Îți dorești să beneficiezi de servicii stomatologice de albire profesionale? Alege Clinica de Stomatologie SANADOR și vei avea parte de o experiență stomatologică plăcută cu rezultate garantate!

Watch on YouTube

În cadrul unei ședințe de profilaxie se efectuează intervenția stomatologică prin care sunt îndepărtate placa bacteriană (depunere moale de bacterii) și tartrul (calcificarea plăcii bacteriene) de pe suprafața dinților sau a lucrărilor dentare.

Tartrul acumulat în cantități din ce în ce mai mari produce retragerea gingiei și dezgolirea rădăcinii (parodontoză), astfel că această procedură minim invazivă de igienă dentară ar trebui realizată periodic, respectând recomandările medicului stomatolog.

  • Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR dacă vrei să te bucuri de o dantură sănătoasă și să ai un zâmbet încrezător, cu ajutorul celor mai buni specialiști în domeniul sănătății orale!

De ce trebuie să păstrezi igiena cavității bucale?

Boala stomatologică este o boală de focar și există o strânsă legătură cu numeroase boli generale: diabet zaharat, boli cardiace, boli articulare.

Înainte de începerea manoperei, se completează un chestionar despre igiena orală domiciliară a pacientului, cu detalii privind produsele folosite la domiciliu și obiceiurile precum fumatul, consumul frecvent de alimente acide, alcool, cafea, care pot afecta sănătatea țesuturilor dentare.

De asemenea, în funcție de necesitățile fiecărui pacient, se vor recomanda produse corespunzătoare de igienă orală și se vor corecta, dacă este nevoie, tehnica de periaj și tehnica de curățare interdentară.

Ce presupune o ședință de profilaxie?

Ședința de profilaxie presupune 3 etape:

1. Detartrajul cu ultrasunete

Această etapă constă în utilizarea unei game de vibrații mecanice, care fragmentează și mobilizează tartrul, în timp ce un jet de apă spală fragmentele și evită supraîncălzirea dintelui. Intensitatea aparatului de detartraj se poate regla în funcție de aderența tartrului dentar și de sensibilitatea dinților, pentru a evita disconfortul pacientului în timpul actului medical.

Tartrul este un depozit dur organo-mineral, format în urma mineralizării plăcii bacteriene depozitate pe suprafețele dentare, lucrările protetice sau aparatele ortodontice. Tartrul se poate îndepărta și manual.

Indiferent de metoda folosită, se va acționa exclusiv asupra tartrului, fără afectarea țesutului dentar (smalțul/dentina/cementul dentar).

2. Airflow

Prin intermediul unui jet puternic de aer-apă infuzat cu microparticule de glicină, se igienizează zonele interdentare greu accesibile și se îndepărtează petele extrinseci ale dinților, oferind dinților un aspect mai luminos.

3. Periajul profesional

Ultima etapă a profilaxiei este periajul profesional cu o pastă profesională, pentru a finisa procesul de curățare la nivelul suprafețelor dentare.

Care este intervalul de timp la care poți face un detartraj?

Recomandarea este ca această procedura de detartraj să fie efectuată o dată la 3 luni pentru purtătorii de aparat ortodontic, pacienții cu implanturi sau boală parodontală în mentenanță, dar este posibil ca frecvența detartrajului să varieze de la o persoană la alta.

Acest lucru se explică prin faptul că depozitele de tartru se formează mai repede sau mai încet în funcție de pH-ul și compoziția salivei fiecărei persoane, alimentație, gradul de igienă, medicație și alte situații particulare.

Care sunt avantajele unui detartraj?

Avantajele efectuării unui detartraj sunt numeroase:

  • Previne boala carioasă și ajută la menținerea sănătății dentare;
  • Previne gingivitele cronice, parodontita;
  • Înlătură mediul neprielnic efectuării intervențiilor chirurgicale, extracțiilor dentare sau tratamentului protetic și ortodontic;
  • Îndepărtează petele superficiale (prin airflow), așadar este indicat ca procedură prealabilă obligatorie în caz că se ajunge la albirea dinților.

Care sunt dezavantajele unui detartraj?

Există situații în care pacienții pot avea anumite efecte secundare temporare minore, precum posibile sângerări minore sau o eventuală sensibilitate gingivală.

În concluzie, detartrajul nu este dăunător, singurul lucru care ar putea să dăuneze sănătății dinților fiind amânarea lui.

Întrebări frecvente

– Procedura este dureroasă?
R: Nu apar dureri în timpul profilaxiei dentare.

– Cât durează ședința de profilaxie dentară?
R: Durata manoperei depinde de cantitatea de tartru depozitat pe suprafețele dentare, însă în general durează aproximativ 30–45 de minute.

– Apar sensibilități dentare după detartraj?
R: Manopera de detartraj nu determină sensibilitate dentară.

– Cât de frecvent se efectuează profilaxia dentară?
R: Profilaxia dentară se efectuează periodic la 6 luni sau la 3 luni pentru:

  • Pacienții cu implanturi dentare;
  • Pacienții purtători de aparat ortodontic fix;
  • Pacienții cu afecțiuni gingivale.

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR