Chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile

Chemoembolizarea (chimioembolizarea) cu ajutorul microsferelor absorbabile Tandem este o procedură de radiologie intervențională, minim invazivă, de ultimă generație, cu rezultate în peste 85% din cazuri, prin care sunt tratate tumorile hepatice primare (cancerul hepatic) sau secundare (metastazele hepatice) inoperabile.

Cum se realizează chemoembolizarea?

  • Chemoembolizarea cu microsfere absorbabile este principala terapie minim invazivă în tratarea cancerului hepatic inoperabil

Chemoembolizarea hepatică presupune introducerea, sub anestezie locală, a unui microcateter în arterele din ficat care vascularizează tumora hepatică.

Ulterior, prin acest microcateter, medicul injectează microsfere încărcate cu substanțe chimioterapice care distrug tumora din interior și opresc fluxul sanguin către aceasta.

  • Peste 1.700 intervenții de chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile realizate la SANADOR
Watch on YouTube

Avantajele chemoembolizării

Procedura este foarte eficientă pentru pacienții cu tumori hepatice inoperabile, mărindu-le durata vieții și îmbunătățind calitatea vieții, are o rată de succes foarte mare. Avantajul major față de chemoembolizarea clasică (cu Lipiodol) este reducerea toxicității în afara ficatului, tratamentul acționând doar în tumorile din ficat și evitând atacarea altor organe.

Intervenția prin chemoembolizare se face doar pe vasele tumorale, astfel încât concentrația locală (intratumorală) de chimioterapic este mare, iar reacțiile adverse sunt mult reduse, în special cele sistemice, în comparație cu chimioterapia convențională.

  • Spitalul Clinic SANADOR, primul centru de excelență în chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile din Europa Centrală și de Sud-Est

Indicațiile chemoembolizării

Intervenția de chemoembolizare cu microsfere absorbabile este principala terapie minim invazivă în tratarea cancerului hepatic inoperabil, cu rezultate foarte bune și reacții adverse minime, oferind pacientului avantajul de a se externa în 24 ore de la intervenție.

Primele operații de chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile au fost realizate, în premieră în România, de Conf. Dr. Bogdan Popa, în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, în anul 2012. În perioada 2012–2020, la SANADOR au fost realizate peste 1.700 de astfel de intervenții.

SANADOR, centru de excelență în chemoembolizări hepatice cu microsfere absorbabile

Spitalul Clinic SANADOR, atestat din anul 2015 ca singurul centru de excelență în chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile din Europa Centrală și de Sud-Est, a primit, la un an de la atestare, certificarea de centru de excelență în chemoembolizări hepatice cu microsfere absorbabile Tandem, sub coordonarea Conf. Dr. Bogdan Popa.

Diploma de excelență, oferită de compania Boston Scientific în urma unor evaluări specifice, marchează rezultatele excepționale obținute în ultimii ani și atestă faptul că Spitalul Clinic SANADOR întrunește toate condițiile pentru efectuarea tratamentului intervențional al tumorilor hepatice conform protocoalelor internaționale.

Totodată, Spitalul Clinic SANADOR este atestat drept centru internațional de pregătire în chemoembolizare hepatică, fiind singurul spital din România care primește această atestare. Recunoașterea vine în urma unor evaluări periodice ale Spitalului de către un supervizor, membru din boardul de elaborare a ghidului de utilizare a acestor microsfere în tumorile hepatice inoperabile.

Periodic, în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, se desfășoară workshopuri internaționale și sesiuni practice de instruire în procedura de chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile, pentru medici din străinătate, de către Conf. Dr. Bogdan Popa, trainer atestat, medic primar Radiologie intervențională și președintele Societății Române de Radiologie și Imagistică Medicală.

Conf. Dr. Bogdan Popa s-a specializat în Japonia, este expert EMEA (Europa, Orientul Mijlociu, Africa), membru in boardul internațional de elaborare a ghidurilor de folosire a microsferelor absorbabile Tandem și coordonatorul național al programului de pregătire în vederea obținerii atestatului de studii complementare în Radiologie intervențională.

Galerie foto

SANADOR