CAUZE SI FACTORI DE RISC
Incontinenta urinara este deseori asociata cu imbatranirea, cu toate ca poate aparea la orice varsta. In unele cazuri, pierderea involuntara de urina apare ca urmare a unui efort prelungit, a activitatii sexuale, dar si a altor cauze precum stranutul, tusea puternica sau chiar rasul cu pofta.
Sexul persoanei poate reprezenta un factor de risc, femeile fiind mai des afectate de incontinenta urinara, drept cauza a unui pelvis de dimensiuni mai mari si a unui tesut conjunctiv mai moale.
Printre principalele cauze se numara sarcina si nasterea, care au un efect de slabire a muschilor pelvini, afectand toti nervii din zona. Uneori, incontinenta urinara se instaleaza imediat dupa nastere, alteori dupa menopauza.
Un alt factor de risc il reprezinta prolapsul vaginal (muschii pelvini nu mai pot sustine vezica si aparatul reproducator), afectiunile zonei pelvine (infectii ale tractului urinar, ruptura de peritoneu, cancer de col) sau interventiile chirurgicale (histerectomia la femei sau adenomul de prostata la barbati).
De asemenea, poate reprezenta un factor de risc si obezitatea sau bronsita cronica.