Manometria esofagiană de înaltă rezoluție

Ce este manometria esofagiană?

Manometria esofagiană este o metodă diagnostică prin care se măsoară presiunea din interiorul esofagului și coordonarea activității musculare la nivelul acestui organ. Astfel, pot fi depistate tulburările de motilitate de la nivelul corpului esofagian, cum ar fi contracțiile slabe, prea puternice sau nesincronizate ale acestuia, și de la nivelul sfincterului esofagian inferior (cardia), precum presiunea de repaus anormală sau relaxarea insuficientă în timpul deglutiției.

Watch on YouTube

Această investigație examinează mișcarea musculară coordonată, motilitatea, esofagului. Pentru efectuarea investigației se folosește un cateter, adică un tub îngust, flexibil și sensibil la presiune, prin care se măsoară presiunea creată de mușchii din esofag și de valvele din partea de sus și de jos a esofagului. Aceste valve, numite sfincterul esofagian superior și inferior, controlează modul în care alimentele intră în esofag și ajung în stomac.

Manometria esofagiană de înaltă rezoluție este o versiune modernă a testului, care folosește un cateter cu mai mulți senzori decât un cateter tradițional, iar senzorii sunt mai apropiați decât în cazul cateterului clasic. Numărul mare de senzori înseamnă că manometria esofagiană de înaltă rezoluție poate colecta mai multe date, într-un interval de timp mai scurt decât o procedură tradițională.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cui îi este indicată manometria esofagiană?

Manometria esofagiană este utilizată pentru a verifica dacă mușchii esofagului funcționează corect. Când aceștia nu funcționează așa cum ar trebui, este posibil ca pacienții să prezinte simptome precum arsură în piept (pirozis), durerea la înghițire sau înghițitul cu dificultate (disfagie), dureri în piept și regurgitații.

Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca este dotat cu echipamentul de ultimă generație Laborie Solar GI, un sistem avansat de manometrie de înaltă rezoluție, care oferă informații complete la examenul manometric esofagian.

Manometria ajută la identificarea cauzei acestor simptome, care ar putea ascunde afecțiuni precum:

  • Acalazia cardiei, cea mai studiată tulburare de motilitate esofagiană, care se caracterizează prin insuficienta relaxare la deglutiție a sfincterului esofagian inferior și absența contracțiilor la nivelul esofagului, urmarea fiind insuficienta golire a esofagului. Manometria este metoda de elecție în diagnosticul și clasificarea acalaziei (tipurile I, II și III).
  • Spasmul esofagian difuz, definit prin contracții esofagiene premature, ce cauzează disfagie și durere toracică.
  • Sclerodermia, o boală rară care poate determina oprirea mișcării unor mușchi ai esofagului.
  • Motilitatea esofagiană ineficientă, o afecțiune în care contractilitatea esofagiană este redusă, putând determina disfagie sau senzație de „nod în gat”. Este frecvent cauzată de refluxul gastroesofagian de lungă durată și diagnosticarea ei este foarte importantă dacă se ia în considerare intervenția chirurgicală antireflux.
  • Esofagul hiperperistaltic sau „spărgător de nuci”, o afecțiune care determină, în principal, durere toracică, posibil și disfagie; se asociază frecvent cu atacuri de panică, anxietate și somatizare.

Tulburările de motilitate esofagiană care pot fi diagnosticate cu ajutorul manometriei esofagiene nu au întotdeauna o cauză identificabilă.

Manometria esofagiană poate fi efectuată și în pregătirea pentru intervenția chirurgicală esofagiană sau pentru urmărirea și evaluarea funcției după intervenția chirurgicală. În plus, manometria esofagiană poate fi utilizată și înaintea unui test de pH (impedanță) esofagian, care ajută la diagnosticarea bolii de reflux gastroesofagian. Combinate, aceste teste se numesc pH-metrie cu impedanță esofagiană pentru 24 de ore, iar manometria ajută la determinarea locului din esofag unde trebuie plasată sonda de pH-metrie.

Care sunt indicațiile manometriei esofagiene?

Indicațiile efectuării examinării manometrice includ:

  • Evaluarea pacienților cu disfagie, adică a celor care au senzația de trecere incompletă a alimentelor solide sau lichide prin esofag, care poate fi percepută la nivelul gâtului ori pieptului, sau deglutiție dureroasă.
  • Evaluarea pacienților cu durere toracică de cauză presupus esofagiană, când trebuie exclusă, în primul rând, o cauză de origine pulmonară sau cardiologică a durerii;
  • Evaluarea pacienților cu simptome sugestive pentru boala de reflux gastroesofagian – stabilirea locului de plasare a electrodului înainte de efectuarea pH-metriei; eșecul terapiei medicamentoase antireflux și evaluarea funcției esofagului înaintea unei intervențiii de chirurgie antireflux facilitează alegerea tehnicii chirurgicale.

Manometria esofagiană este procedura cu cea mai mare sensibilitate în detectarea herniei hiatale (în comparație cu endoscopia digestivă și cu tranzitul baritat), în special atunci când hernia este de mici dimensiuni sau intermitentă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se face pregătirea pentru manometria esofagiană?

Medicul gastroenterolog va oferi fiecărui pacient instrucțiuni specifice de urmat înainte de procedură. De regulă, pacientul este sfătuit să nu mănânce și să nu bea nimic cu cel puțin 6 ore înainte de test.

Este foarte important ca pacientul să informeze medicul în privința medicamentelor și a suplimentelor alimentare pe care le ia înaintea examinării. Astfel, medicul va putea recomanda schimbarea unora dintre acestea sau a momentului în care pot fi administrate, cu o zi înainte sau chiar în ziua efectuării manometriei. De pildă, dacă un pacient are diabet zaharat, săritul peste micul dejun îl poate afecta, iar doza de medicamente trebuie ajustată.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Anumite medicamente trebuie întrerupte cu 24–48 ore înaintea efectuării procedurii, pentru evitarea rezultatelor false. Acestea includ:

  • Antiemeticele – metoclopramid, domperidonă,
  • Blocanții de canale calciu – nifedipină,
  • Nitrații – nitroglicerina,
  • Opioidele – codeina, fentanilul,
  • Sedativele.

Cum se efectuează manometria esofagiană la SANADOR?

Sistemul aflat în dotarea Centrului de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca este unul modern, de manometrie de înaltă rezoluție, cu cateter solid, cu senzori de presiune incorporați. Cateterul are instalat numărul maxim posibil de senzori de presiune (36) și are diametrul de doar 3 mm, ceea ce face ca examinarea să aibă o înaltă acuratețe diagnostică și să fie foarte bine suportată de pacienți.

Examinarea manometrică propriu-zisă durează aproximativ 10-12 minute și constă în două momente importante: introducerea cateterului prin una dintre nări până la nivelul stomacului, apoi măsurarea efectivă a presiunilor esofagiene, prin administrarea a zece înghițituri de câte 5 ml de apă, la interval de 20-30 de secunde.

De aceea, atât manometria esofagiană, cât si pH-metria, sunt investigații care trebuie efectuate cu pacientul complet conștient. Pentru un plus de confort, se va folosi anestezie locală la nivelul gâtului sau nărilor, cu gel sau spray anestezic cu lidocaină, iar poziția pacientului este inițial în șezut, apoi semi-orizontală.

La nevoie, pentru întărirea diagnosticului, se pot administra suplimentar câte cinci înghițituri rapide a câte 2 ml, precum și 5 înghițituri de câte 5 ml în poziția șezând. Datele presionale și de durată ale fiecărei deglutiții sunt prelucrate computerizat, iar rezultatele sunt redate ca o medie a tuturor deglutițiilor. Fiecare deglutiție înregistrată trebuie analizată vizual de către medicul examinator și, dacă este necesar, analiza computerizată va fi ajutată.

Imagine de deglutiție normală la manometria de înaltă rezoluție

Manometria esofagiană reprezintă metoda suverană de diagnostic, considerată standard „de aur” pentru identificare afecțiunilor motorii esofagiene. Asociată endoscopiei digestive și examenului radiologic, explorarea manometrică esofagiană este obligatorie pentru toți pacienții cu endoscopie normală și suspiciune de tulburare motorie esofagiană sau la pacienții cu boală de reflux gastroesofagian care necesită intervenție chirurgicală.

După o explorare manometrică corespunzătoare, chirurgul specializat în chirurgie esofagiană va putea utiliza cel mai adecvat procedeu chirurgical, în condițiile unei afecțiuni motorii bine definite și indicației chirurgicale corespunzătoare.

Echipamente de ultimă generație, la SANADOR

Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca este dotat cu echipamentul de ultimă generație Laborie Solar GI, un sistem avansat de manometrie de înaltă rezoluție, care oferă informații complete la examenul manometric esofagian. Dotat cu software avansat, acest sistem permite, totodată, efectuarea rapidă a examinării, cu obținerea unor rezultate de mare încredere.

La Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, manometria esofagiană de înaltă rezoluție este efectuată de medici gastroenterologi cu multă experiență, cu o pregătire specială în efectuarea acestei investigații.

Informațiile pentru acest articol au fost oferite de Dr. Ion Băncilă, medic primar Gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR