Ce este osteoporoza? Este o conditie care se manifesta prin fragilitatea tesutului osos, cauzata de pierderea graduala a calciului din os. Astfel, structura osoasa capata un aspect spongios (ca de burete), ce poate conduce la deformari sau chiar la fracturi osoase.

De altfel, osteoporoza este cea mai frecventa cauza a fracturilor, aceasta afectiune fiind prevalenta la persoanele in etate. De regula, sunt afectate oasele din regiunea vertebrala, cele de la nivelul soldurilor sau cele ale antebratului.

Oasele sanatoase sunt formate dintr-un tesut dens, format din osteocite (celule osoase) si o matrice osoasa, care functioneaza ca o armatura, fiind intarita cu depozite minerale (saruri de calciu, fosfati etc.). Procesul de remodelare osoasa este unul normal si continuu pe parcursul vietii, tesutul osos fiind in permanenta resorbit si apoi reconstruit, acest proces fiind controlat de osteocite. In cazul osteoporozei, acest echilibru este inclinat in favoarea resorbtiei osoase, ceea ce conduce la slabirea oaselor, date fiind pierderile substantiale de material osos.

SIMPTOME

Aceasta conditie este in majoritatea cazurilor asimptomatica, fiind depistata la controalele medicale efectuate in urma unei fracturi. Oasele afectate pot fi deformate chiar si prin expunerea la socuri minore, iar pierderea densitatii poate conduce in timp la deformarea coloanei si scaderea inaltimii, ca urmare a alterarii posturale. In unele cazuri se pot manifesta dureri de spate persistente.

CAUZE

Osteoporoza survine in momentul in care se declanseaza un dezechilibru intre formarea de tesut osos nou si resorbtia celui vechi. Fie corpul nu poate forma suficient tesut nou, fie resorbtia este o mare cantiate de tesut osos, sau ambele. Cauza principala este urmarea lipsei anumitor hormoni (estrogen la femei si androgen la barbati), motiv pentru care, la menopauza, creste riscul dezvoltarii acestei afectiuni, din cauza nivelului mai scazut de estrogen.

FACTORI DE RISC

 • Sexul - boala este intalnita preponderent la persoanele de sex feminin, in proportie de 80%. Aceasta prevalenta se explica prin faptul ca nivelurile hormonilor estrogen si progesteron, caracteristici sexului feminin, scad dupa instalarea menopauzei. Astfel, pierderea densitatii osoase este accelerata, conducand in timp la osteoporoza;
 • Varsta inaintata - persoanele cu varsta de peste 65 de ani prezinta un risc crescut;
 • Rasa - afectiunea este intalnita mai des la rasa caucaziana sau asiatica;
 • Greutate corporala redusa;
 • Factori genetici;
 • Malabsorbtie de calciu/fosfor;
 • Stilul de viata - sedentarismul, alcoolul, fumatul si obezitatea pot conduce la instalarea acestei afectiuni;
 • Aport inadecvat de vitamina D sau de calciu;
 • Alte afectiuni - artrita reumatoida, diabetul zaharat de tip 1, sindromul Cushing, hiper-tiroidismul si para-tiroidismul pot avea ca efecte secundare osteoporoza;
 • Medicatie - corticosteroizii, anticoagulantele, anticonvulsantele sau imunosupresoarele cresc riscul de incidenta al osteoporozei.

DIAGNOSTIC

Diagnosticarea acestei afectiuni se stabileste in urma mai multor investigatii paraclinice, precum:

 • Osteodensimetria - este cea mai practicata tehnica de investigare imagistica si de stabilire a diagnosticului. Metoda consta in folosirea razelor X pentru a stabili densitatea osoasa, in raport cu un adult de aceeasi varsta si de acelasi sex. Procedura este simpla, rapida si nedureroasa si are avantajul depistarii osteopeniei (o conditie caracterizata de pierderi osoase mai reduse ca in cazul osteoporozei);
 • Tomografia computerizata cantitativa;
 • Densimetria ultrasonica (un tip de ecografie).
SANADOR