Scintigrafia/SPECT-CT

Scintigrafia/SPECT (single photon emission tomography – tomografia computerizată prin emisia de foton unic) este o metodă de medicină nucleară de investigație non-invazivă, nedureroasă, care se poate asocia cu un tip de tomografie de emisie fotonică (SPECT) ce pune în evidență modificări metabolice celulare la nivelul diferitelor organe și sisteme, și a cărei imagine fuzionează cu imaginea structurală obținută prin tomografie computerizată (CT), rezultând o localizare precisă a modificărilor metabolice.

Această tehnică imagistică utilizează substanțe radiofarmaceutice specifice metabolismului fiecărui organ investigat, în asociere cu radioizotopi clasici utilizați în medicina nucleară. Radiofarmaceuticele și radioizotopii utilizați asigură o rezoluție crescută, cu specificitate înaltă, ce conferă o calitate deosebită a investigației. Iradierea pacientului este minimă, întrucât cantitatea de radioelement injectată este adaptată pacientului și are un timp de înjumătățire relativ scurt.

Scintigrafia este o investigație imagistică specifică medicinei nucleare, care permite diagnosticarea unei game complexe de afecțiuni din punct de vedere structural sau funcțional. Informațiile metabolice obținute prin scintigrafie le completează pe cele structurale tradiționale (RMN, CT) și contribuie la stabilirea tratamentului optim, monitorizarea leziunilor și evaluarea răspunsului la tratament în cazul pacienților oncologici.

Watch on YouTube

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de examinări scintigrafice și SPECT-CT de înaltă calitate, efectuate de o echipă medicală cu experiență, cu echipamentul ultra-performant Siemens Symbia Intevo Bold, asigurând acuratețea investigației cu o iradiere minimă.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de examinări scintigrafice și SPECT-CT de înaltă calitate, efectuate de o echipă medicală cu experiență, cu echipamentul ultra-performant Siemens Symbia Intevo Bold

Indicații

SPECT-CT are un rol important în diagnosticul oncologic, semnalând precoce apariția formațiunilor tumorale. Totodată, investigația evaluează  agresivitatea tumorilor și diseminarea la distanță (apariția metastazelor), deci este foarte utilă pentru stadializarea bolii înainte și după administrarea unor tratamente oncologice și/sau chirurgicale.

Ortopedia este un alt domeniu în care scintigrafia/SPECT-CT pot  preciza existența unor tumori  osoase altfel greu sau chiar imposibil de identificat cu alte metode imagistice. Scintigrafia articulațiilor este utilizată atât de medicii ortopezi, cât și de medicii reumatologi, deoarece poate face diferențierea dintre o infecție și o inflamație la nivelul protezelor.

În cardiologie, investigația poate evidenția defecte de perfuzie ale miocardului și evaluează funcția cardiacă și viabilitatea mușchiului cardiac. SPECT-CT este astfel un examen important pentru stabilirea conduitei terapeutice în infarctul miocardic, de exemplu, unde poate stabili statusul țesutului miocardic adiacent arterei coronare afectate.

SPECT-CT poate fi utilizat și în neurologie/neurochirurgie, pentru diagnosticarea demențelor, a bolii Parkinson sau a bolii Alzheimer și a tumorilor primare de la nivelul sistemului nervos central.

 • 021.9699 Call Center disponibil nonstop ce vă stă la dispoziție pentru programări

Investigația are un rol important și în urologie/nefrologie, scintigrafia renală fiind foarte importantă în stadializarea și monitorizarea unor boli renale, prin evaluarea funcției renale.

Watch on YouTube

Endocrinologia este un alt domeniu în care scintigrafia/SPECT-CT sunt utilizate. Scintigrafia tiroidiană și paratiroidiană joacă un rol foarte important în diagnosticul, tratamentul și monitorizarea unor boli endocrinologice. În plus, scintigrafia paratiroidiană este o metodă de diagnostic indispensabilă în hiperparatiroidism - SPECT/CT precizează localizarea și funcția unor noduli paratiroidieni altfel greu de identificat.

Avantajele SPECT-CT

 • Este non-invazivă;
 • Detectează foarte precoce existența unui substrat tumoral primar sau secundar;
 • Urmărește răspunsul pacientului la tratament (în sfera oncologică);
 • Evită procedurile invazive. De exemplu, în cadrul scintigrafiei miocardice de perfuzie, când valoarea predictivă negativă exclude o patologie coronariană importantă, pacientul nu mai trebuie supus unei coronarografii.

SPECT-CT la SANADOR

 • 021.9699 Call Center disponibil nonstop ce vă stă la dispoziție pentru programări

Departamentul de Medicină Nucleară din Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu echipament de ultimă generație Siemens Symbia Intevo Bold.

SPECT-CT se utilizează pentru:

 • Scintigrafii clasice, pentru identificarea zonelor cu metabolizare celulară modificată;
 • Efectuarea unei tomografii de emisie (SPECT) la nivelul zonelor indicate de scintigrafia standard;
 • Construirea unei imagini 3D a metabolismului celular din zona vizată;
 • Pentru furnizarea de imagini 3D de metabolism împreună cu imagini 3D de structură anatomică (CT), prin imagini de fuziune SPECT-CT;
 • Pentru a garanta o acuratețe net superioară în vederea stabilirii diagnosticului, comparativ cu celelalte investigații imagistice.

La Centrul Oncologic SANADOR realizăm:

Examinările scintigrafice sunt sigure, non-invazive și nu creează disconfort pacientului. Substanța utilizată în timpul investigației se administrează venos, nu este alergogenă și nu intră în interacțiune cu medicația de fond a pacientului, iar scintigraful este un aparat deschis, fără potențialul de a genera disconfort persoanelor claustrofobe.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Centrul Oncologic SANADOR

 • Adresa

  Str. Sevastopol, nr. 5, sector 1, București

 • Program

  Luni - Sâmbătă: 08:00 - 21:00

 • Metrou

  Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

 • STB

  20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

Galerie foto

SANADOR