Urografia intravenoasă este o tehnică radiologică de investigare imagistică a aparatului urinar (rinichii, ureterele și vezica urinară) și este utilizată pentru diagnosticul unor afecțiuni precum: litiaza urinară, colica renală, infecția urinară, hematuria (prezența de sânge în urină), tulburările micționale.

Urografia include radiografia renală simplă, realizată inițial, urmată de efectuarea unei serii de clișee urografice, după administrarea intravenoasă a substanței de contrast iodate.

Pregatirea pacientului pentru urografie: regim alimentar fara reziduuri, inceput cu 2-3 zile inaintea efectuarii investigatiei, evacuare completa a colonului (acest lucru se realizeaza cu doua clisme evacuatorii: una in seara dinaintea examenului, cea de-a doua in dimineata investigatiei), in cazul unui teren alergic cunoscut este necesar un tratament antialergic stabilit de medicul curant, efectuat anterior examenului urografic.

Evoluția tehnologică permite, în prezent, explorarea aparatului urinar și prin intermediul tehnicilor imagistice moderne (uro-CT, uro-RM).

Programează un consult

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto