Testul Babeș Papanicolau este o metodă de screening cervical utilizată pentru a detecta modificări potențial precanceroase și canceroase la nivelul colului uterin.

Se disting 5 grade de severitate pentru diagnosticul stabilit de acest test: I: frotiu normal, II: frotiu inflamator, III: frotiu suspect cu celule modificate, IV: frotiu tipic neoplazic, cu celule atipice și celule normale, V: frotiu neoplazic cu un mare număr de celule atipice.

Ce este screening-ul cervical?

Acest screening are ca scop prevenirea apariției cancerului cervical. În cadrul acestui test se verifică prezența sau absența modificărilor celulare și aspectul cervixului, care este partea inferioară a uterului. Acest test presupune constituirea unui frotiu în urma prelevării unui eșantion mic de celule de pe suprafața cervixului și analizarea acestui frotiu la microscop.

Care sunt indicațiile screeningului cervical?

Screeningul cervical este recomandat tuturor femeilor pentru a putea depista modificările anormale apărute la nivelul celulelor de la suprafața cervixului. Pentru majoritatea femeilor, testul nu arată nicio modificare. Pentru 1 din 10 femei, acesta detectează modificări anormale, care pot indica displazia colului uterin sau leziuni canceroase.

În ultimele decade, cancerul de col uterin este un diagnostic din ce în ce mai des întâlnit la femei tot mai tinere, din păcate. Acest lucru se datorează faptului că femeile tind să amâne controlul ginecologic de rutină, în lipsa unei simptomatologii care să le afecteze rutina zilnică. Însă trebuie avute în vedere riscurile la care se supun lăsând anii să treacă fără să evalueze starea de sănătate a organelor genitale.

Așadar, echipa SANADOR recomandă tuturor femeilor active sexual efectuarea unei consultații ginecologice complete anual, care să includă examinare ginecologică generală, mamografie, test Babeș Papanicolau, ecografie transvaginală, precum și examen al secrețiilor vaginale. Testul este simplu, rapid și lipsit de durere. În plus, pe această cale, orice problemă ar apărea ar putea fi diagnosticată și tratată cât mai rapid posibil.

Cancerul de col uterin este una dintre patologiile des întâlnite în ultima vreme. Tot cu ajutorul testului Babeș Papanicolau se identifică infecțiile genitale, fiind, de fapt, primul pas către vindecarea acestora.

Cum se face testul Babeș Papanicolau?

Pacienta va fi așezată pe masa ginecologică, iar medicul va utiliza un specul de unică folosință, și apoi o periuță fină până pe colul uterin, care este rotița pentru colectarea de celule.

Această analiză nu este dureroasă. Cu cât vei fi mai relaxată, cu atât mai rapid și mai puțin inconfortabil este testul. În momentul în care specialistul are o imagine bună a colului, va preleva prin periere celule de la nivelul mucoasei colului, utilizând o periuță sau o spatulă de lemn. Vei putea resimți o senzație de presiune sau chiar o crampă.

Celulele sunt ulterior așezate pe o lama de sticla, pe care se va forma frotiul și trimise la laborator pentru examinare.

Care sunt rezultatele unui test Babeș Papanicolau?

Rezultatele, interpretate întotdeauna de specialistul tău, pot fi următoarele:

  • Normal.
  • Inflamator.
  • Indică prezența unor celule anormale, care pot semnifica prezența unor celule pre-canceroase.

Care sunt semnele de alarmă pentru cancerul de col?

Chiar dacă efectuarea unui test Babeș Papanicolau poate stabili granița dintre modificările precanceroase și necanceroase de la nivelul colului uterin, există anumite semne și simptome care ar trebui să te determine să programezi o consultație ginecologică: tulburări ale ciclului menstrual, orice secreție vaginală ce nu pare obișnuită sau durere, sângerare vaginală după contactul sexual sau între menstruații (metroragie), sângerare după menopauză.

Dar, atenţie! Acestea sunt doar semne ce pot indica prezenţa cancerului de col uterin și e important să efectuezi un test Babeș Papanicolau în mod regulat.

Galerie foto

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR