Colonoscopia este procedura endoscopica de examinare a lumenului rectului si a partii distale a colonului, procedura ce foloseste un tub flexibil, dotat la capat cu o camera ce transmite imagini catre un ecran. Colonoscopia are atat indicatie diagnostica, putandu-se vizualiza tumori, polipi sau alte procese inlocuitoare de spatiu, dar si terapeutica sau bioptica.
Cancerul de colon este una dintre afectiunile maligne care e posibil sa fie prevenita. Cum se poate face asta? Astfel: daca respectam un stil de viata sanatos, practicam un tip de sport, mancam corect si mergem la medic pentru investigatii, adica apelam la o colonoscopie. Aceasta din urma este efectuata pentru investigarea amanuntita a unor simptome precum rectoragii, constipatii, durere abdominala de etiologie neprecizata. Este similara rectosigmoidoscopiei, avand aceleasi principii, dar difera din punct de vedere al regiunii anatomice examinate.
Cancerul colorectal este foarte frecvent intalnit. Care sunt simptomele lui? Sange in scaun sau modificari ale defecatiei. Screeningul se face prin testarea scaunului pentru sangerari oculte. Diagnosticul se bazeaza pe colonoscopie. SANADOR iti explica in ce consta tratamentul: in rezectie chirurgicala şi chimioterapie pentru ganglionii implicati. Diagnosticul precoce depinde de examinarea de rutina, in special cercetarea sangelui ocult in scaun. Cancerul detectat prin aceasta metoda se afla in stadiu initial si are sanse mari de vindecare. Pentru persoanele cu risc mediu, aceasta testare trebuie efectuata anual dupa varsta de 50 de ani, si sigmoidoscopie cu tub flexibil la 5 ani. Unii specialisti recomanda, in locul sigmoidoscopiei, o colonoscopie la fiecare 10 ani. Colonoscopia la fiecare 3 ani poate fi chiar mai buna. Screeningul pacientilor cu risc crescut (de exemplu, cu colita ulcerativa) este discutat la fiecare actiune in parte.