La ce se refera termenul varicocel? La dilatatia venelor (varice) care pornesc de la nivelul testiculului si continua de-a lungul cordonului spermatic prin canalul inghinal. Exista doua tipuri de varicocel, primul fiind varicocelul primitiv (asimptomatic), iar al doilea numindu-se varicocel secundar (simptomatic).

In termeni de incidenta, varicocelul primitiv afecteaza o mare parte din populatia masculina (in jur de 15-20%), fara a avea cauze evidente. In majoritatea cazurilor este unilateral, de regula fiind intalnit pe partea stanga (in jur de 90% dintre cazuri).

Varicocelul secundar se manifesta ca urmare a cresterii presiunii in venele spermatice, cauzate de obstructia sau blocarea traiectului acestora. Apare dupa varsta de 40 de ani si este localizat in partea dreapta sau bilateral. Exista mai multe afectiuni care pot conduce la blocarea drenajului venos al testiculului prin compresia asupra venelor, precum tumori renale, pelvine, adenopatii abdomino-pelvine etc.

Cauze si factori de risc

Exista o serie de elemente specifice, care conduc la formarea varicocelului primitiv in vena spermatica stanga:

  • lungimea venei spermatice stangi o depaseste cu aproximativ 10 cm pe cea a venei din partea dreapta;
  • venei spermatice stangi ii lipsesc valvulele;
  • unghiul in care se varsa vena spermatica stanga in cea renala este de 90 de grade, ceea ce predispune la aparitia stazei venoase;
  • artera spermatica stanga poate avea un traiect spiralat in jurul venei spermatice;
  • comprimarea venei spermatice stangi de catre colon;
  • alte cauze functionale, endocrine sau constitutionale, ce pot conduce la modificarea traiectului sau la blocarea venei spermatice.

Dintre factorii de risc, putem aminti:

  • ortostatismul prelungit (perioade lungi de stat in picioare);
  • predispozitie genetica;
  • cresterea presiunii intra-abdominale, ca rezultat al efortului prelungit, sau la stranut, rasete puternice, ridicare de greutati etc.

Simptome

Varicocelul primar (idiopatic) este asimptomatic la debut, avand o dezvoltare lenta. De multe ori este descoperit intamplator, in timpul investigatiilor de rutina. La examinare se poate observa alungirea hemiscrotului si micsorarea testiculului pe partea afectata, iar la palpare se simte ca un ghem. Uneori poate fi asociat si cu varice in alte regiuni ale corpului, precum la membrele inferioare sau in cazul hemoroizilor. In cazuri avansate, pacientul poate acuza urmatoarele:

  • jena in zona testiculara, care poate creste in intensitate pana la durere continua;
  • durere in zona scrotului dupa contactul sexual;
  • senzatie de greutate in scrot, mai ales dupa efort prelungit sau dupa stat mult timp in picioare.

Diagnostic

Se recomanda a se tine cont de examinarea fizica, dar si de alte considerente precum varsta, antecedente patologice sau contextul in care a aparut afectiunea. In cazurile asimptomatice sau daca varicocelul este mic, se poate recurge la investigatii imagistice, precum ecografia Doppler, termografia sau flebografia cu substanta de contrast. Pentru diagnosticul cauzelor simptomatice se recomanda investigatiile imagistice pentru rinichi si cavitatea retroperitoneala: flebografia, colonoscopia, irigografia, urografia, ecografia pelvino-abdominala. De asemenea, ecografia testiculara ajuta la confirmarea hipotrofiei gonadale (testicul redus ca dimensiuni, nefunctional). Spermograma este un alt test important, care determina capacitatea de fertilizare a pacientului si stadiul acestuia inainte si dupa interventia chirugicala asupra varicocelului.

SANADOR