Circumcizia este procedura chirurgicala de indepartare a pielii care acopera varful penisului, denumite preput. Preputul detine trei functii:

  • de protejare
  • senzoriala
  • sexuala

Preputul actioneaza ca o piele mobila, fiind necesara pentru penis in timpul actului sexual prin reducerea frecarii si producerea de lubrifiant natural. In acelasi timp, permite stimularea reciproca a glandului si a preputului. Circumcizia poate fi efectuata la orice varsta, operatia fiind stabilita in urma unui consult medical.

Aplicatii culturale

In multe culturi de pe glob, circumcizia este un ritual religios sau o traditie ceremoniala. Este probabil cea mai veche si mai raspandita interventie chirurgicala, fiind descrisa in Biblie in urma cu 3000 de ani, dar se banuieste ca ar exista de mai mult timp.

Motivele acestei interventii, din perspectiva sociologilor si antropologilor, sunt considerentele sanitare, dar si semnele unei apartenente etnice sau simbolismul pe care il reprezinta pentru sexul opus. Astazi, circumcizia este prezenta la toti membrii poporului evreu si musulman, dar si in secte crestine din Africa de Nord, India sau Oceania. In religia mozaica, circumcizia este parte integranta, fiind prima porunca biblica pe care trebuie sa o respecte evreii.

De regula, circumcizia este realizata inca de la varste foarte fragede de catre un mohel, o persoana specializata in acest lucru, desi nu este exclus ca mohelul sa aiba pregatire medicala.

In Europa ultimilor ani, acest lucru a starnit numeroase controverse asupra necesitatii circumciziei.

Aplicatii medicale

In afara ratiunilor de ordin religios si traditional, exista si motivatii medicale pentru care se aplica circumcizia. Acestea includ infectiile repetate ale glandului (varful penisului) si ale preputului, afectiunile care se manifesta prin ingustarea deschiderii preputului, obstructionand eliminarea urinei, si afectiunile care permit preputului sa acopere intreg varful penisului (fimoza). Unii specialisti sunt de parere ca circumcizia reduce sansele aparitiei cancerului la penis (o forma rara, prezenta de obicei la persoanele in etate).

Cum se desfasoara?

Interventia consta in anestezierea pacientului cu scopul indepartarii preputului. Se curata zona, dupa care preputul este retras pentru indepartarea adeziunilor, apoi intins in fata si fixat cu ajutorul unei pense. O alta pensa este plasata transversal pentru retinerea glandului in spate. Preputul este indepartat cu ajutorul unui bisturiu sau al unei foarfeci, iar pensele sunt indepartate. Dupa retragerea pielii pungii penisului, marginea de piele ramasa in jurul glandului este suturata (cusuta) la pielea din spate, acesta fiind ultimul pas al procedurii. Daca nu exista probleme, pacientul se poate intoarce acasa. O alta tehnica presupune utilizarea unui capac in forma de clopot, sub preput.

Exista complicatii ale acestei interventii chirugicale?

Rare sunt cazurile in care pot aparea complicatii, cu toate ca va exista o perioada de disconfort care dureaza pana la cateva zile. Uneori poate aparea o hemoragie, care este usoara si controlabila. Alte complicatii implica ranirea varfului penisului sau infectiile.

SANADOR