Ce este piciorul plat sau platfus?

Piciorul plat sau platfus este o afecțiune în care unul sau ambele picioare au arcurile tălpii aplatizate parțial sau total. O persoană cu picior plat nu are arc vizibil la nivelul tălpii, iar talpa face contact cu podeaua pe toată suprafața.

Un picior plat la copii este normal, fiind o caracteristică prezentă de la naștere. Acest platfus la copii se menține în mod normal până la vârsta de cel mult 6 ani, când se formează arcurile picioarelor. Piciorul plat poate apărea încă din copilărie, când acest arc nu se dezvoltă corespunzător, sau se poate dezvolta mai târziu în viață, după o accidentare sau din cauza înaintării în vârstă.

Watch on YouTube

Platfusul nu provoacă de obicei simptome, dar în unele cazuri poate determina apariția durerii locale și poate afecta mersul. În cazul în care provoacă durere sau limitează activitățile zilnice, sunt recomandate diferite tratamente, în funcție de impactul simptomelor și de gradul afectării articulației gleznei.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de picior plat

Piciorul plat poate fi un inconvenient indiferent dacă persistă din copilărie sau se dezvoltă la vârsta adultă.

Există mai multe tipuri de picior plat:

  • Flexibil - cu arcurile prezente și vizibile atunci când tălpile sunt ridicate de pe sol. Este cel mai comun tip de platfus, care începe din copilărie și se agravează treptat, afectează ambele picioare și de obicei nu este dureros.
  • Rigid - arcada tălpii nu este prezentă nici când tălpile sunt ridicate de pe sol, poate afecta un singur picior, se dezvoltă adesea în adolescență și se agravează treptat și este de cele mai multe ori dureros.
  • Dobândit - arcul piciorului se micșorează sau se prăbușește și astfel piciorul se întoarce spre exterior, poate afecta doar un picior, apare în general la adulți și poate fi dureros, iar cea mai frecventă cauză este inflamația sau o ruptură a tendonului care susține arcul.
  • Talus vertical - cauză de platfus la copii, care se nasc cu un defect congenital care împiedică formarea normală a arcadelor din cauza unui os de la nivelul gleznei, care se dezvoltă într-o poziție greșită.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauzele și factorii de risc pentru platfus

Un picior plat poate fi cauzat de factori ereditari, care determină dezvoltarea unor arcade ale tălpii foarte joase sau aproape absente, caracteristică care poate fi prezentă la mai mulți membrii unei familii. În aceste situații, este indicat un consult genetic.

O altă cauză frecventă de dezvoltare a platfusului este prăbușirea arcurilor, după o accidentare. Piciorul plat poate apărea inclusiv în urma îmbătrânirii, din cauza deteriorării în timp a tendoanelor de la nivelul tălpii.

Factorii care cresc riscul de picior plat includ:

Semnele și simptomele piciorului plat

Cele mai multe persoane nu au în general simptome asociate cu piciorul plat. Dar în cazul anumitor tipuri de platfus, poate apărea durerea, în special în zona călcâiului sau a arcului tălpii, și edemul (umflarea) gleznei, simptome care se pot agrava cu activitatea fizică.

Simptomele mai pot include:

  • Crampe musculare la picior,
  • Senzație de oboseală la nivelul piciorului,
  • Durere în arc, în gleznă sau în călcâi,
  • Durere care apare la mers sau la ortostatism prelungit,
  • Modificări ale mersului,
  • Devierea degetelor de la picioare spre exterior.

Stabilirea diagnosticului

Medicul ortoped poate pune diagnosticul de platfus prin evaluarea simptomelor și examinarea modului în care arată arcadele ridicate de pe sol, în ortostatism și în timpul mersului. Pentru a observa atent mecanica picioarelor, medicul le va inspecta atât din față, cât și din spate, și ca observa inclusiv modul în care arată încălțămintea purtată.

Pentru a stabili cu certitudine diagnosticul, specialistul poate recomanda diverse investigații imagistice, care pot include:

  • Radiografie - radiografie simplă, care folosește o cantitate mică de radiații X, pentru a produce imagini ale oaselor și articulațiilor de la picioare.
  • Tomografie computerizată (CT) a gleznei și piciorului - preia imagini obținute tot cu raze X, din unghiuri diferite, și oferă mult mai multe detalii decât o radiografie standard.
  • Ecografie de țesuturi moi – această investigație folosește ultrasunete, pentru a produce imagini detaliate ale țesuturilor moi de la nivelul tălpii și gleznei, când medicul suspectează o leziune a tendonului.
  • Imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) - metodă care folosește unde radio și un magnet foarte puternic, pentru a oferi imagini detaliate atât ale oaselor, cât și ale țesuturilor moi.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicațiile piciorului plat

Un picior plat nu poate distribui uniform greutatea, ceea ce provoacă stres suplimentar asupra mușchilor, oaselor și tendoanelor de la nivelul picioarelor. Astfel, un picior plat netratat poate crește riscul apariției altor probleme de sănătate, precum:

  • Artrită - inflamația articulațiilor, din cauza cartilajului protector, care se uzează în timp.
  • Pinteni osoși - acumularea de depozite de calciu și creșterea anormală a unor excrescențe osoase.
  • Condropatie la genunchi.
  • Calusuri (bătături).
  • Nevrom Morton (neurinom Morton).
  • Dureri lombare, dureri de șold sau dureri de genunchi.
  • Probleme de echilibru.
  • Dificultate la mers.
  • Fasceită plantară - fascia plantară, un ligament care se întinde din spatele călcâiului și de-a lungul părții inferioare a piciorului, se poate inflama, determinând apariția de dureri de călcâi.
  • Tendinita ahileană - tendonul lui Ahile, care conectează gambele de călcâi, poate dezvolta microleziuni și se poate inflama.
  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Tratamentul pentru platfus

Cele mai multe persoane cu picior plat nu au probleme semnificative și nu necesită tratament. Medicul poate recomanda diverse metode nechirurgicale, dacă există dureri de picior de intensitate scăzută sau rigiditate. Rareori, este nevoie de intervenție chirurgicală pentru a repara un picior plat rigid sau alte probleme de la nivelul oaselor sau tendoanelor.

Dacă platfusul provoacă simptome minore, medicul poate recomanda:

  • Odihna - evitarea activităților care agravează starea, de exemplu alergarea sau activitățile care presupun sărituri, și alegerea unor activități cu impact redus, precum mersul pe jos, ciclismul sau înotul,
  • Dispozitivele ortetice (suporturi pentru arcade) - nu vindecă, dar pot ajuta la ameliorarea durerii,
  • Medicamentele - pot fi recomandate analgezicele,
  • Pierderea în greutate - reduce stresul asupra picioarelor,
  • Fizioterapia - efectuată cu medic specializat în recuperare medicală, care poate recomanda exerciții specifice, pentru a întări musculatura și tendoanele de la nivelul picioarelor și pentru a îmbunătăți mersul.

O intervenție chirurgicală, numită artroriză, poate fi recomandată atunci când durerile persistă și limitează activitățile zilnice chiar și după ce au fost aplicate tratamentele nechirurgicale. Chirurgia nu este indicată doar pentru a corecta piciorul plat, ci și pentru a repara problemele osoase și ale tendoanelor, care cauzează durerea.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale complete, de top, pentru diagnosticul rapid și tratamentul eficient al problemelor ortopedice. Consultațiile sunt realizate de medici ortopezi dedicați și foarte bine pregătiți, iar investigațiile medicale necesare pentru stabilirea diagnosticului corect sunt efectuate cu echipamente de ultimă generație – radiografii digitale, examen RMN 3 Tesla sau CT 12 slice.

Tratamentul pentru picior plat este stabilit personalizat, în funcție de severitatea simptomelor. Pacienții beneficiază de un program personalizat de recuperare medicală, pentru ameliorarea disconfortului produs de această afecțiune și pentru recâștigarea mobilității.

Pacienții care au indicație de tratament chirurgical pentru corectarea piciorului plat și a leziunilor asociate au acces la operații moderne, minim invazive ori de câte ori este posibil, la Spitalul Clinic SANADOR. Toate intervențiile au loc în deplină siguranță, într-unul din cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR