Ce este coronarografia?

Coronarografia, cunoscută și sub numele de angiografie coronariană, este o procedură minim invazivă de cardiologie intervențională care permite depistarea bolii coronariene. Metoda folosește razele X și se realizează prin injectarea unei substanțe de contrast în vasele inimii, după puncționarea unei artere periferice a mâinii sau piciorului. Scopul acestei investigații este de a vizualiza și evalua direct interiorul arterelor coronare, care furnizează sânge mușchiului inimii.

Procedura este folosită, în general, pentru a identifica o restricționare a fluxului de sânge la nivelul arterelor coronare, adică o îngustare (stenoză aortică) apărută la nivelul arterelor inimii. În plus, cu ajutorul coronarografiei se poate afla și gradul stenozei, pentru un diagnostic de precizie al bolii coronariene.

Medicul poate recomanda efectuarea unei coronarografii dacă pacientul este expus riscului unui infarct miocardic sau dacă prezintă angină instabilă, dureri toracice atipice, stenoză aortică sau insuficiență cardiacă inexplicabilă.

Watch on YouTube

Coronarografia face parte dintr-un grup general de proceduri cunoscute sub numele de cateterizări cardiace, cu ajutorul cărora se pot diagnostica și trata afecțiunile cardiace și ale vaselor de sânge. O angiografie coronariană, care poate ajuta la diagnosticarea afecțiunilor cardiace, este cel mai frecvent tip de procedură de cateterism cardiac.

În timpul unei coronarografii, substanța de contrast injectată în vasele inimii devine vizibilă cu ajutorul unui aparat care folosește raze X, numit angiograf. Acesta realizează rapid o serie de imagini, numite angiografii, oferind o privire de ansamblu asupra vaselor de sânge. Dacă este necesar, medicul specializat în cardiologie intervențională poate deschide arterele înfundate ale inimii, realizând o procedură de tratament numită angioplastie, chiar în timpul angiografiei coronariene.

Inima este irigată de arterele coronare, iar îngustarea oricăreia dintre acestea poate duce la instalarea insuficienței cardiace, în care survin scăderea toleranței la efort, dureri precordiale caracteristice (anginoase), îngreunarea respirației sau edeme la nivelul membrelor inferioare. De îndată ce apar astfel de simptome, este necesar un consult cardiologic, pentru stabilirea diagnosticului precis și recomandarea tratamentului adecvat.

Indicațiile coronarografiei

Medicul specialist poate recomanda efectuarea unei coronarografii în următoarele situații:

  • simptome ale bolii coronariene ischemice, cum ar fi durerea în piept, durere în maxilar, gât sau braț, care nu poate fi explicată prin alte teste,
  • durere toracică nouă sau în creștere – angină instabilă,
  • semne și simptome de tromboză aortică,
  • prezența unui defect cardiac de la naștere, de exemplu o anomalie a arterelor coronare,
  • rezultate anormale la un test de stres cardiac neinvaziv,
  • alte probleme ale vaselor de sânge sau o leziune toracică,
  • o valvulopatie cardiacă.

Întrucât există și un mic risc de complicații, angiografiile nu se fac de obicei decât după ce s-au efectuat investigațiile cardiace neinvazive, cum ar fi o electrocardiogramă (EKG), o ecocardiografie sau un test de stres.

Beneficiile coronarografiei

În funcție de concluzia la care ajunge medicul specialist după efectuarea unei coronarografii, acesta va alege soluția optimă de tratament.

În situația în care plăcile de aterom sunt mai reduse de 70%, pacientul primește tratament medicamentos, însă pentru cei la care plăcile de aterom sunt egale sau mai mari de 70%, se montează o endoproteză numită stent, iar pacienților cu leziuni severe pe toate arterele coronare sau în anumite zone anatomice le este recomandat tratamentul clasic de bypass aortocoronarian.

  • Coronarografia este recomandată atunci când investigațiile noninvazive nu au oferit suficiente informații pentru stabilirea unui diagnostic precis. Programează-te la consultație!

Contraindicații pentru angiografia coronariană

Coronarografia este contraindicată atunci când există anumite comorbidități, precum insuficiența renală cronică (boală cronică de rinichi), o infecție virală netratată, hipertensiune arterială necontrolată, alergie la substanța de contrast, anemie severă, probleme de coagulare a sângelui.

De asemenea, nu trebuie neglijat faptul că o astfel de investigație presupune și unele riscuri. Din aceste motive, coronarografia este indicată doar atunci când se suspectează prezența unui infarct miocardic sau a unei angine pectorale caracterizate prin durere toracică persistență, lipotimii, sincope, anomalii ale examenelor biologice. 

Cum se realizează coronarografia?

Înainte de a începe procedura, medicul va revizui istoricul medical al pacientului (inclusiv alergiile și medicamentele pe care acesta le ia), apoi va efectua un examen fizic și va verifica semnele vitale – tensiunea arterială și pulsul. De asemenea, pacientul va fi rugat să își golească vezica urinară, să-și îndepărteze lentilele de contact, ochelarii de vedere, bijuteriile și agrafele de păr.

Pregătirea pentru intervenție

Este indicat ca pacientul să nu mănânce și să nu bea nimic după miezul nopții, în ziua intervenției. De asemenea, medicul îi va explica pacientului dacă trebuie să-și ia medicamentele obișnuite, pentru tratamentul afecțiunilor cronice, în dimineața respectivă.

La Spitalul Clinic SANADOR, coronarografia se efectuează cu echipamente de ultimă generație.

Procedura propriu-zisă

Pentru procedură, pacientul se va întinde pe spate pe o masă. Deoarece masa poate fi înclinată în timpul procedurii, pieptul și picioarele pot fi prinse cu curele de siguranță. Camerele cu raze X se vor deplasa peste capul și pieptul pacientului pentru a face fotografii din mai multe unghiuri. Uneori, poate fi necesară administrarea unui sedativ, pentru relaxare, precum și a altor medicamente și lichide. Pacientul va fi somnoros și s-ar putea să adoarmă în timpul procedurii, dar poate fi trezit cu ușurință, pentru a urma instrucțiunile medicilor.

Watch on YouTube

Electrozii de pe piept monitorizează inima pe tot parcursul procedurii, un tensiometru verifică permanent tensiunea arterială și un alt dispozitiv, numit pulsoximetru, măsoară cantitatea de oxigen din sângele pacientului. Se face o mică incizie pentru abordul endovascular (în zona inghinală sau în braț) și se introduce un tub scurt de plastic (teacă) în arteră, iar cateterul intră prin teacă în vasul de sânge.

Introducerea cateterului nu este dureroasă, iar prin acesta va trece substanța de contrast, ușor de văzut pe imaginile cu raze X. Pe măsură ce cateterul se deplasează prin vasele de sânge, medicul poate observa fluxul sangvin și poate identifica orice blocaje sau zone îngustate. Realizarea unei coronarografii durează aproximativ o oră, poate mai mult, dacă este combinată cu alte proceduri de cateterism cardiac.

Recuperarea după intervenție

Când coronarografia se termină, cateterul este îndepărtat de pe braț sau din zona inghinală și incizia este închisă cu presiune manuală, cu o clemă sau cu un mic dop, iar pacientul va fi transportat într-o zonă de recuperare, în Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci (USTACC), pentru observare și monitorizare. Când starea acestuia este stabilă, va reveni în salon, unde va fi monitorizat în mod periodic.

Pacientul va trebui să stea întins timp de câteva ore, pentru a evita sângerarea, dacă cateterul a fost introdus în zona inghinală. În acest timp, se poate aplica presiune pe incizie, pentru a preveni sângerarea și pentru a înlesni vindecarea.

Ce urmează după coronarografie?

În multe cazuri, o coronarografie se poate completa cu o angioplastie coronariană, o procedură utilizată pentru a lărgi arterele coronare blocate sau. Termenul „angioplastie” înseamnă utilizarea unui balon special, pentru a deschide o arteră îngustată sau blocată. Cu toate acestea, majoritatea procedurilor moderne de angioplastie implică și inserarea în arteră a unui tub scurt din plasă de sârmă, numit stent, în timpul procedurii. Stentul este lăsat permanent pe loc, pentru a permite sângelui să curgă mai liber.

  • Angiografia coronariană poate fi completată de angioplastie coronariană, o procedură de tratament care poate restabili circulația normală la nivelul arterelor coronare. Vino la SANADOR!

Angioplastia coronariană este uneori cunoscută ca angioplastie coronariană transluminală percutanată (PTCA). Combinația de angioplastie coronariană cu stentarea este de obicei numită intervenție coronariană percutanată (PCI).

Coronarografia la Spitalul Clinic SANADOR

Coronarografia este o procedură endovasculară realizată în Laboratorul de cateterism cardiac, cu ajutorul unui echipament sofisticat numit angiograf. La Spitalul Clinic SANADOR, coronarografia se efectuează cu echipamente de ultimă generație și de către medici cu o vastă experiență în domeniu. Departamentul de Cardiologie Intervențională este dotat cu două angiografe Philips Azurion 7 de ultimă generație, care dispun de tehnologii medicale ultraperformante.

Pentru siguranța pacienților, procedurile din Laboratorul de Angiografie de la SANADOR se desfășoară într-o atmosferă sterilă asigurată de un sistem de ventilație cu presiune pozitivă, care asigură aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații pentru medic și pacient.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR