TENS (stimularea electrică transcutanată nervoasă) este o procedură de fizioterapie care folosește mici impulsuri electrice de joasă frecvență pentru ameliorarea temporară a durerii, însă fără să înlăture cauza care a condus la apariția acesteia.

Electrostimularea transcutanată îi ajută pe pacienți să controleze mai ușor disconfortul, fiind utilă în cazul durerilor cronice, dar și al celor acute, provocate de traumatisme. Această terapie poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului, alături de alte proceduri de fizioterapie și recuperare medicală, cum este TECAR.

Indicațiile terapiei TENS

TENS poate fi folosită pentru ameliorarea durerilor și pentru reducerea spasmelor musculare provocate de mai multe afecțiuni. Cel mai frecvent, este indicată în următoarele situații:

Beneficiile terapiei TENS

TENS este o metodă non-invazivă care ajută la ameliorarea durerilor și poate fi folosită ca unic tratament în acest scop sau poate fi combinată cu o medicație analgezică și antiinflamatoare. În cazul unor pacienți, folosirea unui aparat TENS ajută la reducerea dozei de medicamente necesare pentru a controla durerea. Este important însă ca terapia să fie recomandată de către un medic, cu indicații personalizate pentru fiecare pacient, ținând cont de starea sa generală de sănătate și de istoricul medical.

  • Impulsurile electrice emise de aparatul TENS pătrund prin piele și ajung la terminațiile nervoase, controlând astfel semnalele dureroase.

Efectele terapiei diferă de la un pacient la altul. Astfel, unii pot simți o ameliorare semnificativă a disconfortului, pentru o perioadă îndelungată, în timp ce pentru alți pacienți durerea va fi redusă doar pe moment, în timpul utilizării aparatului. Rezultatele sunt influențate și de intensitatea cu care sunt administrate impulsurile electrice.

Pentru a obține cât mai multe beneficii în urma terapiei TENS, este important ca aparatul să fie utilizat corect și reglat individual, în funcție de nevoile pacientului.

Cum funcționează un aparat TENS?

Un aparat TENS este acționat de baterii și conectat la electrozi aplicați prin plasturi speciali pe pielea pacientului, în zonele corpului unde există o nevralgie, precum nevralgia de nerv trigemen. În momentul în care aparatul emite impulsuri electrice, pacientul percepe doar o ușoară senzație de furnicături sau pișcături în zona respectivă.

Există două teorii despre modul în care funcționează TENS. Prima susține că curentul electric de joasă frecvență stimulează celule nervoase care blochează provizoriu transmiterea semnalelor de durere, modificând percepția asupra acesteia și relaxând musculatura, iar în a doua, stimularea nervoasă crește producția de endorfine - substanțe chimice pe care corpul le secretă în mod natural, pentru a reduce disconfortul și a obține o stare de bine.

Rolul stimulării electrice în terapia durerii

Impulsurile electrice emise de un aparat TENS pătrund prin piele și ajung la terminațiile nervoase, controlând astfel semnalele dureroase din corp și ajutând la ameliorarea sau chiar la eliminarea durerii. Atenuarea disconfortului se obține atât prin întreruperea transmisiei semnalului dureros prin fibrele nervoase, cât și prin creșterea secreției de endorfine, care au un efect calmant asupra sistemului nervos central.

Acționând pe aceste planuri, TENS poate controla și hiperalgezia, adică sensibilitatea exagerată față de stimulii dureroși. De aceea, în anumite cazuri, efectul terapeutic este unul rapid și de durată.

Contraindicații pentru folosirea unui aparat TENS

Pentru că folosește impulsuri electrice, terapia TENS este contraindicată în mai multe situații:

  • La pacienții care au un dispozitiv implantabil (stimulator cardiac, defibrilator, neurostimulator etc.);
  • La femeile însărcinate;
  • La bolnavii de cancer;
  • În cazul unor hemoragii sau pe țesuturi care sângerează (stimulează circulația sângelui și poate agrava hemoragia);
  • La persoanele cu afecțiuni cardiace (aritmie, insuficiență cardiacă, boală coronariană etc.);
  • Pe țesuturi infectate, cu răni deschise;
  • La pacienții care suferă de epilepsie (poate declanșa crize);
  • În caz de tromboză venoasă profundă (TVP) și superficială (TVS - tromboflebită) stimulează circulația sângelui și poate provoca desprinderea unui cheag de sânge;
  • În cazul în care pacienții au fost tratați recent cu radiații;
  • Deasupra ochilor, gurii, părții frontale a gâtului ori în apropierea organelor genitale;
  • La persoanele care au probleme de comunicare și afecțiuni psihiatrice, de la care nu se pot obține reacții clare în privința efectuării în siguranță a procedurii.

Rareori, pacienții pot dezvolta o iritație a pielii în urma folosirii TENS, dar acest lucru se întâmplă numai dacă aparatul este programat la o intensitate prea mare sau dacă apare o reacție alergică la adezivul folosit pentru fixarea electrozilor pe corp.

  • TENS poate controla și hiperalgezia, adică sensibilitatea exagerată față de stimulii dureroși.

În mod normal, această terapie nu are efecte adverse, iar ședințele nu presupun disconfort. În cazul pacienților care sunt deranjați de senzația de pișcături sau furnicături - normală în timpul tratamentului - aparatul poate fi reglat la o intensitate mai mică, urmând ca aceasta să fie crescută treptat, în funcție de toleranță.

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR