Ce este coronarografia?
Coronarografia, cunoscută și sub numele de angiografie coronariană, este o procedură minim invazivă de cardiologie intervențională care permite depistarea bolii coronariene. Metoda folosește razele X și se realizează prin injectarea unei substanțe de contrast în vasele inimii, după puncționarea unei artere periferice a mâinii sau piciorului. Scopul acestei investigații este de a vizualiza și evalua direct interiorul arterelor coronare, care furnizează sânge mușchiului inimii.
-
Dacă medicul ți-a recomandat o coronarografie, programează-te la Spitalul Clinic SANADOR, pentru diagnosticul precis al afecțiunilor coronariene!
Procedura este folosită, în general, pentru a identifica o restricționare a fluxului de sânge la nivelul arterelor coronare, adică o îngustare (stenoză aortică) apărută la nivelul arterelor inimii. În plus, cu ajutorul coronarografiei se poate afla și gradul stenozei, pentru un diagnostic de precizie al bolii coronariene.
Medicul poate recomanda efectuarea unei coronarografii dacă pacientul este expus riscului unui infarct miocardic sau dacă prezintă angină instabilă, dureri toracice atipice, stenoză aortică sau insuficiență cardiacă inexplicabilă.
Coronarografia face parte dintr-un grup general de proceduri cunoscute sub numele de cateterizări cardiace, cu ajutorul cărora se pot diagnostica și trata afecțiunile cardiace și ale vaselor de sânge. O angiografie coronariană, care poate ajuta la diagnosticarea afecțiunilor cardiace, este cel mai frecvent tip de procedură de cateterism cardiac.
În timpul unei coronarografii, substanța de contrast injectată în vasele inimii devine vizibilă cu ajutorul unui aparat care folosește raze X, numit angiograf. Acesta realizează rapid o serie de imagini, numite angiografii, oferind o privire de ansamblu asupra vaselor de sânge. Dacă este necesar, medicul specializat în cardiologie intervențională poate deschide arterele înfundate ale inimii, realizând o procedură de tratament numită angioplastie, chiar în timpul angiografiei coronariene.
Inima este irigată de arterele coronare, iar îngustarea oricăreia dintre acestea poate duce la instalarea insuficienței cardiace, în care survin scăderea toleranței la efort, dureri precordiale caracteristice (anginoase), îngreunarea respirației sau edeme la nivelul membrelor inferioare. De îndată ce apar astfel de simptome, este necesar un consult cardiologic, pentru stabilirea diagnosticului precis și recomandarea tratamentului adecvat.