O ramura importanta in chirurgie este cea de chirurgie bariatrica. Ce presupune, de fapt? Tehnicile operatorii care se adreseaza obezitatii sunt grupate sub denumirea de operatii bariatrice si apartin chirurgiei generale fiind realizate sub anestezie generala cu intubatie oro-traheala.

Obiectivele chirurgiei bariatrice urmaresc o scadere ponderala durabila, cu ameliorarea starii de sanatate, diminuarea sau disparitia comorbiditatilor si implicit creesterea calitatii vietii pacientilor..

Avantaje

Chirurgia bariatrica influenteaza balanta echilibrului energetic, diminuand considerabil aportul alimentar si determinand organismul sa consume energie din rezervele acumulate. Reducerea depozitelor de energie inseamna diminuarea tesutului adipos, slabire, recapatarea aspectului normal, usurarea semnificativa a functiilor vitale, disparitia sau ameliorarea importanta a maladiilor determinate de obezitate. Pacientii operati slabesc treptat si ar trebui sa ajunga la o greutate convenabila in circa 8-12 luni.

Tehnici

Interventiile chirurgicale se realizeaza pe cale laparoscopica, adica minim invaziv si agresiune redusa  asupra organismului, lucru deosebit de important pentru reusita terapeutica finala la pacientii obezi. In chirurgie, beneficiul chirurgiei laparoscopice este major la pacientii obezi indiferent de patologia pentru care sunt operati. Conform principiilor laparoscopiei, dimensiunile inciziilor nu sunt influentate de grosimea peretelui abdominal.

Micsorarea Stomacului

Cu siguranta, ati auzit de tehnica denumita "micsorarea stomacului". Dar ce se intampla de fapt la o astfel de operatie? GASTRECTOMIA LONGITUDINALA, cunoscuta ca Micsorarea Stomacului sau Gastric Sleeve (engl.) presupune indepartarea portiunii laterale a stomacului de-a lungul micii curburi, de la antrul gastric pana la unghiul Hiss.

Durata medie a unei operatii laparoscopice de micsorare de stomac este de aproximativ 90 de minute, iar spitalizarea postoperatorie este de maxim 3 zile. Interventia este urmata de o dieta stricta, bazata pe lichide si semisolide, pentru a menaja stomacul operat, si de tratament antisecretor gastric timp de 4 saptamani.

GASTRIC BY PASS

Este procedeul de chirurgie bariatrica care se caracterizeaza prin crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni si unirea acestuia cu o ansa jejunala, astfel incat 90% din stomac si circa 1/3 din intestin sunt ocolite,by pass-ate. Durata medie a unei operatii laparoscopice de gastric by-pass este de aproximativ 2 ore si 30 de minute, iar spitalizarea postoperatorie este de 2-3 zile. Dieta stricta bazata pe lichide si semisolide, pentru a menaja stomacul si intestinele operate, dar si tratamentul antisecretor gastric se impun deasemenea 4 saptamani. Pentru o perioada nedeterminata (cativa ani sau permanent) pacientul va fi nevoit sa ia vitamine si minerale de substitutie.

DIVERSIA BILIOPANCREATICA tip Duodenal Switch (DS) sau SADI

Sunt metode malabsorptiva de chirurgie bariatrica  care presupun sectionarea longitudinala a stomacului (gastric sleeve), cu pastrarea pilorului si bulbului duodenal, urmata de devierea continutului alimentar din stomac într-o ansa distala a ileonului de 250-300 cm (traseul alimentar), secretiile biliodigestive urmând a întâlni bolul alimentar abia la acest nivel;se sunteaza astfel cea mai mare parte a intestinului subtire, portiunea  pentru absorbtie fiind redusa semnificativ.

Eficienta DS/SADI asupra curbei ponderale si dislipidemiei familiale este foarte mare si rapida - diminuarea excesul ponderal ajunge pana spre 90% la 1 an dupa operatie. Insa fiind vorba despre o procedura agresiva necesita substitutie de vitamine si minerale pentru tot restul vietii. 

PLICATURA GASTRICA

Reprezinta un procedeu restrictiv de chirurgie bariatrica prin care se micsoreaza stomacul fara taiere ci prin imbricarea (infundarea/plicaturarea) peretelui gastric, urmat de sutura definitiva in aceasta noua forma. Capacitatea stomacului va fi redusa  pana la 150-200 cmc. Operatia este gandita ca o alternativa mai ieftina a operatiei de gastric sleeve pentru ca nu se foloseste staplere de sutura mecanica,dar evident ca are eficienta inferioara operatiei de gastric sleeve.

BALONUL INTRAGASTRIC

Este o procedura endoscopica (non-chirurgicala) care presupune introducerea in stomac a unui balon din silicon umplut cu cca 600 ml de albastru de metilen, deci suficient de mare cat sa nu poata fi impins in duoden, dar nici regurgitat prin esofag. El va ramane in stomac o perioada limitata pana la 6 luni, inlocuind mare parte a continutului gastric si, teoretic pacientul va manca mai putin, realizand acel deziderat recomandat de nutritionisti: de a manca putin si des! Balonul endogastric (BIB) este musai a fi precedat de tratament conservator cu dieta, psihologie si kinetoterapie pentru a spera la rezultate notabile. Altfel, simpla montare a balonului nu garanteaza slabirea.

Galerie foto