Spermograma este unica metoda acceptata pentru studiul potentialului fertil la barbati, conform criteriilor Organizației Mondiale a Sanatatii, care tin cont de concentratie, morfologie, mobilitate.

Asadar, aceasta analiza evalueaza calitatea si cantitatea materialului seminal produs de un barbat si este intre primele teste efectuate pentru a se determina daca un barbat are o problema de fertilitate. Intr-o treime din cuplurile care intampina dificultati in a procrea, barbatii obtin rezultate sub limita normalului la aceasa analiza.

SANADOR iti descrie ce este important sa stii despre o spermograma: Barbatul nu trebuie sa intretina raporturi sexuale cu 2-5 zile inainte de analiza. Recoltarea se face intr-un recipient steril. Se recolteaza prin masturbare. Atentie, nu se recolteaza in prezervative. Se pastreaza recipientul după recoltare la 37 grade Celsius pana se ajunge la laborator.

Cand se recomanda?

Se face daca un barbat sufera de probleme de reproducere care cauzeaza infertilitate, daca o vasectomie a avut succes, daca o inversare a vasectomiei a avut succes. De altfel, cu ajutorul spermogramei se poate afla daca in organism sunt prezente infectii, precum si nivelul de aglutinare care poate indica prezenta anticorpilor anti-spermatici asociati cu infertilitatea masculina.

Ce inseamna infertilitate?

Incapacitatea unui cuplu de a concepe copii dupa un an de contacte sexuale neprotejate. Daca de vina este barbatul atunci el poate prezenta tulburari spermatice. Aceste afectiuni sunt reprezentate de disfuncţiile in producerea si emiterea spermatozoizilor. Diagnosticul se face prin teste ale spermei si teste genetice. Cel mai eficient tratament este de regula fertilizarea in vitro prin injectie intracitoplasmatica cu sperma.

Cum se interpreteaza rezultatele?

Se masoara cantitatea de sperma pe care o produce un barbat si se determina numarul si calitatea mostrei de sperma. Rezultatele analizei materialului seminal pot veni dupa doar o zi. Daca exista oligospermie sau azoospermie se vor efctia teste genetice, inclusiv testele standard cariotipale, PCR ale siturilor cromozomiale implicate (pentru a detecta microdeletii ale cromozomului Y), precum si evaluari pentru depistarea mutatiilor genei CFTR.

O spermograma poate fi influentata negativ de urmatoarele aspecte: administrarea de medicamente, hormoni sexuali masculini si feminini, consumul de cafeina, alcool, cocaina, marijuana si tutun, expunerea la radiatii, la substante chimice, plus absenta ejacularii o perioada mai lunga de timp.

Ce riscuri implica o spermograma? Producerea unei mostre de sperma nu produce nici un disconfort si nu exista riscuri asociate acestei proceduri. Daca pentru un barbat anume masturbarea devine o problema, atunci acest caz se va discuta cu medicul care ar putea fi metodele alternative de colectare.

Daca voi, ca si cuplu, ati facut tot ce tinea de voi, iar miracolul sarcinii se lasa, totusi, asteptat, atunci puteti opta pentru un examen medical care sa va sprijine in acest demers.

In cadrul Spitalului Clinic SANADOR, puteti opta pentru Pachetul Infertilitate Cuplu, care contine:

Pentru EA:

  • Consultaţie medic endocrinologie
  • Consultaţie ginecologie
  • Ecografie transvaginală
  • Ecografie tiroidă
  • Analize de laborator: FSH, LH, Estradiol, Prolactina și Progesteron.

Pentru EL:

  • Consultaţie medic specialist
  • Consultaţie control medic specialist
  • Testosteron - ser
  • Spermograma-met automată

Galerie foto

SANADOR