Electrocardiograma (EKG) este o inregistrare a activitatii electrice a fibrelor musculare ale inimii. Fiecare contractie a miocardului este urmarea unei excitatii electrice care provine de la nodulul sinusal si transmis musculaturii inimii.

Aceste modificari ale potentialelor electrice ale inimii se pot masura la suprafata organismului, fiind prezentate printr-o imagine repetata a activitatii cardiace electrice. Electrocardiograma ajuta la depistarea unei serii de proprietati si boli ale inimii.

Care este istoria EKG-ului?

In anul 1893, dr. Willem Einthoven a folosit pentru prima data termenul „electrocardiografie – elektrokardiographie”. În 1901, acesta a dezvoltat un dispozitiv EKG pe 3 canale pe baza de galvanometru. În 1924 a primit premiul Nobel.

Ce trebuie sa mai stii despre un EKG?

Faptul ca este o explorare simpla, de rutina, esentiala, care nu necesita nici o pregatire prealabila si care orienteaza catre anumite afectiuni ce impun tratament imediat.

Ce fel de informatii ofera?

Iata despre ce ofera informatii: Despre ritmul inimii, pozitia ei, despre originea impulsului si propagarea acestuia prin masa miocardica si localizarea unui infarct miocardic acut, efectele unor medicamente, functionalitatea unui pacemaker artificial ce a fost implantat pacientului.

Care sunt tipurile de EKG?

EKG de repaus - este posibil ca medicul tau sa-ti ceara sa te intinzi si sa te relaxezi, in timp ce bataile inimii iti vor fi inregistrate.

EKG de efort - medicul va verifica modul in care inima ta reactioneaza la efortul sustinut, asa ca probabil iti va cere sa alergi pe o banda sau sa pedalezi pe o bicicleta stationara, in timp ce activitatea electrica a inimii tale este inregistrata.

EKG Holter -  cu ajutorul acestui examen, specialistul verifica activitatea electrica a inimii tale timp de 1 sau 2 zile, 24 de ore pe zi, in cazul in care suspecteaza ca ai un ritm anormal al inimii, ca ai palpitatii sau ca nu ai o cantitate suficienta de sange care sa circule catre muschiul inimii tale.

Cand poate medicul sa-ti recomande un EKG?

O electrocardiograma este un test simplu si nedureros care masoara activitatea electrica a inimii tale. De asemenea, este necesar sa stii ca este efectuat ca parte dintr-un examen clinic de rutina sau ca evaluare a starii pacientului (un screening). Desigur, electrocardiograma se poate efectua si ca parte dintr-un test de efort cardiac.

Ce rol are un EKG? 

El reprezinta o metoda de diagnosticare si de prevenire a bolilor cardiovasculare, dar are functie si in monitorizarea evolutiei unei boli cardiace.

Factorii ce influenteaza rezultatele unui EKG:

1. Masa copioasa de dinainte de electrocardiograma, precum si consumul de bauturi cu cofeina.

2. Bolile valvelor inimii,

3. Ventriculul stang marit. Alti factori externi, cum ar fi: obezitatea sau sarcina.

Galerie foto