Testul Erad (ElectroRezectie cu Ansa Diatermica) este o procedura chirurgicala de diagnostic si tratament pentru leziunile colului uterin.

A primit acest nume dupa instrumentul cu care specialistul executa procedura.

Cand indica medicul aceasta procedura?

Atunci cand suspecteaza prezenta unor celule dezvoltate anormal la nivelul colului uterin, ce eventual prezinta risc crescut de a evolua in cancer de col uterin. Scopul este de a exciza tesutul bolnav, ulterior facandu-se diagnosticul leziunii la microscop.

De asemenea, este recomandata in urma unui examen Papanicolau cu rezultat ingrijorator, ce a aratat modificari la nivelul celulelor de pe colul uterin.

Cum se face testul Erad?

Incepe ca un consult ginecologic de rutina. Chiar daca esti constienta in timpul procedurii, trebuie stiut ca se foloseste anestezia locala, dar disconfortul este minim.

Iti explicam procedura, pe larg: ginecologul introduce un specul in vagin pentru a putea vizualiza colul cervical. Cu ajutorul colposcopului, imaginea leziunilor este marita pentru a putea exciza tesutul afectat in intregime. Procedura in sine dureaza cel mult jumatate de ora si se face in cabinetul ginecologului, fara a fi necesara internarea. Dupa ce anestezia si-a facut efectul, medicul va introduce aproape de col un instrument medical echipat cu un fir foarte subtire, incarcat electric, cu care va cauteriza celulele anormale. In timpul acestei intervenii, pacienta ar putea lesina. In acest caz, daca este posibil, anunta medicul ca urmeaza sa-ti pierzi cunostinta.

Ce se intampla dupa ERAD?

Complicatiile in urma acestei examinari sunt foarte rare, ele apar o data la 1-2% dintre cazuri si se manifesta astfel: stenoza orificiului cervical, sangerari abundente si prelungite, infectie cervicala sau uterina. Este indicat sa programezi un consult ginecologic daca apar dureri abdominale intense, febra, sangerari cu cheaguri, secretii urat mirositoare. Dupa interventie, evita: dusul vaginal, raporturile sexuale, folosirea tampoanelor interne, efortul fizic si ridicarea de greutati!

Cum va influenta ERAD o eventuala sarcina?

Riscul aparitiei unor probleme in timpul sarcinii depinde de profunzimea exciziei cervicale. Aproximativ 10% dintre interventii se asociaza cu nasteri premature. Incompetenta cervicala (insuficienta cervicala) inseamna ca cervixul (colul uterin) nu reuseste sa stea inchis in timpul sarcinii. Ti s-ar putea recomanda cerclajul.

SANADOR iti aminteste: trebuie neaparat sa-i comunici medicului tau care urmareste sarcina ca ai efectuat un ERAD!

Testul ERAD are efecte secundare?

Da, e posibil sa apara. Daca apare vreunul dintre urmatoarele efecte secundare, suna medicul tau: sangerari mai puternice decat o menstruatie, cheaguri de sange, scurgeri urat mirositoare, febra/frisoane si dureri abdominale severe.

Galerie foto