Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de diagnostic corect, tratament complet, efectuarea tuturor investigațiilor necesare pentru ca boala ta, indiferent de stadiul ei și de manifestările care îți îngreunează activitatea zilnică, să fie ținută sub control de către echipa noastră de medici specialiști.

  • Vino la SANADOR pentru a beneficia de recomandări concrete privind stilul de viață și de monitorizarea atentă a evoluției bolii tale!

Managementul diabetului zaharat la SANADOR

La SANADOR, poți beneficia atât de consultație de specialitate, cât și de efectuarea analizelor de laborator specifice, precum și de întocmirea unei diete personalizate și a unui plan de tratament (de comun acord cu pacientul) în vederea atingerii țintelor terapeutice și menținerii parametrilor de interes (glicemie, hemoglobină glicozilată, profil lipidic, valori tensionale, greutate corporală) la valori normale.

Gestionarea complicațiilor

Complicațiile pe termen lung ale diabetului apar treptat, însă riscul de a face aceste complicații crește dacă vorbim despre o boală mai veche cu valori ale glicemiei necontrolate. În acest sens, la SANADOR, avem disponibilitatea de a efectua intervenții chiurgicale în sfera chirurgiei bariatrice, o metodă de tratament din ce în de mai des folosită pentru tratamentul obezității morbide asociate diabetului zaharat de tip II.

De asemenea, Spitalul Clinic SANADOR îți oferă posibilitatea de tratament și pentru alte boli care traduc complicațiile diabetului zaharat: boala arterială periferică, piciorul diabetic, retinopatia diabetică, nefropatia diabetică sau asocierea dintre acestea.

Bolile asociate diabetului zaharat

Specialitatea Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice se ocupă, în principal, de boli cronice netransmisibile precum diabetul zaharat, obezitatea (atât la adulți, cât și la copii), dislipidemiile, glucoza crescută în sânge, sindromul metabolic, de hipoglicemiile de cauză diabetică și non-diabetică, de nutriția individului sănătos, de dieta din diverse afecțiuni cronice sau acute sau din situații speciale (la gravide, lăuze, sportivi, copii, vârstnici), precum și de bolile metabolice ereditare sau înnăscute.

Prin complexitatea ei, specialitatea în sine, se ocupă cu diagnosticarea mai multor patologii , de la prediabet, diabet gestațional, diabetul zaharat de tip I și tip II, până la gestionarea complicațiilor acute și cronice ale diabetului (coma diabetică, neuropatia diabetică, nefropatia diabetică, retinopatia diabetică, complicații cardiovasculare, piciorul diabetic, boli ale pielii, tulburări de auz, boala Alzheimer, depresia), dar și a bolilor de nutriție și metabolice (deficiențe sau excese alimentare, obezitate, tulburări de alimentație, afecțiuni ca urmare a interacțiunii dintre alimente și medicamente, alergii și intoleranțe alimentare).

Tulburările de alimentație și malnutriția pot surveni în urma punerii în aplicare a numeroaselor diete de slăbit fără consultarea medicului specialist nutriționist. Astfel, fără obținerea rezultatelor dorite, pacienții pot dezvolta anumite boli de alimentație; aceste tulburări de alimentație își găsesc rezolvarea în două domenii medicale: Psihiatrie și Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Forme ale diabetului zaharat

Diabetul zaharat însumează mai multe boli care au în comun faptul că afectează modul în care corpul nostru utilizează zahărul din sânge (glucoza). Glucoza este o substanță vitală pentru sănătatea noastră pentru că este o sursă importantă de energie pentru toate celulele din corp, dar este, mai ales principala sursă de combustibil pentru creier.

Ca mecanism de control al utilizării glucozei în corp, există pe de-o parte insulina și pe de altă parte, glucagonul. Acești doi hormoni au rolul de a regla cantitatea de zahăr din sânge. Atunci când insulina nu mai poate fi secretată în cantități suficiente ca să contracareze valorile crescute ale glicemiei, se instalează prediabetul, care, împreună cu diabetul gestațional, reprezintă cele două forme reversibile de diabet.

Chiar dacă are și o componentă familială, care poate lua rolul unui trigger de inițiere, diabetul gestațional poate fi prevenit și prin adoptarea unei diete echilibrate pe perioada sarcinii. Astfel se pot evita complicații precum macrosomia fetală. Diabetul gestațional poate fi diagnosticat prin testul de toleranță la glucoză.

Însă, formele cronice de diabet (diabetul zaharat de tip I și diabetul zaharat de tip II) apar atunci când  prediabetul este lăsat să evolueze, nediagnosticat și netratat.

Consulturi interdisciplinare

În cadrul evaluării din timpul consultației, medicul nutriționist are rolul de a identifica dezechilibrul metabolic al pacientului prin recomandarea efectuării de analize concludente sau teste specifice și de a stabili împreună cu acesta conduita terapeutică potrivită. Unele patologii și complicații se află pe linia graniței dintre Diabet și celelalte specialități (Neurologie, Cardiologie, Nefrologie, Oftalmologie, Endocrinologie, Psihiatrie), astfel că poate fi necesară colaborarea interdisciplinară pentru stabilirea tratamentului adecvat.

Măsuri de prevenție

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate întotdeauna să facă diferența. Așadar, este foarte important să avem un program riguros al meselor, să evităm sedentarismul, să avem un aport scăzut de dulciuri, grăsimi și carne. Putem astfel să ne protejăm organismul de boli cardiovasculare și metabolice.

Dacă deja există un diagnostic stabilit de diabet zaharat sau boală cardiacă, nu este târziu pentru a pune în practică măsuri de stopare a evoluției bolii existente și de evitare a altor complicații suplimentare. Trebuie, în consecință, să respectăm indicațiile medicilor, să monitorizăm parametri esențiali la domiciliu și să ținem cont de toate recomandările privind stilul de viață.

Watch on YouTube

La SANADOR, toții pacienții cu afecțiuni care aparțin specialității Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice beneficiază de sprijin pe întreaga durată a colaborării, de la diagnosticare până la stabilirea regimului alimentar (după caz), a tratamentului și a periodicității controalelor medicale. Atenția și dedicarea medicilor noștri transformă interacțiunea cu pacienții într-un succes terapeutic. Te așteptăm la SANADOR!

Galerie foto

Echipă medicală

Dr. Doru Negru

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Băneasa

Dr. Andra Gabriela Vrabie

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Diana Nemțanu

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Floreasca

Prof. Dr. Gabriela Radulian

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice UMF "Carol Davila"
Președintele Societății de Neuropatie Diabetică

Dr. Dan Anton Enculescu

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice Medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, medic specialist Endocrinologie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Isabela-Emanuela Gaiță

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Claudia Lucia Ionescu

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice Competente in: diabetologie

Clinica SANADOR Decebal, Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Andrada Mihai

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Marius Preda

Medicină internă Competente In: Echografie Generala

Clinica SANADOR Militari

Dr. Aurelian Ranetti

Endocrinologie

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Alina Șuță

Endocrinologie Medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, competență în ecografie generală

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Mariana Morosan

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice Competente in Ultrasonografie Generala

Dr. Lucia-Maria Coșei

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Marinela Sîrbu

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Gabriela Stan

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Militari

Dr. Ionuț Cristian Cucu

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice Competențe în: ultrasonografie generală, ecografie vasculară

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Laura Matei

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dr. Mădălina Păunescu

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

SANADOR