Endometrioza: este afectiunea ce se refera la localizarea in afara situarii naturale a unui tesut cu structura si functie asemanatoare endometrului. Ce este un endometru? Tesutul care tapeteaza cavitatea uterina.

Endometrioza poate fi cu localizare genitala (ovare, trompe uterine, ligamente uterine, col, vagin), extragenitala (peritoneala, intestinala, vezicala, cutanata) sau localizata la alte organe (plaman si chiar creier). Desi este o afectiune benigna, endometrioza poate afecta atat organele invecinate, cat si altele la distanta, pe cale limfatica si sanguina.

Endometrioza afecteaza de obicei persoanele de sex feminin in perioada fertila.

Cauze

Desi cauza aparitiei endometriozei nu este complet elucidata inca, sunt mai multe teorii legate de modalitatea de aparitie a endometriozei, printre care cele mai importante sunt:

  • Teoria menstruatiei retrograde (evacuarea partiala de sange menstrual si fragmente de endometru prin trompele uterine catre abdomen, in locul caii normale, prin colul uterin).
  • Teoria transformarii (metaplaziei) unor celule care au acest potential, peritoneale, care acopera toate organele din abdomen, in celule - tesut cu aspect si functie endometriala.
  • Rezultatul prezentei acestui tesut in afara cavitatii uterine este ca acesta evolueaza sub actiunea hormonilor ovarieni la fel ca endometrul uterin. Rezulta colectii sanguine, tesuturi cicatriciale si aderente intre organele afectate.

Factori de risc

Printre factorii favorizanti ai aparitiei endometriozei, putem enumera: imunitate modificata, menstruatii prelungite, aparitia primei menstruatii la varste mai mici, cicluri menstruale mai scurte, factori genetici, subponderabilitate, factori alimentari.

Printre factorii de risc cei mai influenti in manifestarea acestei afectiuni sunt cei genetici. Endometrioza este asociata atat cu cresterea nivelului de estrogen din organism, cat si cu deficientele sistemului imunitar. In privinta categoriei de varsta, aceasta afectiune se manifesta cu predilectie in randul femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani, care prezinta urmatoarele simptome:

  • Durata menstrei depaseste 7 zile;
  • Ciclul menstrual are o durata mai scurta de 28 de zile;
  • Aparitia primei menstruatii la o varsta frageda (inainte de a implini 12 ani);
  • Istoric genetic medical;
  • Anomalii congenitale la nivelul colului uterin, care impiedica fluxul menstrual;
  • Anormalitati structurale ale colului uterin sau a vaginului.

Simptome

Aceasta afectiune are manifestari importante generate de procesele expansive lunare ale tesutului endometrial ectopic: durere intensa intermenstruala, durere intensa in timpul menstruatiei (dismenoree), durere in timpul relatiilor intime (dispareunie). Din cauza acestor manifestari, endometrioza a fost numita si boala celor 3 D.

In afara de durere, boala se mai poate manifesta prin sangerari digestive, ale tractului respirator, cefalee, in functie de extensia ei.

Endometrioza genereaza aparitia leziunilor cel mai adesea la nivelul ovarelor si peritoneului pelvin, dar poate fi gasita si la nivel cutanat (ombilic) sau la nivelul liniilor de incizie chirurgicala, dupa operatii obstreticale sau ginecologice.

Din pacate, in multe cazuri, simptomele usoare sunt ignorate de catre paciente, afectiunea fiind depistata in momentul in care acestea descopera ca nu mai pot ramane insarcinate. Printre aceste simptome usoare se regasesc:

  • dureri pelvine acute, care pot surveni in timpul actului sexual;
  • prezenta sangelui in urina (hematurie), incontinenta urinara sau dureri in timpul urinarii;
  • prezenta sangelui in scaun;
  • crampe abdominale si balonare;
  • crampe puternice in perioada ciclului menstrual;
  • menoragie (menstruatie indelungata), cu sangerari intense.

Diagnosticul este imagistic, ecografic, RMN, dar modalitatea suverana este laparoscopia si examenul anatomopatologic.

SANADOR