TENS inseamna stimularea electrica transcutanata nervoasa si reprezinta o metoda utilizata pe scara larga in fizioterapie si reabilitare timp de decenii.

TENS este o tehnologie dezvoltata pentru tratamentul fizicoterapeutic. Pulsuri electrice foarte slabe stimuleaza, revitalizeaza si regenereaza partile corpului unde sunt plasate pad-urile electrostimulatoarelor. Stresul, oboseala si durerile musculare pot fi tratate eficient. Sunt indicate si pentru combaterea oboselii generale sau imbunatatirea circulatiei in zonele tratate.

Este o tehnica folosita in domeniul combaterii durerii, iar avantajele terapiei TENS fata de analgezicele traditionale sunt numeroase. In afara de faptul ca nu are aproape nici un efect secundar, terapia acaesta, in majoritatea cazurilor, este mai ieftina decat cumpararea regulata a analgezicelor.

TENS este recunoscuta ca o metoda testata si aprobata clinic, eficienta, care nu necesita medicamente si care trateaza anumite tipuri de dureri.

Cum functioneaza aparatele TENS?

Stimuleaza nervii transcutanat. Sunt folosite pentru combaterea durerilor cronice si acute de diferite tipuri, recomandate de specialistii in domeniul medical. Foloseste o metoda netraumatizanta si extrem de eficienta pentru ameliorarea durerii, fara a produce efecte secundare.

Pentru ce fel de afectiuni se aplica TENS?

Pentru urmatoarele: dureri de spate, in special dureri lombare si cervicale, dureri articulare, nevralgii, dureri de cap, dureri de menstruatie, dureri in urma afectiunilor aparatului locomotor (sistemului muscular-scheletal), dureri asociate cu probleme de circulatie, dureri cronice din diverse cauze.

Cand folosesti un aparat TENS?

Pentru ameliorarea durerii, iar stimularea musculara electrica (EMS) este folosita pentru tonifierea muschilor si prevenirea atrofiei. TENS este utilizat pentru dureri nevralgice cum ar fi nerv ciupit, neuropatia, artrita, spondilita, discopatia si asa mai departe.

Cum functioneaza, efectiv, un aparat TENS?

Principiul de functionare a echipamentului de electrostimulare se bazeaza pe generarea unor impulsuri electrice similare celor produse in corp, care sunt apoi transmise catre nervi sau fibre musculare, prin intermediul electrozilor. Electrozii pot fi atasati pe mai multe parti ale corpului, unde stimulii electrici sunt inofensivi si nedurerosi. La unele programe, e posibul sa simti doar o usoara piscatura sau vibratie in anumite situatii. Impulsurile electricetransmise tesutului afecteaza neurotransmisia in circuitele neurale si sinapse, precum si in grupele de muschi. Efectul electrostimularii poate fi simtit abia dupa repetarea procedurilor.

SANADOR iti precizeaza ca electrostimularea nu inlocuieste exersarea regulata a muschilor, dar va imbunatati efectele exercitiilor fizice.

Are efecte secundare?

Nu, atunci cand este aplicata corect metoda de tratament . Este de asemenea o metoda simpla de auto‐tratament. Efectul de atenuare a durerii este obtinut prin intreruperea transmisiei semnalului dureros prin fibrele nervoase si prin cresterea secretiei endorfinelor eliberate de propriul organism. Acest lucru reduce senzatia de durere prin efectul calmant al endorfinelor asupra sistemului nervos central. Metoda este dovedida stiintific si aprobata din punct de vedere medical.

Galerie foto

SANADOR