Îți dorești un tratament performant pentru carii? Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR și poți beneficia de un plan terapeutic avansat și complet!

Caria dentară este un proces bacterian activ, care nu se remite prin medicație, ci necesită îndepărtarea țesutului alterat cu ajutorul frezelor.

Evoluția de la dintele sănătos la caria superficială și apoi la caria profundă se face prin afectarea progresivă a smalțului, degradarea dentinei și apariția parodontitei. Clinica de Stomatologie SANADOR susține controlul stomatologic regulat pentru prevenirea acestor afecțiuni dentare.

  • Ești în căutarea unor servicii stomatologice profesioniste pentru prevenția și tratarea cariilor? Alege Clinica de Stomatologie SANADOR!
  • Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR dacă vrei să te bucuri de o dantură sănătoasă și să ai un zâmbet încrezător, cu ajutorul celor mai buni specialiști în domeniul sănătății orale!

Abordarea terapeutică a cariei

În funcție de extinderea procesului carios, pacientul poate dezvolta simptomatologie dureroasă la stimuli termici (cald sau rece) sau la contactul cu substanțe dulci. Cu cât procesul carios înaintează mai mult spre camera pulpară, unde se află nervul, cu atât simptomatologia devine mai acută și poate deveni necesar tratamentul de canal.

Dacă durerea se menține doar pe perioada în care substanța excitantă își exercită efectul, atunci leziunea carioasă se poate trata prin obturație. Dacă însă durerea persistă timp de câteva minute și este nevoie de medicație antialgică sau apar dureri la presiune, este nevoie de tratamentul de canal.

Înainte de inițierea oricărui tratament stomatologic, este obligatorie efectuarea unui examen clinic și de radiologie dentară.

Tratamentul cariei se face sub anestezie locală, iar dintele cariat este izolat în timpul procedurii cu ajutorul unui dispozitiv denumit digă, pentru a preveni contaminarea cu salivă a cavității preparate în timpul protocolului adeziv și, de asemenea, pentru ca materialele și substanțele folosite să nu ajungă în contact cu cavitatea bucală a pacientului.

După curățarea cavității (îndepărtarea țesutului alterat în totalitate), urmează o serie de proceduri adezive prin care plomba este lipită la țesutul dentar. Respectarea strictă a protocolului adeziv garantează o adeziune a plombei fără probleme pe termen lung.

Pașii adezivi sunt urmați de stratificarea materialului folosit pentru realizarea plombei, denumit compozit. Materialul se solidifică prin intermediul lămpii de fotopolimerizare. Urmează echilibrarea ocluzală, finisarea și lustruirea obturației. După ce se remite efectul anesteziei, pacientul poate consuma alimente și lichide fără restricții, deoarece plomba este definitiv fixată.

Prevenirea cariilor

Boala carioasă este multifactorială. Sunt implicate cauze legate de alimentație, mod de viață, igienă domiciliară și profesională, cantitatea și calitatea salivei, utilizarea substanțelor remineralizante.

Important de reținut, vizitele periodice la medicul stomatolog și radiografiile din 2 în 2 ani țin intervențiile stomatologice la distanță. Durata medie de viață a unei obturații este de 6–7 ani, după care trebuie reevaluată clinic și radiologic.

Tratamentul realizat sub mărire cu lupe sau microscop, cu respectarea unui protocol rigid de lucru reprezintă condiția unor obturații estetice și funcționale durabile.

În situațiile de obturație înaltă, mici defecte de formă sau structură, durere persistentă, spațiu interdentar prea larg sau în care se rupe ața dentară, este recomandată o vizită urgentă la medic.

Tratamentul modern al cariei dentare sub izolare cu digă și cu utilizarea microscopului dentar. Se observă integrarea perfectă a obturațiilor atât estetic, cât și funcțional. (Caz din arhiva Dr. Eduard Mărgelatu)

Complicațiile bolii carioase

Deși caria dentară afectează peste 90% din populație, importanța prevenției și a tratamentului precoce sunt trecute cu vederea.

Adeseori, durerea aduce pacientul la medicul stomatolog, dar în astfel de situații tratamentul presupune deja fie obturații extinse (încrustații) realizate în laboratorul de tehnică dentară, fie scoaterea nervului (devitalizare) urmată de overlay sau coroană dentară.

În cazuri grave de fisuri și fracturi ale dinților, se poate ajunge chiar la extracție și implant dentar.

Deși pentru mulți pacienți realizarea unei obturații pare un lucru banal, patologia existentă și eșecurile frecvente prin nerespectarea protocoalelor corecte fac ca realizarea unei obturații să fie făcută cu frecvență mult mai mare și la intervale mult mai scurte decât ar trebui. Acest lucru este în dezavantajul pacienților, care, pe lângă disconfortul fizic, suportă reintervenții și costuri în plus.

Cu cât pacientul se prezintă mai devreme la medic – încă de la apariția unui simplu disconfort, retenție minoră de alimente sau modificare de culoare –, cu atât tratamentul este mai puțin invaziv și se poate limita la obturație.

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR