Vrei s─â ob╚Ťii corectarea pozi╚Ťiei din╚Ťilor prin aplicarea unui aparat dentar? Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR!

Ortodon╚Ťia este ramura stomatologiei care se ocup─â cu alinierea ╚Öi corec╚Ťia pozi╚Ťiei din╚Ťilor, reglarea mu╚Öc─âturii ╚Öi a rapoartelor dintre cele dou─â arcade dentare. Avantajele utiliz─ârii unui aparat dentar se resimt at├ót nu doar din punct de vedere estetic ╚Öi func╚Ťional, ci ╚Öi asupra stimei de sine. Timpul investit ├«ntr-un tratament ortodontic conduce at├ót la un z├ómbet perfect, c├ót ╚Öi la ├«mbun─ât─â╚Ťirea pe termen lung a s─ân─ât─â╚Ťii orale.

 • ├Än anumite situa╚Ťii, purtarea unui aparat dentar este solu╚Ťia afec╚Ťiunilor tale dentare. Afl─â mai mult despre diagnosticul ╚Öi tratamentul ortodontic la Clinica de Stomatologie SANADOR!

Beneficii

Purtarea unui aparat dentar are multiple beneficii pentru pacient:

 • ├«ncredere ├«n sine datorat─â unui z├ómbet frumos;
 • ├«mbun─ât─â╚Ťirea func╚Ťiei masticatorii;
 • diminuarea dificult─â╚Ťilor de vorbire;
 • reducerea riscului de apari╚Ťie a cariilor, datorit─â reducerii ├«nghesuirii din╚Ťilor;
 • reducerea inflama╚Ťiei ╚Öi a parodontozei;
 • din╚Ťii sunt mai u╚Öor de periat ╚Öi de cur─â╚Ťat, fiind alinia╚Ťi corect;
 • reducerea procesului de uzur─â prematur─â a din╚Ťilor;
 • reducerea riscului de durere la nivelul articula╚Ťiei temporo-mandibulare.

Prin urmare, un aparat dentar este alegerea ideal─â pentru un stil de via╚Ť─â s─ân─âtos, oferind ├«n acela╚Öi timp un z├ómbet armonios. Rolul unui aparat dentar este de aplicare continu─â a presiunii asupra din╚Ťilor problematici, ├«ntr-un interval de timp care s─â permit─â mutarea acestora ├«ntr-o pozi╚Ťie favorabil─â. Pe m─âsur─â ce din╚Ťii migreaz─â, oasele ├«╚Öi schimb─â ╚Öi ele forma, contribuind la o fizionomie echilibrat─â bilateral. ├Än cazul corec╚Ťiilor minore, se poate face apel ╚Öi la aparate dentare mobile sau la aparate dentare ÔÇ×invizibileÔÇŁ.

Ortodon╚Ťie ╚Öi chirurgie ortognatic─â

Aparatul ortodontic rezolv─â problemele de aliniere a din╚Ťilor pe cele dou─â arcade, dar ╚Öi modul ├«n care din╚Ťii se ├«nt├ólnesc la ├«nchiderea gurii, ├«n mu╚Öc─âtur─â.

Exist─â ╚Öi situa╚Ťii complexe, ├«n care tratamentul ortodontic trebuie ├«nso╚Ťit de chirurgia ortognatic─â. Este vorba de cazurile ├«n care anomaliile dentare sunt ├«nso╚Ťite de anomalii osoase grave:

 • din╚Ťi prea aglomera╚Ťi sau str├ómbi;
 • din╚Ťii de pe arcada superioar─â calc─â prea mult peste cei inferiori sau ├«n spatele acestora;
 • din╚Ťi prea r─âsfira╚Ťi;
 • alte probleme de aliniere a maxilarului cu mandibula.

Este esen╚Ťial s─â fii bine informat privind op╚Ťiunile de tratament, astfel ├«nc├ót s─â iei decizia potrivit─â pentru tine. ├Änainte de ├«nceperea tratamentului ortodontic, este necesar─â realizarea unei radiografii dentare.

Odat─â cu alinierea corect─â a din╚Ťilor ╚Öi a arcadelor dentare, se ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte aspectul estetic, dar beneficiile sunt majore pentru s─ân─âtatea oral─â, precum ╚Öi pentru fona╚Ťie (vorbire) ╚Öi mastica╚Ťie.

Recomand─âri ale tratamentului ortodontic

Se recomand─â purtarea unui aparat dentar ├«n special copiilor, dup─â instalarea din╚Ťilor permanen╚Ťi. Cu toate acestea, din ce ├«n ce mai mul╚Ťi adul╚Ťi opteaz─â pentru acest tratament. ├Änainte de ├«nceperea tratamentului ortodontic, trebuie tratate leziunile carioase sau parodontale.

Evaluarea ├«n vederea alegerii unui aparat dentar se face de c─âtre medicul stomatolog ortodont. Exist─â situa╚Ťii ├«n care unii pacien╚Ťi nu pot purta aparat dentar, cum este ├«n cazul celor afecta╚Ťi de parodontoz─â.

Aparatele dentare pot fi fabricate din metal, ceramică sau plastic. Acestea sunt proiectate astfel încât să fie cât mai confortabile pentru pacient, însă presiunea exercitată de geometria aparatului necesară corectării poate produce un minim disconfort.

Perioada de timp ├«n care va fi purtat un aparat dentar poate varia ├«n func╚Ťie de severitatea malpozi╚Ťiilor, iar corectarea poate dura de la c├óteva luni p├ón─â la doi ani sau chiar mai mult. ├Än acest interval de timp, este necesar─â efectuarea unui control periodic la medicul stomatolog ortodont (de regul─â, lunar) pentru evaluarea corect─ârilor ╚Öi reajustarea aparatului dentar.

├Än cazul adul╚Ťilor, este posibil ca durata purt─ârii aparatului dentar s─â fie mai lung─â, ├«ns─â cu rezultate similare. Cu toate acestea, nu toate problemele pot fi corectate, dat─â fiind elasticitatea mai redus─â a oaselor ╚Öi oprirea cre╚Öterii acestora odat─â cu avansarea ├«n v├órst─â.

Programeaz─â o consulta╚Ťie!

Introduce╚Ťi datele personale ╚Öi v─â vom contacta ├«n cel mai scurt timp

SANADOR