Ai visat mereu să ai un zâmbet perfect? Alege Clinica de Stomatologie SANADOR!

Odată cu înaintarea în vârstă, smalțul se subțiază și dentina (țesutul intern) devine din ce în ce mai vizibilă, deci dintele devine mai gălbui, pierzându-și strălucirea naturală.

Stomatologia a făcut progrese importante, astfel că poți recurge oricând la reconstrucție dentară sau la fațete dentare dacă vrei să faci o schimbare radicală.

Când sunt indicate fațetele dentare?

Dacă îți dorești un aspect estetic îmbunătățit, poți opta pentru realizarea fațetelor dentare. Dincolo de îmbunătățirea  funcției și redarea formei dinților, nevoia de a zâmbi impecabil aduce pacientul la medicul stomatolog.

Sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a opta pentru un tratament cu fațete dentare.

Fațetele sunt un instrument important pentru medicul estetician. Acesta poate folosi o singură fațetă pentru a îmbunătăți aspectul unui dinte care a suferit modificări de culoare sau formă ori mai multe fațete pentru a schimba fizionomia unei întregi arcade.

Există anumite situații care au indicație pentru realizarea fațetelor dentare:

1. Când apar pete inestetice pe suprafața exterioară a unui dinte sau schimbări de culoare ce nu pot fi tratate satisfăcător prin alte proceduri;

2. Când se observă defecte de smalț pe suprafața unui dinte și există riscul fisurii sau fracturii, ori în cazul unui dinte ciobit;

3. În cazul unor înghesuiri sau încălecări dentare pentru a da întregii arcade un aspect simetric și uniform;

4. În cazul dinților care au fost scurtați datorită unui proces de uzură denatră.

5. Pacienților cu sensibilitate dentară, care au smalțul subțire și acuză durere la stimuli externi precum băuturi reci sau calde.

Cât rezistă fațetele dentare?

Fațetele sunt lucrări protetice extrem de subțiri care acoperă fața exterioară a dinților. Deși sunt foarte fragile, odată cimentate, sunt mai rezistente și decât smalțul natural al dintelui.

Rezistența unității fațetă-dinte este foarte mare, iar, păstrând o igienă orală impecabilă, ele pot rezista peste 10 ani. De obicei, fațetele se schimbă, deoarece dintele își pierde strălucirea, îmbătrânește și devine mai galben-gri, iar fațetele fiind foarte subțiri iau din culoarea dintelui.

Singurele riscuri sunt legate de sănătatea dinților, sănătate care trebuie îngrijită indiferent dacă purtăm fațete sau nu. Periajul dentar de 2 ori pe zi, curățarea interdentară zilnică și profilaxia profesională la 3-6 luni mențin structurile dentare departe de carie sau inflamație gingivală.

Avantajele fațetelor dentare non-prep

  • Pete inestetice pe dinți, defecte de smalț sau încălecări dentare? Te așteptăm la Clinica de Stomatologie SANADOR!

Fațetele fără pregătire, cunoscute și sub denumirea de non-prep, no prep sau prepless, reprezintă o formă de tratament dentar cosmetic în care un strat subțire de porțelan sau material compozit este aplicat pe partea frontală a dintelui.

În contrast cu fațetarea clasică, care implică de obicei îndepărtarea unui strat semnificativ de smalț pentru a face loc fațetei, fațetele non prep sunt mult mai subțiri și pot fi plasate direct pe dinte fără modificări semnificative ale structurii naturale a acestuia, reprezentând astfel o varianta ideala pentru pacienții care se tem de proceduri stomatologice complexe.

Aceste fațete sunt eficiente în rezolvarea diverselor probleme cosmetice dentare, cum ar fi decolorarea, fisurile, alinierea minoră (când dintele este într-o poziție favorabilă fațetării) sau în urma unui tratament ortodontic.  Ele servesc adesea ca o alternativă mai puțin invazivă pentru pacienții cu dinți și gingii sănătoase care doresc să-și îmbunătățească aspectul zâmbetului în doar una sau două ședințe cu medicul stomatolog.

Un alt avantaj notabil este caracterul lor nepermanent. În opoziție față de fațetele tradiționale, care presupun modificarea permanentă a structurii dintelui natural, fațetele fără pregătire pot fi îndepărtate fără a cauza deteriorări ale dintelui subiacent. Acest aspect oferă siguranță celor care se îngrijorează în legătură cu implicațiile ireversibile ale tratamentului stomatologic.

Contraindicațiile fațetelor dentare

Nu sunt recomandate pacienților care scrâșnesc noaptea din dinți (bruxism), care au dinții foarte tociți sau oclud (mușcă) cu dinții muchie pe muchie, deoarece riscul ca fațeta să se spargă și să se descementeze este foarte mare. În astfel de situații, se reconstruiește și stabilizează mușcătura în zonele laterale, iar spațiul creat anterior va fi închis prin fațetare din compozit frezat.

În cazul în care pacientul își dorește fațete din ceramică, ele pot fi realizate ulterior, cu mențiunea că este obligatorie purtarea unei gutiere de bruxism.

De asemenea, nu sunt indicate pentru pacienții care își rod unghiile (sau diverse obiecte), deoarece acest obicei poate deteriora legătura adezivă în timp.

Gutiera de protecție poate ajuta în acest sens, însă riscul de deteriorare rămâne, astfel încât în aceste cazuri este recomandat să fie luate în considerare și alte opțiuni.

Etapele realizării fațetelor dentare prin amprentă digitală

  • Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR dacă vrei să te bucuri de o dantură sănătoasă și să ai un zâmbet încrezător, cu ajutorul celor mai buni specialiști în domeniul sănătății orale!

Șlefuirea dinților este un proces ireversibil, deci este esențial ca pacientul să aibă o imagine asupra modului în care dantura va arăta după fațetare.

În cadrul consultației inițiale, se inspectează dinții, se fac radiografii, documentate  amănunțit foto și video. Este foarte bine să te gândești ce îți dorești de la noul tău zâmbet.

Dacă îți dorești doar o modificare de culoare cu maxim trei nuanțe, poți alege varianta de albire profesională a dinților. Dacă îți dorești o schimbare radicală, atunci fațetele reprezintă soluția pentru tine. Odată aleasă culoarea și forma, nu se mai pot modifica, deci aceste etape trebuie validate cu atenție sporită.

Tehnica vine în ajutorul nostru și noul tău zâmbet poate fi previzualizat în aplicația SmileCloud. Toate informațiile încărcate pot fi oricând accesate de pe propriul tău telefon sau mail. Vei vedea o simulare 2D a zâmbetului tău.

Condițiile în care poți obține acest zâmbet perfect pot să difere de la caz la caz. Uneori, poate fi nevoie de intervenții asupra osului, gingiei și chiar purtarea unui aparat ortodontic.

Simularea prezintă varianta ideală, iar dacă ești bine informat, poți alege ce proceduri dorești să faci, în căutarea zâmbetului dorit.

Sunt situații cum este aceasta, în care ne dorim fațete non-prep, dar dinții frontali nu sunt în poziție favorabilă, iar sprijinul posterior este deficitar. Un instrument folositor este ortodonția, la finalul căreia se va face remineralizarea dinților, eventual și albire. Aceasta este etapa în care dantura este pregătită pentru fațetare.

Amprenta se ia prin scanare intraorală, iar tehnicianul face un proiect digital care va fi transferat în cavitatea bucală.

Aceste fațete provizorii vor fi evaluate împreună cu pacientul, validate, documentate și, pe baza acestor informații, tehnicianul va face fațetele finale din ceramică.

În etapa finală, dinții vor fi cimentați.

Vrei să-ți menții dinții cât mai sănătoși? Te așteptăm la Clinica de Stomatologie SANADOR!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR