrurile sunt in parametri normali".

Inainte de sedinta de brahiterapie, pacienta este sfatuita sa faca cateva lucruri. Cu 2-3 zile inainte de sedinta, ar fi bine sa ia mese mai usoare, iar in seara dinaintea procedurii sa faca o clisma. Ea nu va manca cu 6 ore inainte de sedinta de tratament, pentru a minimiza posibile reactii nedorite la anestezie. In dimineata respectiva, pacienta nu-si ia medicamentele, daca are vreunele de sfera cronica, vine la clinica, se inregistreaza la receptie, este preluata de asistenta, se face un scurt consult si se rediscuta cu ea rapid planul de tratament, semneaza un acord informat pentru acesta, apoi este condusa in sala de brahiterapie.

„Vine in aceasta sala, este asezata pe spate, cu picioarele puse in suporturi ca la ginecologie, sta confortabil si i se face anestezia", a aratat Dr. Beatrice Dragomir Anghel. Apoi, in timp ce pacienta este anesteziata i se monteaza o sonda vezicala si se introduc dispozitivele pentru brahiterapie.

Sedintele de brahiterapie se fac la cel putin 1-2 zile una de alta, pentru ca pacienta este sub anestezie generala si nu e de dorit ca asta sa se intample zi de zi. „Preferam minim 2 zile intre sedinte, ca sa-si faca efectul terapia in sine, cat si pentru refacerea tesuturilor sanatoase. (...) Si mai ales ca intre sedinte se doreste o reinvestigare, ca sa ne asiguram ca pacientul este in conditii de sanatate optime pentru procedura", a continuat Dr. Beatrice Dragomir Anghel.

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Centrul Oncologic Sanador

 • Adresa

  Str. Sevastopol, nr. 5, sector 1, București

 • Program

  Luni - Sâmbătă: 08:00 - 21:00

 • Metrou

  Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

 • STB

  20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

Galerie foto