Ecografia tiroidiană este o examinare imagistică non-invazivă, care folosește ultrasunetele pentru a reda pe ecran structura glandei tiroide, oferind astfel informații importante despre sănătatea glandei. Procedura este sigură, nedureroasă și rapidă și nu presupune disconfort pentru pacient, oferind totodată detalii clare medicului endocrinolog, care poate diagnostica astfel diferite afecțiuni ale tiroidei. De aceea, de cele mai multe ori, un consult endocrinologic include și efectuarea unei ecografii tiroidiene, pe lângă examenul fizic ce presupune palparea glandei.

  • Ecografia tiroidiană este sigură, nedureroasă și rapidă și nu presupune disconfort pentru pacient.

Examinarea ecografică arată forma și dimensiunea exactă a tiroidei, putând evidenția imediat anomalii, precum noduli, tumori sau inflamație. La recomandarea medicului, ecografia tiroidiană poate fi completată cu alte proceduri imagistice (examen RMN sau tomografie computerizată), analize hormonale specifice sau chiar biopsie, astfel încât orice problemă poate fi diagnosticată și tratată din timp.

Indicațiile ecografiei de tiroidă

Ecografia glandei tiroide este folosită pentru screeningul (când nu există simptome) sau diagnosticul (când au apărut manifestări clinice) afecțiunilor tiroidiene. Ca screening, examinarea este indicată în completarea unui consult endocrinologic, pentru furnizarea unor informații imposibil de obținut doar prin anamneză și palpare. Femeile aflate la menopauză, gravidele sau persoanele care au factori de risc pentru afecțiuni ale tiroidei (boli autoimune, rude apropiate diagnosticate cu boli de tiroidă, expunere la radiații, alimentație cu deficit de iod) ar trebui să efectueze anual această investigație.

Pentru diagnostic, ecografia de tiroidă este necesară atunci când medicul recunoaște anumite semne care pot indica boli tiroidiene – noduli palpabili, prezența unor semne care ridică suspiciunea de malignitate, evaluarea ganglionilor limfatici din zona gâtului, gușă tiroidiană – sau când pacientul se plânge de simptome care pot fi provocate de o disfuncție a glandei: oboseală, dificultăți de înghițire, intoleranță la căldură sau la frig, căderea părului, insomnii, tulburări menstruale, modificări ale greutăți corporale, stări depresive, bradicardie etc.

Medicul endocrinolog poate recomanda examinarea imagistică a tiroidei și atunci când pacientul prezintă rezultate modificate ale unor analize de sânge care evaluează funcția tiroidei, în special valorile TSH (hormonul de stimulare tiroidiană). De asemenea, ecografia tiroidiană este utilă pentru a monitoriza eficiența tratamentului recomandat pentru diferite afecțiuni ale tiroidei, ca tireotoxicoza, dar și pentru a verifica o posibilă recidivă a nodulilor sau a tumorilor operate. În cazul în care este necesară o biopsie la nivelul tiroidei, aceasta se realizează tot sub ghidaj ecografic, prin puncție cu ac fin.

  • 021.9699 Programează-te la o consultație de endocrinologie!

Avantajele ecografiei tiroidiene

Ecografia de tiroidă are numeroase avantaje, atât pentru medic, cât și pentru pacient, de aceea este procedura de elecție în diagnosticul afecțiunilor glandei. Cu ajutorul ultrasunetelor, medicul poate observa în detaliu structura anatomică a tiroidei, dar și aspecte care țin de funcționarea acesteia, putând identifica astfel cazurile de hipotiroidism sau hipertiroidism.

Procedura nu generează disconfort pentru pacient, nu este riscantă și nu are contraindicații, pentru că ecograful nu folosește radiații, ci ultrasunete. Astfel, ecografia poate fi repetată ori de câte ori este necesar, inclusiv în timpul sarcinii, când examinările care implică iradiere sunt interzise. În plus, prețul unei ecografii tiroidiene este accesibil, semnificativ mai mic față de alte investigații imagistice care pot fi folosite pentru diagnosticarea bolilor de tiroidă (examen RMN sau CT).

Examenul ecografic este rapid și se poate realiza într-un cabinet de endocrinologie, fără să fie necesară deplasarea pacientului la un centru special, cum se întâmplă în cazul mamografiei, tomografiei sau radiografiei. Singurele condiții: medicul să dispună de un ecograf performant și să aibă competențe în ecografie. De altfel, ecograful poate fi utilizat în mai multe situații, pentru că este un dispozitiv portabil, de mici dimensiuni, ușor de mutat din cabinet la patul bolnavului sau în sala de operații.

Afecțiuni diagnosticate prin ecografia glandei tiroide

Ecografia tiroidiană ajută la diagnosticarea mai multor afecțiuni:

  • Ecografia de tiroidă este indicată pentru screeningul și diagnosticul afecțiunilor tiroidiene.

Dacă sunt descoperiți noduli, ecografia poate oferi detalii importante despre localizarea, mărimea și numărul acestora, vascularizația și forma lor. Trebuie precizat însă că diagnosticul de cancer tiroidian se pune numai în urma unei biopsii, pentru că un ecograf, oricât de performant ar fi, nu poate stabili cu certitudine care este natura formațiunii tumorale identificate. În cazul unui diagnostic de cancer, confirmat prin biopsie, ecografia de tiroidă oferă medicului informații esențiale despre ganglionii limfatici din zona gâtului, ajutând astfel la identificarea celor afectați.

Cum se realizează ecografia tiroidiană?

Realizarea unei ecografii de tiroidă este o procedură simplă și rapidă. Pacientul trebuie să stea întins pe pat, cu o pernă fixată sub gât, pentru a evidenția mai ușor glanda tiroidă, care se află la baza gâtului. Medicul va aplica un gel special pe piele, apoi va deplasa încet sonda ecografului de-a lungul tiroidei. Această sondă emite și apoi captează ultrasunetele care sunt reflectate de organul analizat (în acest caz, tiroida). Undele vor fi apoi analizate de un computer, care le va transforma într-o imagine clară, detaliată, a glandei, pe care medicul o va vedea pe ecran.

Cu ajutorul ecografului, specialistul poate măsura cu precizie dimensiunea tiroidei sau a nodulilor identificați și poate să printeze fotografii cu formațiunile tumorale suspecte. Investigația durează câteva minute și nu necesită o pregătire specială din partea pacientului. O analiză Doppler, care poate fi efectuată în timpul ecografiei, va oferi detalii despre vascularizarea tumorilor descoperite. Ecografia permite și vizualizarea țesuturilor din jurul tiroidei, inclusiv a ganglionilor limfatici.

Investigații necesare după ecografia de tiroidă

În cazul în care ecografia arată unele anomalii ale tiroidei, medicul endocrinolog va recomanda și alte analize și investigații specifice, pentru a putea pune un diagnostic sigur. Astfel, dacă sunt identificați noduli suspecți, o biopsie poate fi necesară pentru stabilirea naturii lor, benignă sau malignă. În cazul tiroidei, biopsia se realizează sub ghidaj ecografic, cu un ac fin, care este introdus în formațiunea tumorală. Intervenția se realizează sub anestezie locală, prin urmare pacientul nu va simți durere. Tot pentru confirmarea sau infirmarea cancerului de tiroidă, pot fi efectuate și alte investigații imagistice: examen RMN sau tomografie computerizată.

  • 021.9699 Programează-te la o ecografie tiroidiană!

Atunci când endocrinologul suspectează o disfuncție de tiroidei – hipotiroidism sau hipertiroidism –, va recomanda un set de analize de sânge pentru verificarea nivelurilor de hormoni tiroidieni. Glanda tiroidă secretă mai multe tipuri de hormoni, cele mai importante fiind triiodotironina (T3) și tetraiodotironina/tiroxina (T4), dar, pentru a produce aceste substanțe esențiale pentru buna funcționare a organismului, glanda are nevoie de o anumită cantitate de iod și de un nivel normal de hormon de stimulare tiroidiană (TSH), care este secretat de glanda pituitară. De aceea, analizele indicate pentru a evalua funcția tiroidei includ:

  • Total T4;
  • Free T4 (FT4);
  • Total T3;
  • Free T3 (FT3);
  • TSH;
  • anticorpi tiroidieni (ajută la diagnosticarea bolilor autoimune ale tiroidei);
  • Tiroglobulină (permite diagnosticarea tiroiditei).

În urma acestor investigații complete, medicul endocrinolog va pune diagnosticul sigur și va recomanda tratamentul potrivit. Acesta poate fi medicamentos (cu hormoni tiroidieni sau iodoterapie) sau chirurgical (excizia nodulilor, cu sau fără lobectomie sau, dacă este necesar, tiroidectomie, adică îndepărtarea completă a glandei), completat cu radioterapie (în cazul cancerului tiroidian).

Ecografia tiroidiană la SANADOR

La SANADOR, ecografiile de tiroidă sunt realizate de medici endocrinologi cu experiență, folosind ecografe performante, pentru a descoperi chiar și cele mai mici formațiuni suspecte. În acest fel, diagnosticul va fi stabilit rapid și fără dubii, iar tratamentul va începe în cel mai scurt timp posibil.

La Centrul Oncologic SANADOR, în cazurile complexe de cancer tiroidian, tratamentul va fi recomandat de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), formată din medici cu specializări în diferite domenii (oncologi, chirurgi, radioterapeuți). Aceștia vor analiza dosarul pacientului, cu toate analizele și investigațiile efectuate, apoi se vor consulta și vor stabili împreună care este cea mai bună strategie terapeutică.

De asemenea, Spitalul Clinic SANADOR dispune de o echipă specializată în chirurgie endocrină, cu multă experiență. Tiroidectomia (totală sau parțială) este cea mai frecventă intervenție de chirurgie endocrină, dar și una dintre cele mai delicate, datorită localizării glandei tiroide foarte aproape de alte structuri anatomice importante (trahee, esofag, vase de sânge). De aceea, este important ca procedura să fie realizată de medici chirurgi cu experiență.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR