Mediastinul, regiunea interpulmonară a cavității toracice, are rol fiziologic important datorită structurilor anatomice importante situate la acest nivel. În mediastin, pe lângă inimă și pericard, se regăsesc organe și țesuturi de importanță majoră – plămânii, aorta toracică, venele cave superioară și inferioară, esofag, ganglioni mediastinali, etc.

Având în vedere că patologiile pulmonare necesită investigații delicate pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, au fost dezvoltate tehnici minim invazive precum mediastinoscopia ce are rol atât diagnostic, cât și terapeutic pentru ameliorarea simptomatologiei.

Cum se efectuează mediastinoscopia?

Mediastinoscopia este o tehnică minim invazivă de chirurgie toracică, cu ajutorul căreia se explorează mediastinul.

Procedura se realizează prin intermediul mediastinoscopului. Acest aparat reprezintă un tub flexibil dotat cu camera video și sursă de lumină, ce se introduce în mediastin printr-o incizie fină deasupra claviculei, în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine prin biopsiere. Astfel, cu ajutorul mediastinoscopului abordul mediastinului este facil și permite biopsierea sau efectuarea altor manevre chirurgicale minim invazive la acest nivel.

Când este indicată mediastinoscopia?

Mediastinoscopia se realizează în cazul suspicionării unor patologii neoplazice (cancer pulmonar, tumori mediastinale, adenopatii mediastinale), patologii infecțioase (TBC), patologii inflamatorii (sarcoidoză), etc.

Fiind o manevră minim invazivă, recuperarea post-procedurală este rapidă, spitalizarea este minimă, iar pacientul își poate relua activitățile la scurt timp după efectuarea mediastinoscopiei.

Departamentul de Chirurgie toracică din Spitalul Clinic SANADOR oferă pacienților acces la tehnologii moderne pentru diagnostic și tratament al afecțiunilor traheo-bronho-pulmonare, dar și ale peretelui toracic și ale organelor mediastinale. La SANADOR, mediastinoscopia se realizează de către chirurgi toracici cu experiență vastă în domeniu, în siguranță și cu anestezie generală pentru confortul pacientului.

Vino la SANADOR pentru a beneficia de proceduri avansate minim invazive realizate de o echipă de specialiști cu experiență în domeniul patologiilor mediastinale.

SANADOR