Ce este artroza de gleznă?

Artroza de gleznă este o afecțiune în care se produce treptat distrugerea cartilajului articular și a suprafețelor articulare ale oaselor care intră în alcătuirea articulației gleznei: tibia, peroneul și talusul. Ca urmare a acestui proces, se produce frecarea oaselor gleznei, ceea ce duce la formarea unor pinteni osoși dureroși. Artroza face parte din procesul natural de îmbătrânire și este mai frecvent întâlnită la persoanele cu vârstă de peste 50 de ani.

Watch on YouTube
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Artroza gleznei poate fi primară și secundară.

Artroza primară nu are o cauză specifică precum un traumatism sau o boală osoasă. Factorii de risc pentru dezvoltarea artrozei primare de gleznă sunt:

  • vârsta înaintată;
  • obezitatea;
  • prezența în familie a altor cazuri de artroză;
  • profesia: dansatorii profesioniști și jucătorii de fotbal sunt mai predispuși să dezvolte artroză de gleznă;

Artroza secundară este cauzată de traumatisme la nivelul gleznei sau de alte afecțiuni. Afecțiunile care pot crește riscul de artroză de gleznă secundară sunt:

  • artrita reumatoidă;
  • artrita reactivă;
  • hemofilia;
  • hemocromatoza;
  • defecte congenitale care duc la o aliniere deficitară a articulației gleznei;
  • aport insuficient de sânge la nivelul structurilor articulare.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Semne și simptome de artroza gleznei

Pacienții cu artroză de gleznă pot prezenta:

  • durere la nivelul gleznei;
  • umflarea și deformarea gleznei;
  • rigiditate;
  • scăderea mobilității gleznei;
  • sunete de pocnitură la mișcarea gleznei (crepitații);
  • instabilitatea gleznei;
  • dificultate la mers.

Persoanele cu artroză de gleznă constată că durerea și rigiditatea sunt mai severe atunci când încearcă să se ridice din pat dimineața sau să se ridice de pe scaun după o lungă perioadă de ședere.

În majoritatea cazurilor, simptomele apar și dispar, agravându-se și devenind mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă.

Lăsată netratată, artroza gleznei poate afecta grav mobilitatea pacientului. Aplicarea tratamentului în stadiile incipiente poate încetini semnificativ progresia bolii și apariția simptomelor.

Stabilirea diagnosticului

Artroza gleznei este diagnosticată prin anamneză, examen fizic și investigații paraclinice.

Informațiile obținute prin anamneză sunt importante pentru stabilirea diagnosticului și a unui plan de tratament. Medicul va cere pacientului detalii cu privire la istoricul familial, modul de debut al simptomelor, tiparul durerii, modul în care simptomele afectează stilul de viață și despre factorii care ameliorează sau agravează simptomele.

Examenul fizic constă în examinarea gleznei pacientului. Medicul va observa  punctele dureroase, umflarea gleznei, crepitațiile, nivelul de rigiditate, amplitudinea mișcărilor și va analiza mersul pacientului. Acestea sunt informații prețioase care contribuie împreună cu anamneza și investigațiile paraclinice la stabilirea unui diagnostic corect.

Testele de laborator necesită recoltarea de sânge de la nivelul brațului sau recoltarea de lichid de la nivelul articulației. Diagnosticul de artroză de gleznă nu poate fi pus pe baza analizelor de laborator, însă aceastea ajută medicul să excludă alte probleme care pot cauza durere la nivelul gleznei, precum artrita reumatoidă sau guta.

Radiografia poate pune în evidență la un pacient cu artroză de gleznă îngustarea spațiului articular dintre tibie, peroneu și talus, modificări ale oaselor (fracturi, deformări) și osteofite (pinteni osoși) care reprezintă creșteri osoase suplimentare prin care osul încearcă să compenseze pierderea de cartilaj.

Artroza gleznei poate fi greu de diagnosticat în stadiile incipiente prin radiografie convențională. Investigațiile imagistice avansate precum scanarea CT și examenul RMN pot fi utilizate pentru a oferi imagini mai detaliate ale gleznei.

Utilizarea tomografiei computerizate prin emisie de foton unic (SPECT) combinată cu imaginile CT permite obținerea atât a detaliilor anatomice, cât și a celor funcționale. Noua generație de scanări SPECT-CT permite localizarea exactă a leziunilor degenerative din artroză și activitatea metabolică a oaselor și cartilajelor. Aceste modificări pot fi detectate prin SPECT-CT chiar înainte de apariția simptomelor. Din acest motiv, această investigație este deosebit de utilă în stadiile inițiale ale artrozei de gleznă.

RMN-ul este o investigație mai precisă decât radiografia, care oferă informații detaliate ale țesuturilor moi precum mușchii, tendoanele și ligamentele. RMN-ul poate fi util atunci când informațiile oferite de radiografie nu sunt suficiente sau când se suspectează faptul că simptomele se datorează altor cauze, precum deteriorarea tendoanelor sau ligamentelor gleznei.

Ecografia este o investigație neinvazivă, bazată pe ultrasunete, care poate fi utilizată pentru a depista leziunile sau inflamația țesuturilor moi de la nivelul gleznei.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru artroza gleznei

Pacienții cu artroza gleznei pot beneficia de mai multe metode de tratament.

Modificarea stilului de viață

Unele modificări ale stilului de viață pot ajuta la ameliorarea durerii și încetinirea progresiei bolii.

Modificările recomandate sunt:

  • reducerea activităților care agravează simptomele;
  • scădere în greutate pentru a reduce presiunea asupra articulației gleznei;
  • trecerea de la activități cu impact ridicat la nivelul gleznei, precum joggingul sau fotbalul, la activități cu impact redus precum înotul sau ciclismul.

Fizioterapie

Exercițiile specifice de fizioterapie pot ajuta la creșterea amplitudinii de mișcare și la întărirea mușchilor de la nivelul gleznei și piciorului. În unele cazuri, exercițiile agresive pot agrava durerea articulară, de aceea se recomandă consultarea unui fizioterapeut, pentru stabilirea unui program de exerciții individualizat.

Dispozitivele ortopedice

Purtarea unei orteze de gleznă poate ajuta la îmbunătățirea mobilității. În plus, purtarea ortezelor sau a pantofilor personalizați cu talpă rigidă sau oscilantă poate ajuta la scăderea presiunii asupra piciorului și la diminuarea durerii. În cazul în care există o deformare, un dispozitiv ortopedic poate înclina piciorul sau glezna înapoi în poziție dreaptă, reducând durerea articulară.

Tratamentul medicamentos

Medicamentele antiinflamatoare nesterioidiene administrate pe cale orală, precum aspirina, ibuprofenul și naproxenul pot reduce inflamația și durerea de la nivelul gleznei. Injecțiile terapeutice pot oferi, de asemenea, o ameliorare a durerii de la nivelul gleznei, dar și alte beneficii.

Sunt disponibile mai multe tipuri de injecții:

  • injecțiile cu steroizi care reduc inflamația și durerea;
  • injecțiile cu acid hialuronic care lubrifiază articulația;
  • injecțiile cu plasmă bogată în trombocite și cu celule stem, care stimulează creșterea și repararea cartilajului.

Tratamentul chirurgical

În cazul în care durerea nu este ameliorată prin metode nechirurgicale și provoacă dizabilitate, medicul poate recomanda chirurgia ortopedică a gleznei. Sunt disponibile mai multe tipuri de intervenții chirurgicale:

  • Debridarea artroscopică. Acest tip de intervenție chirurgicală poate fi utilă în stadiile incipiente ale artrozei de gleznă. Debridarea este o procedură de îndepărtare a cartilajului liber, a țesutului sinovial inflamat și a pintenilor osoși din jurul articulației. Artroscopia este o intervenție chirurgicală minim-invazivă, care presupune realizarea unor incizii mici la nivelul gleznei pentru introducerea artroscopului (tub subțire cu o cameră video) și a instrumentelor chirurgicale. Deoarece artroscopul și instrumentele chirurgicale sunt subțiri, medicul poate folosi incizii mici pentru a realiza intervenția și evită incizia mare necesară unei operații deschise. Artroscopia prezintă numeroase avantaje, precum diagnostic precis, aplicarea tratamentului cu cicatrici minime, spitalizare de scurtă durată, vindecare rapidă și complicații aproape absente.
  • Artrodeza. Artrodeza constă în unirea oaselor articulației gleznei, realizând o singură structură osoasă. Scopul intervenției este de a reduce durerea prin eliminarea mișcării din articulația afectată de artroză. În timpul artrodezei, medicul îndepărtează cartilajul deteriorat și folosește plăci, șuruburi sau tije pentru a bloca articulația într-o poziție permanentă. În timp, oasele fuzionează sau cresc împreună, la fel cum cele două capete ale unui os rupt cresc împreună în timp ce se vindecă.
  • Artroplastia totală a gleznei. Artoplastia totală reprezintă înlocuirea totală a gleznei. În timpul acestei intervenții, medicul îndepărtează cartilajul și osul deteriorat și apoi fixează suprafețe articulare noi alcătuite din metal sau plastic pentru a restabili funcția articulației. Înlocuirea totală a gleznei este indicată la pacienții care au artroză de gleznă avansată, cu distrugerea suprafețelor articulare și dureri severe, care împiedică realizarea activităților zilnice. Artroplastia ameliorează durerea determinată de artroză și oferă pacienților o mobilitate mai mare decât după intervenția de artrodeză. În plus, posibilitatea de a mișca articulația gleznei reduce din presiunea de la nivelul celorlalte articulații și astfel scad șansele de apariție a artrozei în articulațiile învecinate.

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu artroză de gleznă sunt investigate cu echipamente moderne, care oferă imagini detaliate ale țesuturilor de la nivelul articulației, așa cum sunt echipamentele RMN cu putere 3 Tesla, vârfuri ale tehnologiei din domeniu, și cele 2 computere ultraperformante Siemens CT Definition Edge 128 slice-uri, capabile să ofere detalii prețioase ale țesuturilor dense.

Watch on YouTube

Medicii experimentați ai SANADOR decid, în funcție de rezultatul investigațiilor, abordarea terapeutică, care poate include diferite tipuri de tratament. Când este nevoie de intervenție chirurgicală, aceasta se realizează într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, Spitalul Clinic SANADOR fiind dotat cu tot ce este nevoie pentru ca pacienții să fie operați și îngrijiți în siguranță. Chirurgii realizează o gamă largă de intervenții chirurgicale, inclusiv intervenții minim invazive, prin artroscopie, care au avantajul riscului redus de complicații și al recuperării rapide.

Dacă articulația este foarte deteriorată și funcțiile motorii afectate semnificativ, medicii pot lua în calcul artroplastia de gleznă, care la SANADOR este realizată de medici cu pregătire vastă, care utilizează aparatură performantă și proteze de gleznă din materiale durabile.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR