Leziunile de cartilaj ale gleznei

Ce sunt leziunile de cartilaj ale gleznei?

Leziunile de cartilaj ale gleznei sunt deteriorări ale cartilajului care acoperă capetele oaselor din articulația gleznei. Cartilajul articular conține un tip de material neted și alunecos care facilitează mișcarea fluidă a oaselor. Cartilajul din gleznă este relativ subțire în comparație cu cartilajul din articulațiile mai mari. Deoarece glezna susține frecvent greutatea întregului corp, suprafața redusă a cartilajului din gleznă îl face în mod special vulnerabil la deteriorare. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Articulația gleznei rezultă din interacțiunea dintre oasele: tibie, fibulă și talus. Când structura gleznei este compromisă, se poate produce o interacțiune anormală între osul talus și tibie sau fibulă, ceea ce poate duce la deteriorarea cartilajului. Uneori, talusul poate fi afectat de leziuni osteocondrale, care presupun afectarea atât a osului de la baza articulației gleznei, cât și a cartilajului care îl acoperă. Din cauza unui aport mai redus de sânge în talus, comparativ cu alte oase din corp, leziunile la acest nivel pot fi mai dificil de vindecat decât în cazul unor leziuni similare în alte părți ale corpului.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de leziuni ale cartilajelor gleznei

Cele mai frecvente leziuni ale cartilajelor gleznei sunt leziunile osteocondrale ale gleznei care afectează talusul sau tibia. Leziunea osteocondrală de la nivelul talusului indică o zonă în care atât cartilajul, cât și osul sunt afectate și deteriorate în partea superioară a talusului. Această afecțiune este adesea rezultatul unei traume, cum ar fi o entorsă severă la gleznă, dar poate apărea și din cauza presiunii constante asupra articulației gleznei, cum ar fi în cazul instabilității cronice a gleznei sau a altor factori.

Alte leziuni ale cartilajelor gleznei includ leziunile degenerative ale cartilajului care apar gradual în timp, din cauza procesului de uzură asociat vârstei sau din cauza osteoartritei. Condromalacia este o afecțiune în care cartilajul se înmoaie și se deteriorează, în principal din cauza presiunii anormale asupra articulației. De asemenea, leziunile cartilajului subcondral afectează stratul de os aflat sub cartilaj și pot fi asociate cu diverse afecțiuni, inclusiv osteoartrita.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Cauzele cele mai frecvente ale leziunilor de cartilaj includ traumatisme precum entorsele la gleznă, dislocațiile, fracturile sau instabilitatea articulației gleznei. Cu toate acestea, există și pacienți fără un istoric cunoscut de afectare directă a gleznei, la care leziunile de cartilaj pot să apară din diverse cauze. Una dintre cauze constă în expunerea la suprasolicitare cronică, rezultată din activități repetitive sau presiunea constantă aplicată asupra articulației gleznei. De asemenea, influența semnificativă a factorilor genetici în susceptibilitatea la leziunile de cartilaj devine evidentă chiar și în absența unor traume evidente. Pe lângă acestea, artrita sau alte boli inflamatorii pot influența cartilajul fără a fi neapărat legate de traumatism.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă leziunile de cartilaj ale gleznei?

După o leziune la nivelul gleznei, pot apărea diverse simptome, cum ar fi o senzație de durere profundă în interiorul articulației, edem, rigiditate, slăbiciune, limitare a mobilității și senzația de blocare în timpul mișcărilor. Aceste semne indică posibile probleme la nivelul cartilajului gleznei.

Un număr semnificativ de pacienți cu leziuni osteocondrale la nivelul talusului sunt asimptomatici. Cu toate acestea, în cazul unei leziuni extinse sau a deplasării cartilajului superior, pot să apară simptome precum durere localizată la nivelul gleznei și discomfort. De obicei, durerea se intensifică în timpul activităților fizice. Uneori pot să apară și pocnituri în timpul mișcării.

Posibile complicații

După ce cartilajul suferă o leziune, organismul formează un tip de țesut asemănător unei cicatrici, numit fibrocartilaj. Cu toate acestea, capacitatea limitată de autovindecare a cartilajului poate duce la înrăutățirea simptomelor, sporind riscul de noi leziuni și favorizând apariția artritei. Durerea persistentă provocată de leziunile de cartilaj poate deveni cronică, având un impact semnificativ asupra calității vieții zilnice a pacientului. În plus, leziunile de cartilaj pot face ca articulația să devină mai rigidă și mai instabilă, afectând capacitatea de a face mișcări obișnuite. În timp, aceste probleme pot complica activitățile zilnice ale persoanei.

Diagnosticul leziunilor de cartilaj de la nivelul gleznei

La început, poate fi dificil să se observe cu siguranță o leziune de cartilaj. Cu toate acestea, dacă nu este detectată, aceasta poate cauza dureri semnificative în jurul gleznei, limitând capacitatea de a alerga sau de a realiza activități obișnuite. Pentru a determina sursa durerii, medicul va realiza un examen clinic amănunțit. Totodată, se explorează istoricul pacientului privind eventualele leziuni anterioare la nivelul gleznei care ar putea contribui la apariția leziunilor de cartilaj.

Atunci când se suspectează prezența unei leziuni de cartilaj la nivelul gleznei, se solicită o radiografie efectuată în poziție verticală pentru a examina structura oaselor. Radiografia poate indica semne de artrită sau deteriorări profunde ale osului.

În situațiile în care diagnosticul este mai puțin evident, se recomandă un examen RMN pentru o vizualizare mai detaliată a articulației și pentru a identifica eventualele leziuni osteocondrale. Pentru pacienții mai tineri sau sportivii cu dureri persistente sau umflături în articulație, care nu au răspuns la metoda RICE (odihnă, gheață, compresie și ridicare), examenul RMN este adesea recomandat.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Metode de tratament

Metodele de tratament variază în funcție de severitatea și localizarea leziunii, precum și de caracteristicile individuale ale pacientului, cum ar fi vârsta, greutatea și starea de sănătate. În prima etapă a tratamentului, se recomandă de obicei, evitarea sau limitarea activităților care pun presiune asupra articulației afectate, astfel încât pacientul să nu își susțină greutatea pe piciorul afectat. Aceasta oferă o perioadă de vindecare a cartilajului fără a expune zona la presiunea suplimentară generată de greutatea corpului sau de activitățile fizice intense.

Administrarea de injecții direct în articulație poate fi considerată o alternativă pe perioadă limitată pentru a diminua inflamația, a ameliora durerea și a ajuta procesul de vindecare. În cazul în care tratamentul conservator nu are succes sau leziunea s-a agravat, chirurgia ortopedică a gleznei devine necesară pentru a remedia deteriorarea cartilajului.

Majoritatea procedurilor de reconstrucție a cartilajului sunt efectuate prin artroscopie. Un dispozitiv mic (artroscop) este introdus în articulație prin incizii mici și invazive, permițând medicilor să observe întreaga suprafață a cartilajului și să identifice orice leziune. Procedura de microfracturare este obișnuită în rândul pacienților mai tineri cu leziuni mici și izolate. După eliminarea cartilajului afectat de pe talus, se fac perforații mici în os. Aceste perforații permit sângelui și celulelor să ocupe spațiul gol, formând un cheag de sânge. În câteva luni, acest cheag evoluează într-un tip de cartilaj cunoscut sub denumirea de fibrocartilaj.

Dacă o leziune de cartilaj este prea mare pentru a fi tratată cu tehnica de microfracturare, se poate recurge la prelevarea unei grefe de la nivelul genunchiului pacientului sau de la un donor și plasarea acestuia în zona afectată, pentru a restaura cartilajul deteriorat (mozaicoplastie). Acest procedeu se efectuează printr-o intervenție chirurgicală deschisă și implică o perioadă de recuperare mai extinsă. Cu toate acestea, în situațiile mai grave, reprezintă o opțiune viabilă pentru repararea leziunilor și prevenirea necesității unor proceduri mai invazive, cum ar fi îndepărtarea articulației deteriorate și înlocuirea acesteia cu un dispozitiv artificial (proteză de gleznă).

Tratament la SANADOR

La Secția de Ortopedie și traumatologie a Spitalului Clinic SANADOR, medicii experimentați oferă consultații amănunțite și investighează leziunile de cartilaj ale gleznei cu echipamente performante, ca aparatura pentru RMN cu putere 3 Tesla, care furnizează imagini detaliate, de mare claritate ale segmentelor anatomice investigate.

Atunci când este nevoie de intervenție chirurgicală, medicii aleg, dacă specificul leziunii permite, metode de tratament minim invazive, efectuate cu ajutorul artroscopului. Operațiile sunt realizate într-un bloc operator modern, în cele mai bune condiții de siguranță, datorită Secției ATI de categoria I, acreditare care confirmă standardele înalte ale serviciilor SANADOR.

Pentru recuperarea capacităților motorii, pacienții au la dispoziție Departamentul de Medicină Fizică și de Reabilitare SANADOR. Terapeuții foarte bine pregătiți realizează programe personalizate de fizioterapie și îndrumă pacienții în realizarea exercițiilor, până la redobândirea funcționalității și mobilității complete.

Programează-te acum!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR