Colposcopie este investigatia prin care se examineaza vaginul si colului uterin cu ajutorul unui colposcop (lupa binoculara fixata pe un specul).

In prima etapa se departeaza peretii vaginului cu ajutorul unui specul, se poate efectua un prim examen al tesuturilor. Aplicarea unei solutii de acid acetic pune in evidenta leziunile precanceroase, poate si efectuata o biopsie a tesuturilor necolorate.

Indicatii

In cazul in care frotiul citovaginal (testul Papanicolau, testul PAP, examen citologic vaginal) indica prezenta unor leziuni ce necesita investigatii suplimentare sau rezultatele testului PAP sunt incerte. Se foloseste colposcopul, care este un dispozitiv optic alcatuit dintr-o sursa de lumina si o lupa care mareste de 2-60 de ori, ce permite identificarea leziunilor ce nu pot fi vizibile cu ochiul liber.

Care este cea mai buna perioada pentru o colposcopie?

Cea mai buna perioada pentru efectuarea unei colposcopii se situeaza intre a 8-a si a 14-a zi a ciclului menstrual, perioada în care colul este cel mai deschis.

Ce alte motive pot aparea pentru o colposcopie?

  • Unele dintre celulele prelevate din zona cervicala anterior sunt anormale (dar nu neaparat canceroase);
  • Infectie cu HPV – cauza principalelor modificari anormale ale celulelor, ce ar putea duce la cancer de col uterin, cancer vulvar sau la cancer vaginal;
  • Pentru a identifica motivul pentru scurgeri vaginale anormale, durere sau col uterin inflamat;
  • Prezența unor tumori vulvare,
  • Suspectarea de negi genitali sau in colul uterin, cervicita, polipi cervicali etc.

Ce efecte secundare pot aparea?

  • Disconfort sau durere
  • Secretie vaginala maronie
  • Sangerare usoara – in general doar dupa o biopsie

Ce factori pot interfera cu o colposcopie?

Menstruatia; dusuri vaginale, tampoane sau creme vaginale; infectii vaginale si cervicale; boala inflamatorie pelvina acuta; inflamatia acuta a colului uterin.

Ce contraindicatii identificam la colposcopie?

Medicamente anticoagulante; forme severe de cervicita sau vaginita; sarcina – daca e necesara si biopsia.

Care sunt cele mai importante sfaturi pe care le poti primi inainte de examen?

Nu face dus intern inainte de acest examen, evita contactele sexuale si nici nu folosi tampoane interne cu 24 de ore inainte de a merge la cabinetul medicului. De asemenea, este foarte important sa anunti specialistul cu privire la existenta unei sarcini sau a unei alergii la iod si anumite medicamente.

Interpretare rezultate

Suprafata roz si neteda a colului uterin este considerata normala. Un rezultat normal inseamna ca nu exista cancer de col uterin. De regula, cancerul diagnosticat prin screening este depistat intr-un stadiu incipient. Femeile care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin intr-un stadiu incipient au mai multe sanse sa supravietuiasca.

Galerie foto

SANADOR