Ce este ecografia de părți moi?

Ecografia de parți moi sau ecografia de țesuturi moi este o investigație imagistică recomandată pentru evaluarea formațiunilor situate superficial, la nivelul tegumentului, țesutului muscular și articular. În general, procedura este utilă în aprecierea colecțiilor lichidiene, în cazul abceselor, lipoamelor, adenopatiilor sau edemului.

Chiar dacă dispunem de posibilități imagistice superioare (tomografie computerizată, examen RMN), ecografia de țesut moale oferă avantaje considerabile, fiind efectuată des în practica medicală curentă.

  • Ecografia de părți moi este o investigație neinvazivă și rapidă, care nu are contraindicații. Programează-te!

Avantajele ecografiei de părți moi

Ca orice ecografie, și ecografia de părți moi este non invazivă, neiradiantă, accesibilă financiar și mai puțin consumatoare de timp. Rezultatul se emite pe loc, dar este operator dependentă, adică depinde de experiență profesională a celui care o efectuează.

Investigația este precisă, permite evaluarea comparativă și în dinamică a segmentelor examinate și este recomandată inclusiv pacienților cu artefacte metalice (tije, proteză de șold sau proteză de genunchi, materiale de osteosinteză) sau celor cu bypass, precum și femeilor însărcinate.

Ecografia de țesut moale nu are contraindicații absolute, doar câteva relative: obezitatea (din cauza țesutului adipos, care limitează transmiterea ultrasunetelor) și prezența leziunilor cutanate, cum ar fi ulcerațiile/ulcerul trofic (din considerente de ordin septic și al calității imaginilor).

Indicațiile ecografiei de țesuturi moi

În general, descoperirea întâmplătoare (de către pacient sau medic) a unei formațiuni superficiale la nivelul tegumentelor, mușchilor sau articulațiilor, determină efectuarea unei ecografii de țesut moale. Investigația poate fi indicată însă și în atunci când medicul suspectează o leziunile articulară, spre exemplu o entorsă.

Este importantă interacțiunea medic evaluator-pacient, prin prisma informațiilor  furnizate. Sunt de interes detalii referitoare la  momentul  identificării  formațiunii (spontan sau în urma unei suprasolicitări/traumatism/intervenție chirurgicală), a evoluției (prezența modificărilor dimensionale-staționară/ regresie/ progresie), a sângerărilor sau supurațiilor, a durerii, dar și a afecțiunilor cunoscute.

Ecografia de părți moi confirmă formațiunea, precizează caracteristicile acesteia (localizare, dimensiuni, structură, raportul cu structurile adiacente,  prezența vascularizației). De asemenea, ecografia poate ajuta la diagnosticarea histologică (prin puncție eco-ghidată) sau la necesitatea continuării investigațiilor (prin rezonanță magnetică sau tomografie computerizată) și permite urmărirea post procedurală.

Cum se realizează ecografia de părți moi?

Ecografia de țesuturi moi se realizează similar altor ecografii, precum ecografia abdominală, ecografia cardiacă sau ecografia mamară. Investigația utilizează același principiu de emisie-transmisie a ultrasunetelor la viteze diferite, în funcție de tipul țesutului evaluat. Frecvența ultrasunetelor este mică și nu generează modificări termice locale.

Pentru realizarea unei ecografii nu necesită o pregătire specifică. În timpul investigației, pe pielea zonei care urmează să fie evaluată va fi aplicat un gel special, care ajută la transmiterea ultrasunetelor. Medicul apasă și deplasează apoi ușor transductorul, pentru a se vizualiza zona respectivă pe ecranul ecografului. În timpul procedurii, medicul poate înregistra și câteva cadre cu formațiunile suspecte observate.

Ce afecțiuni poate diagnostica ecografia de țesut moale?

Formațiunile de părți moi pot apărea la nivelul tegumentului, țesutului adipos (lipoame), țesutului muscular sau rețelei limfatice (adenopatii), precum și la nivelul fibrelor nervoase (spre exemplu, pentru identificarea unor leziuni ale nervului median sau leziuni ale nervului axilar). Din punct de vedere regional, se pot identifica diverse formațiuni de părți moi.

La nivelul regiunii cefalice-scalp și gât, ecografia de părți moi poate evalua: chisturi  pilare, lipomatoze, chisturi de incluziune epidermică (chist sebaceu, lipom), adenopatii, chisturi glosotiroide, precum și pseudoanevrismele de arteră temporală.

În regiunea peretelui toracic și axilar, ecografia poate descoperi: colecții fluide, lipoame sau formațiuni tumorale ale cutiei toracice și sarcoame (tumori maligne cu punct de plecare cutanat, osos, muscular, nervos sau vascular), adenopatii, chisturi epidermale, rupturi la nivelul implanturilor mamare.

La nivel abdominal și inghinal, ecografia de părți moi permite diagnosticarea de hernii abdominale, hernii inghinale, dehiscențe de mușchi abdominali, hematoame (colecții sanguine), chisturi epidermale, formațiuni la nivelul cordonului spermatic, pseudoanevrism al arterei femurale.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Indicațiile ecografiei musculoscheletale (articulare)

O subcategorie a ecografiei de părți moi o reprezintă ecografia articulară (sau musculoscheletală), ce vizează exclusiv evaluarea aparatului locomotor.

Afecțiunile articulare sunt foarte frecvente și apar fie în context postraumatic, fie pe fondul suprasolicitărilor mecanice (în general prezintă manifestări acute cu tumefacție, limitarea mobilității articulare), precum și pe fondul decompensării unor boli cronice (degenerative, secundare depunerilor de cristale, cum este guta, condrocalcinoza, afecțiunile autoimune).

În timp ce evaluarea radiologică oferă informații legate exclusiv de structura osoasă, ecografia articulară aduce detalii precise din sfera țesurilor moi, periarticulare (tendoane, ligamente, sinovială), a structurilor nervoase (patologii inflamatorii-compresive la nivelul nervului median sau ulnar), precum și despre gradul  de vascularizație.

Ecografia articulară este utilă în evaluarea afecțiunilor ortopedice, cu precizarea că diferența impedanței acustice (rezistența mediului la vibrația produsă de unda sonoră) face ca  aprecierea imagistică să se limiteze strict  la nivelul stratului superficial, respectiv corticala osoasă sau periost. Ecografia articulară poate surprinde modificări minime (eroziuni, mici fisuri, fracturi oculte), ce pot scăpa examenului radiografic.

Paleta entităților cu origine articulară este variată, de la tendinite (inflamarea tendoanelor), bursite (inflamarea burselor), rigiditate articulară, rupturi de ligamente, ca ruptura de ligament colateral medial, sinovită (inflamația membranei care tapetează capsula articulară) și tumefacția articulară (artrită), la chisturi sinoviale (formațiuni lichidiene bine delimitate, situate la nivelul articulațiilor sau tendoanelor), chist Baker (colecție lichidiană situată în fosa poplitee - regiunea posterioară a genunchiului).

Ecografia musculoscheletală poate evalua aproape orice articulație. De la micile articulații ale mâinilor și picioarelor, până la nivelul fasciei plantare (talpa), tendon Achilean și calcaneu (exemplu pinteni/ciocuri), stern și grilaj costal.

Ecografia articulară este utilă inclusiv în aprecierea unui puseu inflamator la nivelul halucelui (degetul mare), caracteristic artropatiei microcristaline urice (gută), pentru degetul în resort, în aprecierea leziunilor articulare asociate înaintării în vârstă (artroză) precum și în evaluarea gradului de inflamație articulară și a modificărilor specifice din cadrul afecțiunilor autoimune (poliartrită reumatoidă, artrita psoriazică).

Și în cazul ecografiei musculoscheletale, evaluarea este dictată de experiența profesională a medicului examinator, de calitatea ecografului și a sondei utilizate, precum și de prezența țesutului muscular și a celui adipos.

Este utilă informarea pacientului cu privire la tipul ecografiei (de părți moi sau exclusiv articular), pentru o examinare justă și eficientă.

De cele mai multe ori ecografia de țesuturi moi și cea articulară oferă informații suficiente pentru diagnosticarea și tratarea patologiei respective. Dar pot fi situații când este necesară continuarea investigațiilor, pentru o mai bună apreciere a abordării medicale și a tratamentului specific.

La SANADOR, pacienții au acces la echipamente performante pentru efectuarea ecografiei de părți moi, pentru stabilirea unui diagnostic rapid și precis, esențial pentru stabilirea tratamentului adecvat.

Programează-te!

  • Vino la SANADOR pentru investigații imagistice avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR