Chirurgie vasculara: specialitatea chirurgicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul chirurgical al bolilor vasculare arteriale, venoase si limfatice. Singurele vase care nu sunt abordate in aceasta specialitate sunt cele ale creierului si ale inimii.

Ce factori influenteaza leziunile vasculare (arteriale, venoase, limfatice)?

Factori de risc precum fumatul, diabetul, hipertensiunea arteriala, dislipidemia. In ultimul timp, alaturi de tratamentul medical si-au gasit locul interventiile ce tin de chirurgie vasculara si endovasculare.

Care este principala afectiune tratata in Chirurgie vasculara?

Boala arteriala periferica, rezultat direct al aterosclerozei. E o boala tot mai frecventa, afecteaza aproximativ 20% din populatia adulta de peste 65 ani. O alta afectiune frecventa este boala carotidiana, de asemenea consecinta a aterosclerozei, manifestata la nivelul arterelor carotide.

Un rol important trebuie acordat chirurgiei de acces vascular –  fistulele arteriovenoase, la pacientii cu insuficienta renala cronica ce necesita dializa. O particularitate a evolutiei medicinii vasculare este reprezentata de aparitia tehnicilor endovasculare si totodata, posibilitatea asocierii acestora cu tehnicile chirurgicale. Chirurgia vasculara este folosita si in tratamentul venelor varicoase și al trombozele venoase.

Galerie foto