Ce este proteza de umăr?

Protezarea umărului sau artroplastia de umăr este o procedură chirurgicală de înlocuire parțială sau totală a componentelor deteriorate ale articulației umărului. Intervenția implică îndepărtarea fragmentelor osoase lezate și înlocuirea lor cu implanturi din materiale artificiale (metal sau plastic), numite proteze. Astfel, protezarea articulară elimină sursa durerii și a disfuncției, restabilind funcția normală a umărului și a brațului.

Watch on YouTube

Proteza de umăr este indicată atunci când alte metode de tratament nu au avut rezultatele așteptate. Acest tratament chirurgical are o rată ridicată de succes și crește semnificativ calitatea vieții pacienților. Proteza de umăr poate fi de mai multe tipuri, fiind aleasă în funcție de severitatea leziunilor.

Articulația umărului reunește trei oase: clavicula (osul lung de la baza gâtului), omoplatul sau scapula (osul plat din spatele umărului) și humerusul (osul brațului). Acestea sunt conectate cu ajutorul ligamentelor, tendoanelor și mușchilor, care permit mobilizarea și rotația brațului. Clavicula este conectată de omoplat prin articulația acromio-claviculară, iar humerusul este atașat de acesta în cavitatea glenoidă, formând articolația gleno-hemurală.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Când este necesară artroplastia de umăr?

Artroplastia de umăr poate fi indicată pacienților diagnosticați cu:

  • Osteoartrită – afecțiune degenerativă legată de înaintarea în vârstă, care afectează cartilajul ce protejează capetele oaselor. Astfel, crește fricțiunea între oase, iar articulația devine rigidă;
  • Artrită reumatoidă – afecțiune autoimună, care distruge progresiv cartilajul articular și, uneori, oasele de la nivelul umărului;
  • Artrită posttraumatică – caracterizată de deteriorarea cartilajului după o leziune traumatică severă;
  • Fracturi severe ale capului humeral (fractură de humerus) – apărute în urma unor traumatisme, cum ar fi căzături directe pe umăr;
  • Leziuni de coafă rotatorie (grupul de mușchi și tendoane din jurul articulației umărului) – o ruptură de coafă rotatorie poate afecta în timp cartilajul articular și oasele de la nivelul umărului;
  • Fractură de umăr severă, care nu poate fi tratată altfel;
  • Osteonecroza – este caracterizată de moartea ireversibilă a țesutului osos, ca urmare a unor afecțiuni ce limitează fluxul de sânge către os.

Artroplastia de umăr este luată în considerare atunci când alte tratamente (cum ar fi medicația, fizioterapia sau reinserția de coafă rotatorie prin artroscopie de umăr pentru leziunile de coafă rotatorie) nu au dat rezultate și când pacientul acuză următoarele simptome:

  • Durere severă, care afectează activitățile obișnuite, cum ar fi spălatul și îmbrăcatul;
  • Durere moderată sau severă în repaus, care afectează calitatea somnului;
  • Slăbiciune a brațului;
  • Pierderea amplitudinii de mișcare (brațul este dificil de mobilizat).

Practic, proteza de umăr este o soluție atunci când articulația umărului este atât de afectată, încât brațul nu mai poate fi folosit fără a simți durere.

Tipuri de proteze de umăr

În funcție de tipul și severitatea leziunii, medicul poate recomanda una dintre următoarele variante de proteze de umăr:

  • Proteza totală de umăr: Proteza totală înlocuiește ambele componente ale articulației gleno-humerale - atât capul humerusului (capătul rotund superior al osului brațului), cât și cavitatea glenoidă de la nivelul omoplatului. Proteza poate fi cimentată pe suprafața osului sau fixată în axul osului prin intermediul unei tije;
  • Proteza de umăr totală inversată: Este similară protezei totale, deoarece înlocuiește ambele componente ale articulației umărului, însă acestea sunt inversate. Mai exact, implantul care ține locul capului humeral este atașat de omoplat, iar glena artificială este fixată pe osul humerus. Acest tip de proteză este indicată atunci când coafa rotatorie este sever lezată;
  • Hemiartroplastia (proteza parțială): Este înlocuit doar capul humeral, prin fixarea protezei cu o tijă în os. Aceasta este indicată atunci când doar capul humerusului este deteriorat, nu și glena; 
  • Resurfacing (proteza de resurfatare): Implică înlocuirea parțială a capului humeral (doar suprafața acestuia), cu o proteză care are forma unui înveliș sau unui capac, fără a insera o tijă lungă în humerus.

Pregătirea pentru artroplastia de umăr

Înainte de programarea intervenției, medicul ortoped va realiza o evaluare medicală completă, care implică anamneza (analiza simptomelor și istoricul medical), examenul clinic (examinarea fizică) și proceduri imagistice de diagnostic, cum ar fi radiografia, tomografia computerizată (CT) și examenul RMN de umăr.

Cu 1-2 săptămâni înainte de artroplastia de umăr, este necesară evaluarea completă a stării de sănătate, printr-un set de analize de sânge și o serie de investigații, cum ar fi electrocadiograma (EKG) sau anumite consultații de specialitate, pentru pacienții cu afecțiuni cronice. De asemenea, pacientul va discuta cu medicul anestezist, care va decide care este cel mai potrivit tip de anestezie.

Medicul poate recomanda întreruperea administrării unor medicamente înainte de artroplastia de umăr, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, medicamentele pentru tratamentul artritei și cele anticoagulante. De asemenea, va indica oprirea fumatului și a consumului de alcool pentru câteva săptămâni, deoarece aceste obiceiuri pot afecta procesele de coagulare.

Cu o noapte înaintea operației, trebuie întrerupt consumul de alimente și băuturi.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cum se desfășoară operația pentru proteza de umăr?

Operația pentru proteza de umăr se realizează sub anestezie generală sau regională și durează în jur de 2 ore. Intervenția presupune efectuarea unei incizii la nivelul articulației umărului, pentru a expune componentele acesteia.

Chirurgul îndepărtează țesutul osos deteriorat, apoi fixează proteza prin cimentare cu un ciment special sau prin înșurubare în os. La final, închide incizia cu fire de sutură chirurgicale și bandajează rana.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de protezare pentru umăr au loc într-un bloc operator dotat cu echipamente medicale de ultimă generație.

Specialistul poate fixa un tub de dren la nivelul inciziei, pentru a elimina lichidul acumulat în cavitatea articulară. Acesta va fi extras după câteva zile.  

Recuperarea după artroplastia de umăr

Spitalizarea poate dura 1-3 zile, timp în care pacientul rămâne sub atenta monitorizare a echipei medicale. Încă din ziua operației va putea să consume alimente solide și să se ridice din pat. Medicul va prescrie un tratament cu antibiotice, pentru prevenirea infecției și antialgice pentru calmarea durerii.

După externare, pacientul trebui să poarte o orteză pentru imobilizarea umărului și a brațului timp de aproximativ 2-6 săptămâni, în funcție de complexitatea procedurii.

Este important de știut că pacientul va avea nevoie de ajutor chiar și pentru efectuarea unor activități obișnuite, în următoarele săptămâni după operație. La scurt timp după intervenție, trebuie început un program de reabilitare fizică, care cuprinde exerciții de kinetoterapie, pentru redobândirea forței brațului și a funcției articulare.

Recuperarea completă după o artroplastie de umăr durează în jur de 4-6 luni. După recuperare, durerea se ameliorează semnificativ sau dispare. Majoritatea pacienților își redobândesc forța și amplitudinea de mișcare, bucurându-se de o calitate crescută a vieții.

În general, durata de viață a protezei de umăr este de aproximativ 10 ani sau mai mult, în condițiile utilizării obișnuite a brațului. Cu cât stresul asupra articulației este mai mic, cu atât proteza rezistă mai mult timp.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Riscurile montării unei proteze de umăr

Rareori, se poate întâmpla ca durerea să nu se amelioreze, iar articulația să nu își recupereze complet mobilitatea și forța. În acest caz, poate fi necesară o a doua intervenție.

Printre alte riscuri și complicații posibile ale artroplastiei de umăr se numără:

  • Infecția la locul inciziei;
  • Formarea unui cheag de sânge, care poate migra spre zone vitale;
  • Deteriorarea nervilor vecini, ceea ce cauzează slăbiciune, furnicături sau amorțeală;
  • Deteriorarea componentelor protezei în timp, ceea ce impune o nouă artroplastie de umăr;
  • Fractura scapulei sau a humerusului în timpul sau după intervenție;
  • Dislocarea capului humeral artificial;
  • Deteriorarea severă a coafei rotatorii.

Artroplastia de umăr la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, afecțiunile articulare sunt diagnosticate rapid și precis, prin investigații imagistice performante – RMN 3 Tesla și CT 128 slice – și prin artroscopie, o procedură minim invazivă, care permite vizualizarea detaliată a articulațiilor, cu ajutorul unui tub prevăzut cu o cameră video 4K.

Pacienții cu indicație pentru artroplastie de umăr au acces la proteze moderne și durabile, recomandate personalizat, în urma unei evaluări medicale complete efectuate de medicul ortoped.

La Spitalul Clinic SANADOR, artroplastia de umăr este realizată de chirurgi ortopezi cu experiență vastă, supraspecializați în diferite tipuri de intervenții.

Intervenția chirurgicală pentru protezarea umărului are loc în condiții de maximă siguranță și confort la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator dotat cu echipamente medicale de ultimă generație. Procedura este realizată de chirurgi ortopezi cu experiență vastă, supraspecializați în diferite tipuri de intervenții.

Post-intervenție, pacienții beneficiază de un program de reabilitare personalizat, sub atenta coordonare a specialistului kinetoterapeut.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR