Ce este endometrioza
Endometrioza este o afecțiune ginecologică întâlnită la femeile de vârstă fertilă, care se manifestă prin creșterea anormală a unui țesut similar endometrului (învelișul uterin) în afara uterului. Astfel, țesutul endometrial poate să apară la nivelul ovarelor, trompelor uterine, colului uterin, vaginului, dar poate crește și pe vezica urinară, pe intestine sau pe alte organe, aflate la distanță. Deseori, endometrioza provoacă și infertilitate.
-
Vrei să afli dacă ai putea avea endometrioză? Programează-te la SANADOR pentru o consultație de ginecologie!
Țesutul endometrial este sensibil la acțiunea hormonilor feminini (în special la estrogen), de aceea simptomele se agravează în timpul menstruației, iar prin inducerea artificială a menopauzei, manifestările clinice pot fi semnificativ ameliorate sau chiar eliminate.
Endometrioza se poate localiza genital (ovare - endometrioză ovariană, trompe uterine, ligamente uterine, col, vagin), extragenital (peritoneal, intestinal, vezical, cutanat) sau la nivelul altor organe (plămân și chiar creier). Deși este o afecțiune benignă, endometrioza poate afecta atât organele învecinate, cât si țesuturile la distanță, pe cale limfatică și sanguină.