Reinserția de coafă rotatorie

Ce este reinserția de coafă rotatorie?

Reinserția de coafă rotatorie este o intervenție chirurgicală care vizează repararea tendoanelor deteriorate ale coafei rotatorii. Coafa rotatorie este un grup format din patru mușchi (supraspinos, infraspinos, subscapular și rotund mic) și tendoanele lor, ce susțin articulația umărului. Aceasta joacă un rol crucial în mișcarea și stabilitatea umărului, permițând o gamă variată de mișcări, de la ridicarea brațului până la rotirea acestuia. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și proceduri de tratament moderne!

Reinserția de coafă rotatorie devine necesară în situațiile în care coafa rotatorie suferă leziuni grave, cum ar fi rupturile parțiale sau complete ale tendoanelor, adesea cauzate de traumatisme sau uzura progresivă. Principalele simptome dezvoltate de persoanele cu leziuni ale coafei rotatorii sunt durere, slăbiciune musculară și limitarea mișcărilor umărului/brațului afectat.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Indicațiile procedurii

Reinserția de coafă rotatorie este indicată într-o serie de situații clinice, majoritatea fiind asociate cu leziuni semnificative ale acesteia. Printre indicațiile frecvente pentru această procedură se numără:

  • Rupturile complete ale tendoanelor: accidentele sau traumatismele grave, cel mai frecvent căderi pe umăr sau pe cot, cauza leziuni serioase ale coafei rotatorii, necesitând adesea intervenție chirurgicală pentru a restabili funcționalitatea normală.
  • Leziunile cronice ale coafei rotatorii: uzura progresivă a coafei rotatorii dată de vârsta înaintată sau de suprasolicitarea musculară pe o durată mare de timp, poate duce la leziuni cronice, necesitând intervenție chirurgicală pentru a preveni deteriorarea ulterioară și pentru a ameliora durerea și disconfortul.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de reparare a coafei rotatorilor

În cazul în care leziunile sunt acute și însoțite de durere de intensitate mare sau au dimensiuni mari, dacă pacientul este tânăr sau are un stil de viată activ, sau dacă simptomatologia nu se ameliorează în urma tratamentului conservator (repaus fizic, purtarea unei orteze, aplicarea de gheață, tratament medicamentos cu antalgice, antiinflamatoare sau injecții cu corticosteroizi, kinetoterapie și fizioterapie) se recomandă tratamentul chirurgical. Se pot folosi mai multe tehnici:

  • Artroscopia. O preocedură minim invazivă în cadrul căreia se efectuează câteva (între 2 și 4) cicatrici mici pe spatele, lateralul și partea frontală a umărului. Chirurgul examinează articulația umărului cu o cameră video, pentru a identifica eventuale rupturi în mușchii sau tendoanele de la acest nivel. Dacă există o ruptură și poate fi reparată, acesta va repara mușchii sau tendoanele rupte și le va fixa în loc. Tehnica are avantajul unei recuperări mai rapide și a unor cicatrice mai mici, dar poate fi limitată în ceea ce privește vizualizarea și manipularea în comparație cu repararea deschisă.
  • Chirurgia deschisă. Există și situații în care, din anumite motive, procedura artroscopică nu poate fi realizată, așa că pentru repararea coafei rotatorilor va fi folosită o procedură chirurgicală deschisă. Chirurgul are acces complet la zona afectată și poate repara rupturile și reconstrui țesuturile deteriorate cu precizie. Această abordare permite o manipulare mai ușoară a țesuturilor și oferă o viziune clară a leziunilor. Cu toate acestea, tehnica poate duce la o perioadă de recuperare mai lungă și la o cicatrice vizibilă.
  • Grefă de tendon. Dacă tendonul lezat este prea sever afectat și nu mai poate fi reatașat de humerus, chirurgul poate decide să îl înlocuiască în întregime folosind un alt tendon din apropiere.
  • Proteză de umăr. Leziunile semnificative ale coafei rotatorilor pot necesita intervenții chirurgicale de înlocuire a articulației humerale. Pentru a îmbunătăți stabilitatea articulației artificiale, se poate recurge la o procedură inovatoare numită artroplastie inversată a umărului. În cadrul acesteia, se înlătură capul humeral și suprafața deteriorată a glenei și se poziționează componentele protezei, pentru a restaura funcționalitatea umărului.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Pregătirea pacientului pentru reinserția coafei mușchilor rotatori

Înainte de procedura de reinserție a coafei mușchilor rotatori, este esențială o pregătire adecvată a pacientului. Aceasta implică o evaluare amănunțită a stării de sănătate, discuții detaliate despre declanșarea simptomatologiei, istoricul medical și evaluarea riscurilor și beneficiilor procedurii.

În timpul examenului fizic obiectiv, medicul efectuează anumite mișcări ale brațelor urmărind mobilitatea umărului și apariția durerii. Sunt necesare teste suplimentare, cum ar fi imagistica medicală: radiografia de umăr care, deși în acest caz nu pune diagnosticul, ajută la diferențierea de alte patologii cu simptomatologie similară, ecografia umărului, care evidențiază rupturile de tendon, și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), ce identifică în detaliu țesuturile lezate, confirmând astfel suspiciunea clinică de leziune a coafei rotatorilor și oferă o imagine clară asupra altor posibile probleme asociate.

Pacientului i se poate recomanda să nu consume alimente sau băuturi cu 6-8 ore înainte de intervenție, pentru a reduce complicațiile legate de anestezie, și să întrerupă medicamentele care cresc anumite riscuri operatorii, cum sunt de exemplu, anticoagulantele.

  • La SANADOR, beneficiezi de servicii medicale la cel mai înalt nivel. Programează-te!

Cum se realizează reinserția de coafă rotatorie?

Începutul procedurii de reinserție de coafă rotatorie presupune administrarea anesteziei, un pas esențial pentru a asigura confortul pacientului pe durata intervenției chirurgicale. Anestezia poate fi regională sau anestezie generală, în funcție de necesitățile specifice ale pacientului și a intervenției.

După inducerea anesteziei, chirurgul inițiază procedura prin efectuarea unei incizii specifice, concepute pentru a oferi acces optim la zona afectată. Dimensiunea și amplasarea inciziei sunt planificate cu atenție, având în vedere necesitatea de a minimiza traumele asupra țesuturilor sănătoase din jur. Apoi chirurgul explorează cu atenție zona de unde s-a rupt tendonul. Acest pas este crucial pentru evaluarea exactă a leziunilor și pentru identificarea punctului de origine al tendonului. Explorarea presupune adesea utilizarea unei camere artroscopice, un dispozitiv de mici dimensiuni echipat cu o cameră video, care permite vizualizarea în timp real a structurilor interne ale umărului.

Odată ce zona de interes este identificată, chirurgul încearcă fixarea tendonului la punctul său de origine. Acest proces poate implica utilizarea diverselor tehnici de ancorare și sutură. Tehnicile de ancorare pot consta în implantarea unor mici ancore de titan sau plastic bioinert în os, care să servească ca puncte de atașare pentru tendon. De asemenea, dacă este necesar, va fi îndepărtat orice țesut inflamat sau cicatrizat.

Recuperarea după reinserția coafei mușchilor rotatori

Perioada de recuperare după reinserția coafei mușchilor rotatori joacă un rol crucial în succesul procedurii. După intervenție, pacientul este supravegheat în sala de recuperare pentru a fi monitorizat postoperator și pentru un management cât mai eficient al durerii.

  • Controlul durerii. Medicamentele analgezice și antiinflamatoare pot fi prescrise pentru a controla durerea postoperatorie și pentru a asigura confortul pacientului în timpul procesului de recuperare.
  • Limitarea mișcărilor.  În primele săptămâni după intervenție, pacienților li se recomandă să poarte o orteză de imobilizare a umărului, care se îndepărtează doar în vederea efectuării igienei personale și pentru anumite exerciții de terapie fizică indicate de medic.
  • Fizioterapie și kinetoterapie. Exercițiile de terapie fizică sunt esențiale pentru a restabili forța, flexibilitatea și mobilitatea umărului. Aceste exerciții sunt adaptate individual, în funcție de tipul și gravitatea leziunilor.
  • Monitorizare medicală. Pacienții vor fi supuși unui program de monitorizare regulată pentru a evalua evoluția recuperării și pentru a identifica eventualele complicații.
  • La SANADOR beneficiezi de programe de recuperare personalizate. Programează-te!

Riscuri și contraindicații

Deși reinserția de coafă rotatorie este o procedură eficientă și adesea necesară, există și riscuri și contraindicații asociate cu aceasta. Printre riscuri se numără:

  • Infecția;
  • Sângerarea excesivă;
  • Lezarea unui nerv;
  • Formarea de cheaguri de sânge în vase;
  • Complicații legate de anestezie;
  • Rigiditatea umărului;
  • Eșecul procedurii. În unele cazuri, reinserția poate să nu aducă rezultatele scontate sau să necesite intervenții suplimentare.

Există situații în care reinserția de coafă rotatorie poate fi contraindicată, cum ar fi bolile cardiovasculare grave, diabetul necontrolat sau probleme anatomice specifice.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Reinserția de coafă rotatorie la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții sunt consultați și investigați amănunțit înainte ca medicii să aleagă cea mai bună metodă de tratament pentru leziunile coafei rotatorii. Atunci când există indicație pentru operația de reinserție de coafă rotatorie, chirurgii experimentați o realizează într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, în condiții de siguranță maximă. Dacă specificul cazului permite, chirurgii efectuează intervenția minim invaziv, prin artroscopie de umăr. La Spitalul Clinic SANADOR se fac și operații de artroplastie a umărului, cu proteze durabile.

Pe durata tratamentului, pacienții sunt monitorizați de medicii Secției ATI a Spitalului Clinic SANADOR, singura acreditată ca secție de categoria I (nivel de competență extinsă) din sistemul medical privat românesc. Pentru recuperarea de după operație, pacienții beneficiază de programe personalizate, realizate de medicii specializați în terapie fizică și reabilitare ai Spitalului Clinic SANADOR.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR