Aceasta afectiune, cunoscuta si drept "pietre la bila", se manifesta prin prezenta calculilor la nivelul veziculei (fiere sau colecist) sau in caile biliare. In unele cazuri, evolutia poate fi complet asimptomatica, insa de cele mai multe ori se manifesta sub forma unei colici. Principalele complicatii ale litiazei biliare sunt colecistita acuta (inflamatia peretilor veziculei biliare) sau litiaza caii biliare principale (atunci cand calculii migreaza la nivelul cailor biliare). Litiaza biliara este relativ usor de diagnosticat, iar in functie de stadiul bolii se poate trata pe cale medicamentoasa ori pe cale chirurgicala.

Colecistul (fierea sau vezicula biliara) este un organ in forma de saculet sau para, cu o lungime de aproximativ 10 cm si un volum de aproximativ 40 ml. Anatomic, este situat in spatele ficatului, de unde pornesc mai multe canale (cai biliare) care fac legatura cu pancreasul (canalul coledoc) si cu duodenul (canalul cistic).

Factori de risc

Aceasta afectiune se manifesta cu precadere la sexul feminin (2 din 3 cazuri), fiind stabilita o legatura intre numarul de estrogeni si incidenta bolii. Alaturi de acest factor de risc, mai putem enumera:

 • Dieta saraca in fibre, care poate conduce la prelungirea timpului de tranzit;
 • Obezitatea, din cauza productiei crescute de colesterol biliar;
 • Boala Crohn;
 • Sarcina;
 • Interventiile chirugicale la nivel gastro-intestinal, precum rezectia ileonului, ultima parte a intestinului subtire;
 • Afectiuni care conduc la hemoliza (distrugerea globulelor rosii).

Tipuri de calculi biliari

Calculii biliari (pietrele) pot fi clasificati in calculi de colesterol (puri si micsti) sau calculi pigmentari.Calculii de colesterol puri sunt rar intalniti, fiind netezi si mari. Cel mai frecvent intalniti sunt calculii micsti, care provin din aglomerarea mai multor nuclee. Calculii de colesterol au un continut redus de calciu, motiv pentru sunt aproape invizibili la o radiografie standard (radiotransparenta). Calculii pigmentari sunt intalniti in Asia si au un continut redus de colesterol, fiind de culoare inchisa de la concentratia de bilirubinat de calciu. Pot fi asociati cu stari hemolitice, ciroza hepatica sau infectii bacteriene.

Tipuri de litiaza biliara

Exista mai multe forme de litiaza biliara, fiecare asociata cu prezenta anumitor simptome, localizare sau alte particularitati. In continuare, vom analiza fiecare forma, alaturi de tratamentul specific:

1. Forma de litiaza biliara asimptomatica

In majoritatea cazurilor, pacientii sunt diagnosticati din intamplare. Unii pacienti cu litiaza biliara pot fi asimptomatici toata viata. Se accepta ca 30% dintre acestia pot dezvolta complicatii in decursul vietii. In acest caz, subiectul este inca disputat intre medici, dintre care unii opteaza pentru interventie chirurgicala, altii - pentru un tratament medicamentos, care insa nu poate garanta prevenirea complicatiilor precum colecistita acuta.

2. Forma dispeptica

In aceasta forma de litiaza biliara apar manifestari nespecifice la nivelul stomacului, esofagului si intestinului. Acestea pot include:

 • La nivel esofagian - salivare abundenta (sialoree), disfagie (dificultate la inghitire), dureri in spatele sternului;
 • La nivelul stomacului - pirozis (senzatie de arsura care urca spre esofag), satietate precoce, varsaturi, eructatii frecvente (ragaieli), gust amar dimineata. De regula, manifestarile apar in urma consumului anumitor alimente colecistokinetice (care stimuleaza contractia fierii), precum alimente bogate in grasimi animale, afumaturi, alimente "grele" (oua, maioneza), alimente picante, ciocolata, alcool, cafea etc.;
 • La nivelul intestinului - diaree postprandiala sau constipatie, meteorism, flatulenta.

3. Colecistita cronica litiazica

Este cea mai frecventa forma de manifestare a litiazei biliare simptomatice, aparand atunci cand un calcul de la nielul colecistului se deplaseaza (migreaza), blocand canalul cistic. Vine insotita de dureri in zona ficatului, greata si varsaturi, simptomele unei colici biliare comune. In cazul agravarii durerii, poate semnala o colecistita acuta. Ca forma de preventie se recomanda alimentele sarace in grasimi si corectarea obezitatii, iar ca metoda de tratament se recomanda colecistomia.

Formele mai usoare de colica biliara din colecistita cronica pot fi ameliorate si pe cale medicamentoasa, cu medicamente antialgice-antispastice (atropina, piafen, mialgin, scobutil) si antiemetice (emetiral, legactil, torecan).

4. Colecistita acuta

Afectiunea se manifesta atunci cand canalul cistic este blocat de un calcul, conducand la inflamatia peretilor colecistului. Simptomul principal este durerea intensa (mai ales la palpare), insotita de greata si varsaturi. Daca este asociata cu frisoane poate fi un semn al infectiei bacteriene. Pentru stabilirea diagnosticului este nevoie si de investigatii imagistice, precum ecografia abdominala, unde se poate observa peretele ingrosat al colecistului si prezenta de lichid pericolecistic, alaturi de numarul si dimensiunea calculilor. In cazurile greu de diagnosticat pot fi folosite si scintigrafia biliara si tomografia CT, in lipsa suspiciunii clinice.

In cazul tratamentului, se impun repausul la pat, dieta pe baza de lichide si administrarea de antispastice pentru a ameliora durerea. In cazul semnelor unei infectii se vor administra adntibiotice pentru prevenirea aparitiei peritonitei sau empiemului. Tratementul chirgurgical recomandat este colecistomia prin metoda laparoscopica, care detine mai multe avantaje fata de cea clasica (durata redusa de spitalizare, mai putine incizii, recuperare mai rapida). In cazul pacientilor cu colici repetate, complicatii, icter, peritonita si gangrene, se recomanda metoda clasica.

5. Litiaza caii biliare principale

Este caracterizata prin blocarea caii biliare de catre un calcul, moment in care apare icterul. Poate avea doua forme:

 • Litiaza primara - cand calculii sunt formati direct la nivelul caii biliare, fara infectie (calculi pigmentari); este intalnita frecvent in Asia.
 • Litiaza secundara - cand calculii migreaza de la nivelul colecistului si raman blocati la nivelul caii biliare principale.

Simptomele includ durerea de tip colica biliara si icterul caracteristic. Fata de icterul din cancerul de cap de pancreas, care isi face aparitia progresiv, icterul din litiaza caii biliare principale debuteaza acut si se instaleaza rapid, fiind precedat de dureri. Acest tip de icter obstructiv este insotit de scaune hipocrome, cauzate de cantitatea redusa de bilirubina care ajunge la nivelul duodenului. Ca metode de investigatie imagistica sunt folosite ecografia abdominala, care releva prezenta calculilor, dilatarea caii biliare principale si a cailor biliare intrahepatice, colangiopancreatografia de rezonanta magnetica (CPRM) si colangiopancreatografia retrograda endoscopica (ERCP), care prezinta si avantajul tratamentului terapeutic concomitent.

Una dintre complicatiile litiazei caii biliare principale este data de inflamatia peretilor caii biliare principale (angiocolita sau colangita). Aceasta, pe langa durere, icter si febra, prezinta drept simptome si alterarea starii de constienta si prezenta starii de soc.

6. Ileusul biliar

Aceasta afectiune se manifesta prin obstructia lumenului intestinului subtire de catre un calcul biliar, avand ca rezultate oprirea tranzitului intestinal. De regula, calculul este de mari dimensiuni (aproximativ 3 cm in diametru). Este prezent la persoanele in varsta, care au antecedente de probleme biliare. Simptomele includ distensia abdominala, oprirea tranzitului intestinal, dureri abdominale (colici), varsaturi. In cazul in care calculul depaseste valva ileocecala si ajunge in colon, simptomele dispar. Datorita consistentei calculilor, acestia apar rareori la radiografia abdominala. Cel mai adesea apar semnele unei ocluzii intestinale.