Radioterapia externă este o metodă de tratament cu acțiune loco-regională care utilizează radiații ionizante în scopul distrugerii celulelor canceroase, cu efecte secundare minime asupra țesuturilor sănătoase din jur. Acest tip de radioterapie se realizează cu ajutorul unui accelerator liniar aflat în apropierea pacientului și se aplică țintit, în funcție de patologia pacientului.

Centrul Oncologic SANADOR dispune de două acceleratoare liniare de ultimă generație TrueBeam și TrueBeam STX, produse de Varian, lider mondial în domeniu.

Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii de radioterapie, de medici competenți și cu multă experiență, într-o abordare integrată pentru tratamentul multidisciplinar al cancerului!

Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu două acceleratoare liniare de ultimă generație, care oferă pacienților un tratament rapid, cu precizie ridicată a iradierii și doze scăzute de radiații asupra țesuturilor sănătoase

 • Vino la SANADOR pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii de radioterapie, de medici competenți și cu multă experiență, într-o abordare integrată pentru tratamentul multidisciplinar al cancerului!

Radioterapia externă la SANADOR

La Centrul Oncologic SANADOR, ai acces la tehnici moderne de radioterapie:

 • Radioterapie cu intensitate modulată (IMRT) – permite modelarea formei fasciculului și modelarea intensității în interiorul fasciculului în vederea îmbunătățirii distribuției dozei în volumul iradiat;
 • Radioterapie cu arc modulată volumetric (RapidArc) – dozele de iradiere conforme se distribuie prin rotație completă (360°) și prin variația de viteză a acceleratorului liniar;
 • Radioterapie ghidată imagistic (IGRT) – încorporează și tehnologie imagistică și este folosită în special în tumorile dependente de mișcările respiratorii;
 • Radioterapie 3D conformațională – tehnica de radioterapie care implică planificarea CT, în care volumul care trebuie tratat este definit pe un set de date 3D. Prin urmare, organele cu risc pot fi, de asemenea, delimitate pentru a le proteja și a reduce efectele secundare ale tratamentului;
 • Radioterapie stereotaxică (radiochirurgie și stereotaxie fracționată).

Tratamentul oncologic multimodal

Radioterapia externă poate fi administrată ca parte a unui tratament multimodal în diverse etape:

 • definitivă – în cazul unor tumori inoperabile (spre exemplu, tumori cerebrale);
 • preoperatorie (neoadjuvantă);
 • postoperatorie(adjuvantă).

Acest tip de tratament poate fi efectuat concomitent cu chimioterapia, în funcție de localizarea formațiunii tumorale și de stadiul bolii. Conduita terapeutică este stabilită, luând în calcul toate datele pacientului, de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board).

Scopul radioterapiei externe este vindecarea bolii, atunci când acest lucru este posibil, reducerea riscului de recidivă și creșterea calității vieții.

Indicațiile radioterapiei externe

Radioterapia externă se recomandă ca tratament în numeroase patologii oncologice:

Radioterapia poate fi folosită pentru vindecarea bolii, prevenția recidivei, stoparea răspândirii celulelor tumorale, dar și în scop paliativ, pentru ameliorarea simptomelor bolii.

Tratamentele paliative ameliorează simptomatologia și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților oncologici. Simptome precum durerea, hemoragia, dispneea, tulburări neurologice etc. pot fi diminuate cu ajutorul radioterapiei externe.

Centrul Oncologic SANADOR, situat în zona Piața Victoriei, îți oferă acces la cele mai avansate tehnologii de radioterapie

Tehnologii utilizate pentru radioterapie

Achiziționarea imaginilor necesare planificării tratamentului cu radioterapie se face cu ajutorul unui computer tomograf Philips Brilliance Big Bore 4D – cel mai performant CT dedicat radioterapiei. Scanarea 4D este esențială în tumorile dependente de mișcările respiratorii (cancere pulmonare, mamare etc.).

Centrul Oncologic SANADOR dispune de două acceleratoare liniare de ultimă generație TrueBeam și TrueBeam STX, produse de Varian, lider mondial în domeniu.Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii în domeniul radioterapiei, de medici competenți și cu multă experiență.

Centrul Oncologic SANADOR

 • Adresa

  Str. Sevastopol, nr. 5, sector 1, București

 • Program

  Luni - Sâmbătă: 08:00 - 21:00

 • Metrou

  Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

 • STB

  20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

Galerie foto

SANADOR