Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de investigații complete și de evaluarea clinică inițială de către medicii chirurgi vasculari!

Dr. Carmen Popescu și Dr. Ionuț Munteanu, în cursul unei intervenții de chirurgie vasculară efectuate la Spitalul Clinic SANADOR

Chirurgia vasculară se ocupă cu diagnosticul, tratamentul și prevenția patologiilor ce afectează arterele, venele și limfaticele, cu excepția vaselor creierului și ale cordului.

 • Programează-te la SANADOR pentru a fi consultat de un chirurg vascular și pentru a ți se oferi toate metodele de tratament, indiferent de stadiul bolii!

Investigații la SANADOR

Investigațiile care confirmă diagnosticul si preced tratamentul chirurgical de specialitate, și care se pot efectua în cadrul spitalului clinic SANADOR includ:

 • Ecografie Doppler arterial (carotidian, membre inferioare, membre superioare);
 • Ecografie Doppler venos;
 • Angio-CT;
 • Angio-RM;
 • Arteriografie.

Aceste investigații, corelate cu examenul clinic complet și cu indicele gleznă - braț, stabilesc conduita terapeutică chirurgicală adecvată.

Indicele gleznă - braț reprezintă raportul între tensiunea arterială la nivelul membrului superior şi tensiunea arterială la nivelul membrului inferior în treimea inferioară a gambei.

Afecțiuni vasculare

Boala arterială periferică

Arteriopatia obliterantă a membrelor sau boala arterială periferică este rezultatul direct al aterosclerozei, care afectează în principal arterele mari ale membrelor inferioare.

Ateroscleroza cauzează îngustarea lumenului vascular, lucru care limitează perfuzia vasculară periferică. Simptomul principal în această patologie, este durerea (claudicația) la nivelul mușchilor gambei. Durerea apare la mers și cedează la repaus.

Boala arterială periferică este tot mai frecventă, afectează aproximativ 20% din populația adultă de peste 65 ani.

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare la pacienții diabetici poate evolua mult mai rapid și asimptomatic datorită scăderii sensibilității periferice, termenul generic fiind de ”picior diabetic

O altă afecțiune frecventă este boala carotidiană, de asemenea consecință a aterosclerozei, manifestată la nivelul arterelor carotide.

Ateromatoza carotidiană ce provoacă o stenoză carotidiană severă (ocluzie arterială peste 75%) este cauză mecanică de accidente vasculare ischemice!

Alte patologii vasculare

 • Boala cerebrovasculară ischemică, uneori complicată cu accidentul vascular cerebral (AVC) produs prin embolie de la nivelul vaselor gâtului (artere carotide)
 • Anevrisme aortice sau ale arterelor periferice
 • Trombangeita obliterantă (boala Buerger) – formă particulară de afectare arterială non-aterosclerotică, ce apare în special la tineri, predominant la bărbați, fumători.
 • Boala varicoasă – determinată de insuficiența venoasă cronică, ce duce la apariția dilatațiilor varicoase pe traiectul venelor superficiale ale membrelor pelvine.
 • Ischemia periferică acută: ocluzia arterială bruscă provocată de embol. Are indicație chirurgicală de urgență!

Factori de risc

Factorii de risc pentru apariția bolii arteriale periferice sunt factorii de risc cardiovascular consacrați: vârsta avansată, fumatul, hipertensiunea arterială, sexul masculin, istoric familial de boală aterosclerotică, diabetul zaharat, dislipidemia, homocisteinemia.

Principalii factori de risc care influențează leziunile vasculare (arteriale, venoase, limfatice) sunt : fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială și dislipidemia.

Intervenții chirurgicale și metode de tratament la SANADOR

Intervenții chirurgicale

 • Embolectomie axilo-brahială
 • Embolectomie femuro-poplitee
 • Fistulă arterio-venoasă pentru dializă și implant cateter venos central ”long life”
 • Revascularizarea chirurgicală a trunchiurilor supraaortice (artere carotide și subclavii)
 • Revascularizarea membrelor inferioare prin by-pass extraanatomic axilo-femural sau femuro-femural
 • Revascularizarea membrelor inferioare în boala ocluzivă aorto-iliacă (sindrom Leriche) prin by-pass aorto-bifemural
 • Revascularizarea membrelor inferioare în boala ocluzivă infrainghinală prin by-pass femuro-popliteu proximal, distal și femuro-gambier.
 • Revascularizări chirurgicale viscerale și renale.
 • Endarterectomia carotidiană
 • Cura chirurgicală a anevrismelor aortei abdominale
 • Crosectomie cu safenectomie și excizia pachetelor varicoase

Alte proceduri pentru tratamentul varicelor:

 • Scleroterapia
 • Operația cu laser – pentru varice foarte fine, intradermice

La SANADOR, chirurgii vasculari colaborează strâns cu medicii specialiști în cardiologia intervențională, împreună realizând intervenții vasculare hibride, cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță din laboratorul de angiografie care permite obținerea unor imagini excepționale ale vascularizației piciorului de sub genunchi până la arterele interdigitale.

Tratamentul cu prostaglandine

Pentru pacienții cu arteriopatie periferică severă, care nu au indicație de tratament chirurgical sau angioplastie, la SANADOR oferim tratament intravenos cu prostaglandine (de exemplu Ilomedin) care au un rol benefic în tratamentul non-chirurgical al afecțiunilor arteriopate.

Rolul prostaglandinelor este de a inhiba îngustarea nedorită a vaselor și de a permite circulația unei cantități mai mari de sânge prin artere.

Acest tratament este recomandat și pacienților cu trombangeită obliterantă avansată și cu ischemie critică la nivelul membrelor, care nu au soluție chirurgicală, precum și pacienților cu fenomen Raynaud sever.

Tehnologie

Laboratorul de angiografie si cateterism cardiac al Spitalului Clinic SANADOR este dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.

La SANADOR blocul operator este dotat cu două săli hibride, într-una fiind situat angiograful, ce permite efectuarea intervențiilor de chirurgie vasculară în aceleași condiții de sterilitate ca în blocul operator, combinând tehnicile intervenționale cu cele chirurgicale și reunind echipele de cardiologi intervenționiști și chirurgi vasculari.

Galerie foto

SANADOR