Spirometria este un test simplu, care ajută la diagnosticarea și monitorizarea anumitor afecțiuni ale plămânilor, prin măsurarea volumului de aer expirator.

Pentru a efectua acest test se folosește un aparat numit spirometru, care poate fi de mai multe tipuri, la care este conectat un furtun cu capete de tub schimbabile de unică folosință sau reutilizabile, prin care pacientul este instruit să sufle tot aerul corespunzător volumului maxim expirator pulmonar. Această procedură poate fi asistată atât de medicii specialiști, cât și de medicul de familie.

Recomandări

Acest test se recomandă în situația apariției unei tuse persistente, în cazul în care există o senzație de sufocare (dispnee), dacă este vorba despre un pacient fumător sau dacă există un risc al dezvoltării unei boli de plămâni.

Afecțiunile care pot fi diagnosticate și monitorizate prin spirometrie includ:

  • Astmul bronșic - O afecțiune cronică în care căile aeriene devin inflamate periodic, îngustându-se.
  • Boala pulmonară obstructivă cronică - Un grup de afecțiuni definite de strâmtorarea căilor aeriene.
  • Bronșită acută - afecțiune caracterizată de inflamarea bronhiilor.
  • Bronșită cronică - afecțiune caracterizată prin tuse productivă, cel puțin 3 luni pe an, timp de minimum 2 ani.
  • Fibroza chistică - o afecțiune ce are la bază o condiție genetică în care tractul respirator și cel digestiv prezintă acumulări de mucus.
  • Fibroza pulmonara - țesut fibrotic la nivelul plămânilor ce modifică dinamica respiratorie prin lipsa de elasticitate a alveolelor și a întregului parenchim pulmonar.
  • Bronșiectazie - dilatație permanentă a căilor aeriene pulmonare.
  • Pneumonia interstițială.

Astfel, dacă ești deja diagnosticat cu una dintre aceste afecțiuni, este necesar să efectuezi o spirometrie pentru a evalua severitatea bolii și pentru a verifica răspunsul la tratament.

De asemenea, spirometria este un test standard pentru cei care se pregătesc de efctuarea unei intervenții chirurgicale sau pentru a evalua starea generală de sănătate a celor care suferă de alte afecțiuni, ce ar putea avea interferențe cu funcția pulmonară.

Pregătirea înainte de spirometrie

Dacă urmezi tratament cu medicamente bronhodilatatoare (care ajută la relaxarea și lărgirea căilor respiratorii), este posibil să trebuiască să faci o pauză înaintea testului.

De asemenea, se recomandă evitarea fumatului cu 24 de ore înainte, alături de evitarea consumului de alcool, a exercițiilor intense sau a meselor copioase cu câteva ore înainte.

Se recomandă purtarea unei ținute lejere și confortabile.

Cum se realizează?

Vei fi rugat să stai așezat pe durata acestui test. În unele cazuri, ți se va atașa un mic clips pe nas pentru a împiedica ieșirea aerului. Doctorul tău te va ghida pe parcurs și probabil că vei avea parte de câteva încercări înainte de a începe.

  • Inhalează din plin, astfel încât să umpli complet plămânii cu aer;
  • Strânge buzele în jurul piesei speciale atașate la furtun pentru a împiedica ieșirea accidentală a aerului;
  • Expiră puternic și rapid, având grijă să golești de tot plămânii.

Acest test poate fi repetat de câteva ori pentru a asigura acuratețea rezultatelor. În unele cazuri, poate fi repetat la un sfert de oră după administrarea unui bronhodilatator.

Rezultate

Spirometrul măsoară volumul aerului expirat într-o secundă, precum și volumul total de aer ce poate fi expirat o dată.

Aceste rezultate vor fi comparate cu parametri normali ai unei persoane de aceeași vârstă, înălțime și sex.

Măsurătorile vor arăta și dacă suferi de obstrucții și restricții pulmonare sau o combinație între cele două.

Există riscuri sau efecte adverse?

Testul de spirometrie este unul foarte simplu și foarte sigur. Unele persoane pot simți o stare de amețeală, vertij sau oboseală pentru o scurtă durată.

Galerie foto

SANADOR