Ce inseamna iodoterapie sau terapia cu iod radioactiv?

Este o optiune de tratament rezervata pacientilor diagnosticati cu cancer tiroidian diferentiat (papilar si folicular). Aceasta se bazeaza pe faptul ca celulele glandei tiroide sunt singurele celule ale organismului care au capacitatea de a absorbi iodul care intra in corp.

Iodul prezinta izotopi radioactivi, care pot fi sintetizati, cel mai important dintre ei fiind izotopul I-131. Odata administrat, intravenos sau pe cale orala, iodul radioactiv se concentreaza in tesuturile tiroidiene, distrugand partial sau total celulele tiroidiene prin radioactivitatea eliberata. In functie de doza administrata si de alti factori, pacientii pot fi tratati in regim ambulator sau pot fi spitalizati pentru 2-3 zile. Medicamentul radioactiv se elimina complet in cateva zile.

 • Terapia cu iod radioactiv aduce beneficii importante pacientilor, scazand rata de recidive si imbunatatind ratele de supravietuire.

Terapia izotopica este aplicata in cazurile de cancer tiroidian diferentiat, ca tratament curativ, dupa tiroidectomie, pentru distrugerea tuturor resturilor de tesut tiroidian. Studiile medicale au demonstrat ca, in iodoterapie, putem vedea beneficii vitale aduse pacientilor, prin scaderea ratei de recidiva si imbunatatind vindecarea. Prognosticul de supravietuire la 20 de ani dupa efectuarea tratamentului specific este de circa 85 – 90%.

Cum decurge terapia cu iod radioactiv la Centrul Oncologic Sanador?

"In cadrul Centrului Oncologic Sanador, pe intreaga durata a terapiei cu iod radioactiv, pacientii sunt internati in rezerve special amenajate, pana cand nivelul de radiatii scade la limita acceptata (in conformitate cu reglementarile CNCAN) si sunt atent monitorizati", explica dr. Mirela Gherghe, Medic Primar Medicina Nucleara, Doctor in Stiinte Medicale, Centrul Oncologic Sanador.

Pentru o diagnosticare de precizie si o monitorizare adecvata a evolutiei bolii, dispunem de un departament de medicina nucleara dotat cu aparatura de ultima generatie, ce include un sistem hibrid SPECT-CT (echipament Siemens Symbia Intevo Bold) de inalta performanta, care permite obtinerea unei imaginii de fuziune intre o achizitie scintigrafica 3D si una tomografica Dr. Mirela Gherghe

Cum decurge un tratament de tipul iodoterapie?

Terapia cu iod radioactiv consta in administrarea pe cale orala a unei capsule de NaI, continand I-131. Terapia se bazeaza pe faptul ca celulele glandei tiroide au capacitatea de a capta iodul administrat. Iodul radioactiv se concentreaza in tesuturile tiroidiene, distrugand partial sau total celulele tiroidiene prin radioactivitatea eliberata. Tratamentul izotopic implica o colaborare stransa intre medicul endocrinolog si specialistul in medicina nucleara, pentru stabilirea diagnosticului exact si obtinerea tuturor parametrilor clinici necesari administrarii unei terapii cat mai putin invazive si cu rezultate maxime pentru pacient.

Astfel, la Centrul Oncologic Sanador, pentru ca ne batem cu cancerul indiferent de vremuri, ne-am pregatit temeinic sa-ti oferim cele mai bune solutii de tratament in lupta cu boala considerata inamicul secolului nostru. Oferim consultatii de endocrinologie si ecografii tiroidiene. De asemenea, continuam sa administram tratament cu radioiod pentru cancerul tiroidian. Stim cat de important este sa fie tratat cancerul si am creat conditii de siguranta pentru a-ti oferi acest tratament chiar si in perioada de pandemie. Fiecare pacient este testat de COVID-19 (Coronavirus) inainte de internare. Si aceasta testare este gratuita!

Daca ai fost diagnosticat cu cancerul tiroidian, poti solicita consultatie la Dr. Mammadov Emin pentru a discuta necesitatea de tratament cu radioiod.

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Centrul Oncologic Sanador

 • Adresa

  Str. Sevastopol, nr. 5, sector 1, București

 • Program

  Luni - Sâmbătă: 08:00 - 21:00

 • Metrou

  Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

 • STB

  20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

Galerie foto