Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de investigații și tratamente endoscopice realizate de o echipă medicală specializată în endoscopia intervențională!

Endoscopia intervențională utilizează proceduri endoscopice gastrointestinale foarte specializate, care oferă pacienților servicii avansate cu rol diagnostic sau terapeutic.

Watch on YouTube

Proceduri de endoscopie Intervențională

În cadrul departamentului de Gastroenterologie și Endoscopie intervențională, la SANADOR se realizează următoarele proceduri:

Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă – ERCP

Este o procedură care îmbină endoscopia și radiologia. Prin intermediul endoscopului, medicul vizualizează interiorul stomacului și duodenului, și injectează o substanță de contrast în canaliculele arborelui biliar și în ductul pancreatic, obținând o imagine radiologică precisă și de calitate, a structurilor anatomice explorate.

ERCP se poate utiliza pentru tratamentul curativ sau paliativ al unor afecțiuni din sfera bilio-pancreatică:

 • Calculi la nivelul căilor biliare;
 • Stenoze de căi biliare;
 • Chisturi/pseudochisturi pancreatice;
 • Complicațiile unor tumori pancreatice sau ale unor colangiocarcinoame (tumorile căilor biliare);
 • Compresii extrinseci la nivelul coledocului.
La SANADOR, colangiopancreatografia endoscopică retrogradă se efectuează de către medici gastroenterologi specializați, cu experiență vastă și cu o înaltă calificare medicală.

Procedura se efectuează cu endoscopul cu vedere laterală, cu ajutorul căruia se pătrunde în tractul digestiv superior, până la nivelul duodenului. La acest nivel, în funcție de afecțiunea pacientului, medicul efecutează procedura terapeutică efectivă: extracția de calculi coledocieni, dilatația canalului coledoc, montarea de stenturi biliare, etc.

Indicații ERCP în scop diagnostic:

 • Icter mecanic obstructiv – cauzat de litiază coledociană, stricturi de căi biliare sau suspiciuni de tumori de căi biliare, leziuni de căi biliare în urma unui traumatism hepatic sau de natură iatrogenă;
 • Pancreatite acute/cronice de cauză litiazică;
 • Tumori pancreatice ce cauzează obstrucție biliară și icter.

Indicații ERCP în scop terapeutic:

 • Sfincterotomia endoscopică a sfincterului Oddi, necesară în unele cazuri de spasm al sfincterului Oddi;
 • Extragerea calculilor biliari sau a altor resturi biliare;
 • Introducerea unui stent prin papila duodenală majoră și ampula lui Vater în canalul biliar comun și / sau canalul pancreatic;
 • Dilatarea stricturilor (colangită sclerozantă primară, stricturi anastomotice după transplant hepatic, etc.)

Contraindicații ERCP:

 • Alergie la substanța de contrast;
 • Pancreatita acută (exceptând cazurile în care bilirubina are valori persistente crescute sau este în continuă creștere, sugerând o obstrucție continuă);
 • Tulburări de coagulare;
 • Infarct miocardic recent sau embolie pulmonară;
 • Boală cardiopulmonară severă sau alte patologii grave.
 • La SANADOR, departamentul de Endoscopie intervențională dispune de tehnologie endoscopică de ultimă generație, medici cu experiență vastă și condiții de înaltă calitate în vederea desfășurării actului medical în deplină siguranță pentru pacient. Vino la SANADOR!

Complicații ERCP:

Post-procedural, în rare cazuri (rată globală de 5-10%), pot apărea o serie de complicații, și de cele mai multe ori aceste complicații se pretează la tratament conservator.  Printre potențialele complicații se numără:

 • Sângerare la nivelul papilei duodenale;
 • Infecții la nivelul căilor biliare;
 • Reacții pancreatice (pancreatite post-ERCP);
 • Perforații digestive.

Riscul de complicații este dictat de complexitatea intervenției și de statusul biologic al pacientului.

Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă se efectuează cu sedarea pacientului și poate dura până la 60 de minute.

Montarea stenturilor esofagiene expandabile

Această procedură este destinată paliației disfagiei (imposibilitatea de a înghiți) în cancerele esofagiene sau tumorile mediastinale, ce împiedică alimentarea pe cale naturală. Montarea stenturilor esofagiene se adresează cu preponderență cancerului esofagian ce nu are soluție chirurgicală.

Pe lângă malignitățile obstructive, stentarea esofagiană este eficientă și în suprimarea fistulelor eso-bronșice sau eso-traheale, precum și în stenozele de natură benignă (în urma unei esofagite de reflux severe).

Stentarea esofagului este o tehnică simplă și eficientã, cu complicatii minime în cazul obstructiei esofagului mediu.

Stentarea pentru malignitătile esofagiene înalte sau esocardiale generează complicatii şi presupune o tehnică a plasării foarte precisă. La SANADOR, această procedură este realizată de medici gastroenterologi supraspecializați în endoscopie intervențională, ce dispun de experiență vastă și de tehnologie endoscopică de performanță.

În urma stentării, calitatea vietii pacientului este ameliorată, acesta beneficiind de o nutriție adecvată, ulterior urmând măsurile oncologice subsecvente.

Procedura durează aproximativ 20 de minute, cu timp activ de 5-10 minute.

Indicații:

 • Adenocarcinomul esofagian;
 • Cancerul esofagian scuamos;
 • Cancerul jonctiunii esocardiale;
 • Cancerul pulmonar invaziv loco-regional;
 • Recidiva pe esojejuno-anastomoză;
 • Fistule eso-traheale/ eso-mediastinale;
 • Tumori mediastinale obstructive;
 • Alte cauze (mezoteliom, cancer gastric cu invazia cardiei).

Dilatația endoscopică a acalaziei

Acalazia cardiei este o boală motorie a esofagului, în care sfincterul inferior (valva musculară între esofag și stomac) este contractat continuu și nu permite trecerea alimentelor și a lichidelor din esofag în stomac. Ca urmare, pacientul scade în greutate, are disfagie (durere la inghițire) și nu se poate alimenta corespunzător. Acalazia poate apărea atât la vârstnici, cât și la tineri.

Tratamentul acalaziei este variabil și poate fi:

 • Medicamentos;
 • Dilatația pneumatică cu balon;
 • Tratament chirurgical prin laparoscopie.

Dilatația endoscopică cu balon este o tehnică de endoscopie intervențională ce are ca scop ameliorarea dificultăților de înghițire generate de acalazie.

Procedura constă în introducerea unui balon special, care se umflă cu presiune de 2 atm până la diametrul de 3cm, 3,5 sau 4 cm și dilată sfincterele musculare afectate. Dilatația endoscopică cu balon este o procedură sigură și reprezintă o alternativă bună în cazul contraindicațiilor de tratament chirurgical.

Ligatura varicelor esofagiene

Varicele esofagiene sunt dilatații patologice ale venelor situate în esofagul inferior, ca urmare a unor boli cu afectare hepatică ce cauzează hipertensiune portală. (Ciroză hepatică, tumori ce comprimă vascularizația hepatică,etc.)

Această procedură are ca scop profilaxia (prevenirea) primului episod de sângerare de la nivelul varicelor esofagiene. Ligatura se efectuează în timpul unui episod de hemoragie digestivă superioară de la nivel variceal, și are caracter de urgență medicală, însă se poate efectua profilactic cu scop de prevenire a sângerării.

Hemostaza endoscopică

Procedurile endoscopice pentru hemostaza sângerărilor de la nivelul tractului digestiv superior sunt adresate hemoragiilor atât de cauză variceală cât și nonvariceală. Cea mai frecventă sângerare digestive este cea de tip ulceros.

Prin endoscopia intervențională superioară se realizează hemostaza (oprirea sângerării) cu ajutorul injectării soluțiilor hemostatice, prin electrocoagulare sau prin hemoclipare. Scopul hemostazei endoscopice este simplificarea tratamentului unei afecțiuni grave cu caracter de urgență, care traditional avea exclusiv indicație chirurgicală de urgență. Cu ajutorul hemostazei endoscopice, se poate evita intervenția chirurgicală de urgență.

Montarea/suprimarea balonului intragastric

Printr-o procedură non-chirurgicală, reversibilă, realizată cu ajutorul endoscopului, se poate introduce în stomac un balon umplut cu 600 ml soluție salină, cu scopul de a ocupa cavitatea gastrică și de a genera rapid senzație de sațietate, reducând astfel aportul alimentar. Balonul este doar o soluție temporară, rămânând în stomac pe o perioadă de 6 luni.

Această procedură se recomandă pacienților cu un indice de masă corporală între 27 și 40, care nu au reușit sa slăbească prin regim alimentar și exerciții fizice, dar care nu au indicație chirurgicală. De asemenea, presupune o scădere ponderală treptată. Pentru rezultate notabile, trebuie respectat tratamentul conservator, care implică dietă și sport.

Balonul gastric are contraindicații clare: bolile de colagen, bolile inflamatorii intestinale, ciroza hepatică, patologii gastrice precum ulcerul gastric sau gastrita severă.

Echipă medicală

Prof. Dr. Gabriel Constantinescu

Gastroenterologie Medic primar Medicină internă

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Teodor Bădescu

Gastroenterologie Medic primar Medicină internă, competențe în: endoscopie, endoscopie digestivă terapeutică

Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Raluca Stănciulescu

Gastroenterologie

Spitalul Clinic SANADOR

Conf. Dr. Mădălina Ilie

Gastroenterologie Medic specialist Medicină internă. Competențe în endoscopie digestivă, ultrasonografie abdominală, puncție biopsie hepatică și ecoendoscopie diagnostică și terapeutică

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Denisa Munteanu

Gastroenterologie Competențe în: ecografie abdominală, endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Flavia Oproiu

Gastroenterologie Competente in: endoscopie digestiva diagnosticata, ultrasonografie generala

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Ioana-Ruxandra Oprița

Gastroenterologie Doctor în științe medicale, asistent universitar

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Sorin Stănilescu

Chirurgie generală Competențe în: chirurgie oncologică, chirurgie laparoscopică, endoscopie digestivă diagnostică

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Lucian Răducan

Gastroenterologie Competențe în: endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică, ultrasonografie generală

Clinica SANADOR Băneasa, Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Mihai Ciocîrlan

Gastroenterologie Competențe în: managementul serviciilor de sănătate, endoscopie digestivă terapeutică
Șef de lucrări

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Bogdan Cotruță

Gastroenterologie Competență în endoscopie digestivă terapeutică

Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Anca Mirela Dimitriu

Gastroenterologie

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Mădălina Florescu (Greere)

Gastroenterologie

Conf. Dr. Bogdan Maștalier

Chirurgie generală Competențe în: endoscopie digestivă diagnostică, endoscopie digestivă terapeutică, chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, managementul serviciilor de sănătate

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești

Prof. Dr. Radu Bogdan Mateescu

Gastroenterologie Competență în endoscopie digestivă diagnostică

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Florica Năftănăilă-Mali

Gastroenterologie Competențe în: ecografie generală, endoscopie digestivă, medicină aerospațială

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Cristian Ioan Nedelcu

Gastroenterologie Competente in: endoscopie digestiva diagnostica, ultrasonografie generala

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Mihaela Cristina Olariu

Gastroenterologie Competențe în: ecografie generală, endoscopie digestivă diagnostică

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Dan-Cristian Pițigoi

Gastroenterologie Competență în endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Carmen Posoiu

Gastroenterologie

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Militari

Dr. Daniela Tăbăcelia

Gastroenterologie

Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Cristian Tieranu

Gastroenterologie Competențe în Endoscopie Digestivă (Abilitate Inclusă în Standardul Profesional), Ultrasonografie Generală (Abilitate Inclusă în Standardul Profesional)

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești, Clinica SANADOR Floreasca

SANADOR