Ce este electrocardiograma (EKG)?
Electrocardiograma (EKG) este o înregistrare a activității electrice a fibrelor musculare ale inimii. Fiecare contracție a miocardului este urmarea unei excitații electrice care provine de la nodulul sinusal și transmis musculaturii inimii.
Aceste modificări ale potențialelor electrice ale inimii se pot măsura la suprafața organismului, fiind prezentate printr-o imagine repetată a activității cardiace electrice. Electrocardiograma ajută la depistarea unei serii de proprietăți și boli ale inimii - aritmii, bloc bifascicular, sindromul WPW etc.
Care este istoria EKG-ului?
În anul 1893, dr. Willem Einthoven a folosit pentru prima dată termenul „electrocardiografie – elektrokardiographie”. În 1901, acesta a dezvoltat un dispozitiv EKG pe 3 canale pe bază de galvanometru. În 1924 a primit premiul Nobel.
Electrocardiograma este o explorare simplă, de rutină, pentru screeningul bolilor cardiovasculare, care nu necesită nici o pregătire prealabilă și care orientează către anumite afecțiuni ce impun tratament imediat.
Iată despre ce oferă informații: despre ritmul inimii, poziția ei, despre originea impulsului și propagarea acestuia prin masa miocardică și localizarea unui infarct miocardic acut, efectele unor medicamente, funcționalitatea unui pacemaker artificial ce a fost implantat pacientului.