Colonoscopia este procedura endoscopica de examinare a lumenului rectului si a partii distale a colonului, procedura ce foloseste un tub flexibil, dotat la capat cu o camera ce transmite imagini catre un ecran. Colonoscopia are atat indicatie diagnostica, putandu-se vizualiza tumori, polipi sau alte procese inlocuitoare de spatiu, dar si terapeutica sau bioptica.

Cancerul de colon este una dintre afectiunile maligne care e posibil sa fie prevenita. Cum se poate face asta? Astfel: daca respectam un stil de viata sanatos, practicam un tip de sport, mancam corect si mergem la medic pentru investigatii, adica apelam la o colonoscopie. Aceasta din urma este efectuata pentru investigarea amanuntita a unor simptome precum rectoragii, constipatii, durere abdominala de etiologie neprecizata. Este similara rectosigmoidoscopiei, avand aceleasi principii, dar difera din punct de vedere al regiunii anatomice examinate.

Cancerul colorectal este foarte frecvent intalnit. Care sunt simptomele lui? Sange in scaun sau modificari ale defecatiei. Screeningul se face prin testarea scaunului pentru sangerari oculte. Diagnosticul se bazeaza pe colonoscopie. SANADOR iti explica in ce consta tratamentul: in rezectie chirurgicala şi chimioterapie pentru ganglionii implicati. Diagnosticul precoce depinde de examinarea de rutina, in special cercetarea sangelui ocult in scaun. Cancerul detectat prin aceasta metoda se afla in stadiu initial si are sanse mari de vindecare. Pentru persoanele cu risc mediu, aceasta testare trebuie efectuata anual dupa varsta de 50 de ani, si sigmoidoscopie cu tub flexibil la 5 ani. Unii specialisti recomanda, in locul sigmoidoscopiei, o colonoscopie la fiecare 10 ani. Colonoscopia la fiecare 3 ani poate fi chiar mai buna. Screeningul pacientilor cu risc crescut (de exemplu, cu colita ulcerativa) este discutat la fiecare actiune in parte.

Recomandari

Colonoscopia se recomanda oricarei persoane de peste 45 de ani si chiar mai devreme de atat, in cazul in care exista orice istoric familial de cancer de colon.

Aceasta este realizata de un medic gastroenterolog sau chirurg generalist cu experienta si dureaza aproximativ 30 - 45 de minute.

Cum se realizeaza

Medicul iti poate da un sedativ sau un analgezic pentru a te relaxa si a tolera mai bine orice disconfort. Te vei aseza pe o parte sau pe spate in timp ce medicul avanseaza usor cu colonoscopul in intestinul gros pentru a examina mucoasa.

Ce poate detecta

Orice fel de boala colonului, oferind imediat un diagnostic atat macroscopic, cat si histologic. Toate studiile arata că procedura de colonoscopie este cel mai important mijloc de diagnostic al oricarui tip de boală de colon si în special pentru cancerul de colon. Biopsiile sunt utile pentru o diagnostica o varietate mare de patologii, iar medicul va lua frecvent biopsii chiar dacă nu suspectează cancer.

In cazul in care se face colonoscopie pentru a descoperi o sangerare, medicul poate controla sangerarea cu colonoscopul injectand medicamente, cauterizand (oprirea hemoragiei cu o sursăade caldura) sau folosind clipuri. Medicul poate descoperi polipi si-i va rezeca. Aceasta procedura nu este dureroasa.

Complicatii

Punctionarea colonului, hemoragie locala, hipoxia, deprimare cardiorespiratorie, deshidratare, deshidratare, alterarea starii de constienta, insuficienta renala acuta, nefropatie, rectoragii persistente, febra, frisoane, sau durere abdominala severa.

Galerie foto

SANADOR