Ce este entorsa de gleznă?

Entorsa de gleznă este una dintre cele mai frecvente leziuni articulare, fiind provocată de întinderi și de fisuri în ligamentele din jurul articulației. Mișcările greșite exercită o presiune mare la nivelul articulației și astfel ligamentele sunt întinse peste nivelul normal.

Aproximativ 90% din entorsele de gleznă sunt determinate de lezarea ligamentului talofibular anterior sau calcaneofibular, prin mișcare de inversiune. Inversiunea este mișcarea de rotire a piciorului către interior și în jos.

Watch on YouTube
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc

Unul dintre principalii factori de risc pentru entorsele de gleznă este practicarea anumitor sporturi, precum fotbal, tenis, baschet sau alergare. Dacă suprafața pe care sportivul aleargă nu este plană, are gropi sau alte denivelări, riscul de a se produce leziuni ligamentare la nivelul gleznei crește. Aceasta situație poate să apară de exemplu în vacanță, când practicăm volei pe plajă, pe nisip.

Un alt factor de risc este purtarea unei perechi de încălțăminte nepotrivită cu sportul practicat, spre exemplu alergarea în papuci sau în sandale. De preferat este să purtăm adidași, chiar specializați pentru tipul de sport practicat (de exemplu fotbal), deoarece talpa este special creată pentru confortul sportivului. 

Anumite mișcări sunt mult mai frecvent asociate cu entorsele de gleznă. Printre aceste se numără săriturile, datorită riscului de aterizare într-o poziție greșită, sau pivotările.

Factorii de risc individuali ai entorselor de gleznă sunt anomalii structurale pre-existente, precum un picior mai arcuit. Dacă deja glezna a fost afectată de o entorsă în trecut, riscul de a se produce din nou este mult mai mare, în urma instabilității articualației.

Cum se manifestă entosa de gleznă?

Acest tip de entorsă apare atunci când piciorul este pus într-o poziție greșită, putând fi însoțită de un zgomot asemănător unei pocnituri. Simptomul principal al entorsei de gleznă este durerea. Articulația devine sensibilă la palpare și umflată, iar mișcarea gleznei este limitată și rigidă.

La nivelul pielii de deasupra articulației pot să apară echimoze (vânătăi) sau mâncărime. În unele cazuri, apare și instabilitatea articulației, moment în care pacienții nu mai pot pune piciorul jos pentru a merge. Dacă se întâmplă acest lucru, este indicată consultația la un medic ortoped.

Stabilirea diagnosticului

Medicul ortoped va efectua un examen clinic pentru a testa mobilitatea articulației. Acesta va palpa glezna și va efectua teste clinice pentru a evalua stabilitatea gleznei. Dacă leziunea este severă, medicul va recomanda efectuarea unor investigații imagistice. Radiografia vizualizează leziunile osoase adiacente celor ligamentare. Pentru o mai bună perspectivă asupra articulației, medicul poate efectua o ecografie articulară, ce are ca avantaj lipsa iradierii. Examenul RMN este cel mai util în entorsele de gleznă, reproducând fidel anatomia locală.

În funcție de simptomele prezente, entorsele de gleznă sunt clasifică în trei grade. Leziunile de gradul I sunt caracterizate prin durere ușoară, inflamație si sensibilitate. În entorsele de gradul II, durerea este moderată și este prezentă instabilitate ușoară articulară. Mișcarea în articulație este limitată și la nivelul pielii pot să apară vânătăi. Entorsa de gleznă cu ruptură de ligamente (Gradul III) se manifestă prin durere severă, imposibilitatea de a merge și umflarea vizibilă a articulației.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicațiile unei entorse de gleznă

Entorsa la gleznă este o leziune ușoară, ce se vindecă de obicei cu tratament simptomatic și cu repaus. În anumite situații însă, poate duce la instabilitate cronică a gleznei, la durere cronică la nivelul gleznei sau la artrită.

O altă complicație ce poate să apară este repetarea lezării acelorași ligamente, din cauza rupturilor parțiale pre-existente. Totodată, poate să apară entorsa gleznei de parte opusă, din cauza presiunii pusă pe aceasta. Entorsele repetate pot duce la apariția sindromului de impingement al gleznei.

Tratamentul recomandat

Tratamentul entorselor de glezna este stabilit în funcție de gravitatea acestora. Recomandările generale, precum repausul fizic, ridicarea gleznei în timpul nopții cu ajutorul unei perne, compresia ușoară a articulației cu bandaj elastic, ajută la reducerea inflamației locale. Pentru a calma durerea, poate fi aplicată gheață pe gleznă, timp de 15-20 de minute.

Dacă durerea persistă, medicul poate recomanda anti-inflamatoare nesteroidiene.  Ortezele sunt disponibile în magazinele de specialitate și farmacii, însă acestea ar trebui utilizate numai la recomandarea medicului și conform indicațiilor.

După repausul inițial, activitatea va fi realuată treptat. Exercițiile de întărire a musculaturii pot fi realizate acasă sau în centre specializate, sub îndrumarea unui kinetoterapeut. În cazuri rare în care instabilitatea articulară este mare, medicul poate indica tratament chirurgical. Perioada de recuperare după operație presupune o perioadă de imobilizare și un program strict de kinetoterapie. Artroscopia de gleznă este varianta modernă, minim-invazivă, de a realiza acest tip de operație.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații ortopedice realizate de medici dedicați și foarte bine pregătiți și de investigații imagistice performante, cu echipamente de ultimă generație, pentru diagnosticul rapid și corect al leziunilor articulare.

Tratamentul pentru entorsa de gleznă este stabilit personalizat, în funcție de severitatea manifestărilor clinice. Pacienții au acces la un program complet de recuperare medicală, indicat de un medic specialist, pentru ameliorarea simptomelor și redobândirea mobilității articulare.

Pacienții care au indicație pentru tratament chirurgical beneficiază de intervenție minim invazivă, prin artroscopie de gleznă urmată de ligamentoplastie, când este necesar. Operația este efectuată în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din România.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR