Ce este conizația?

Conizația este o procedură chirurgicală prin care sunt îndepărtate țesuturile anormale de la nivelul colului uterin, printr-o excizie realizată în formă de con. Intervenția are o eficacitate ridicată în tratamentul pentru cancer de col uterin, dar poate fi indicată și în cazul unor leziuni precanceroase. La Spitalul Clinic SANADOR, conizația este realizată de medici experimentați, într-un bloc operator modern, cu echipamente performante.

De asemenea, conizația de col uterin poate fi realizată în scop diagnostic, atunci când alte investigații efectuate pentru displazia de col uterin sunt nesatisfăcătoare. Există mai multe tehnici prin care se poate realiza conizația, în funcție de tipul modificărilor celulare prezente și alte particularități.

Tipuri de conizație

Există mai multe modalități de a realiza procedura de conizație:

  • Conizația cu bisturiul rece (cold knife) – este excizia clasică, folosind un bisturiu pentru a tăia o porțiune din țesutul cervical. Se asociază cu sângerare abundentă;
  • Conizația cu laser – constă în utilizarea energiei laser pentru a îndepărta porțiunea de cervix, sigilând în același timp marginile, prin cauterizare. Se asociază cu risc mai redus de sângerări;
  • Conizația cu ansă diatermică (ERAD/LEEP) – electrorezecția cu ansă diatermică presupune excizia țesutului anormal cu ajutorul unui instrument prevăzut cu un fir subțire încărcat electric.

Aceste tehnici pot fi, uneori, combinate, pentru o îndepărtare mai precisă a leziunilor cervicale. Intervenția poate începe cu utilizarea laserului, apoi poate fi completată de bisturiul rece.

Tehnica de conizație este aleasă în funcție de tipul leziunilor cervicale. Spre exemplu, conizația cu bisturiul rece este de preferat la pacientele cu risc ridicat de cancer de col uterin, pentru o prezervare optimă a marginilor probei, în scopul diagnosticului histologic.

Când este indicată conizația?

Conizația este indicată în mai multe situații:

  • În scop terapeutic – dacă sunt prezente leziuni canceroase sau precanceroase care trebuie îndepărtate, cum ar fi neoplazie intraepitelială cervicală (CIN), adenocarcinom in situ (AIS) sau carcinomul cu celule scuamoase a colului uterin (cancer cervical) stadiul 0 sau IA1, identificate prin test Babeș-Papanicolau sau prin alte investigații;
  • În scop diagnostic – atunci când celulele anormale de pe suprafața cervixului nu pot fi evaluate cu certitudine prin alte metode, cum ar fi colposcopie.

Pregătirea pentru conizație

Înainte de procedură, pacienta discută cu medicul despre afecțiunile prezente, medicație și suplimentele administrate. Poate fi nevoie să întrerupă unele tratamente medicamentoase înainte de procedură, cum ar fi anticoagulante.

Specialistul poate recomanda un set de analize și investigații pentru evaluarea stării de sănătate. Procedură va fi programată în afara menstruației, iar pacienta trebuie să evite contactul sexual, dușurile vaginale și cremele vaginale cu minim 24 de ore înainte. După intervenție, va fi necesară utilizarea unor absorbante.

Cum este efectuată conizația?

Operația de conizație se efectuează sub anestezie generală sau regională (de la abdomen în jos). În unele cazuri, cum ar fi atunci când se optează pentru conizația cu ansă diatermică, poate fi suficientă anestezia locală, efectuată la nivelul cervixului.

Conizația se realizează prin abord vaginal, pe masa ginecologică, în mod similar cu un examen pelvin. După poziționarea corectă, medicul introduce un speculum în vagin, dispozitiv cu ajutorul căruia deschide pereții vaginali pentru a expune colul uterin.

Pentru a identifica leziunile cervicale cu precizie, medicul poate utiliza colposcopul. De asemenea, medicul poate aplica pe suprafața cervixului o soluție de acid acetic diluată, care evidențiază leziunile.

În funcție de tehnica utilizată, specialistul poate îndepărta celulele anormale cu bisturiul, cu ansa încărcată electric sau cu laserul. Pentru a opri sângerarea, acesta poate aplica un unguent medicamentos, poate cauteriza țesutul sau poate folosi fire chirurgicale convenționale. De asemenea, specialistul inseră în vagin un pansament steril, care va fi extras înainte de externare. Țesutul prelevat este trimis în laboratorul de anatomie patologică, pentru examen histopatologic.

Deși pregătirea și recuperarea în cazul conizației durează câteva ore, procedura în sine durează aproximativ 15 minute. Intervenția nu este dureroasă, dar dacă este utilizează doar anestezie locală, pacienta poate simți un ușor disconfort. În general, nu este necesară spitalizarea, astfel încât pacienta poate pleca acasă în aceeași zi, după ce efectul anesteziei dispare.

Recuperarea după conizație

Este normal să apară o sângerare vaginală după conizație, în special după cea efectuată cu bisturiul rece. De asemenea, pacienta poate experimenta dureri similare celor menstruale pentru câteva zile sau o scurgere vaginală maronie sau roz. Durerea este ameliorată cu ajutorul medicamentelor prescrise de medic. După conizația cu bisturiu poate fi indicată și o medicație pentru oprirea sângerării.

Recuperarea după conizație durează, în general, o săptămână, dar vindecarea inciziilor de la nivelul colului uterin durează aproximativ 6 săptămâni. Viața sexuală după conizație trebuie să fie întreruptă timp de cel puțin 4-6 săptămâni, pentru a permite țesutului să se vindece. De asemenea, trebuie evitate tampoanele și dușurile vaginale. Menstruația după conizație nu este afectată. Procedura nu influențează regularitatea acesteia sau abundența sângerărilor.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Rezultatele conizației

Conizația este o metodă eficientă de a diagnostica leziunile cervicale cu precizie, de a preveni progresia leziunilor precanceroase către malignitate și de a trata stadiile timpurii ale cancerului de col uterin. Potrivit celor mai multe rapoarte, conizația vindecă leziunile de tip CIN în peste 90% dintre cazuri. Uneori, pot fi necesare conizații adiționale, pentru a îndepărta leziunile cervicale recurente sau reziduale.

Ce urmează după conizație?

În aproximativ o săptămână de la procedura de conizație, pacienta primește rezultatele biopsiei, care descriu modificările celulare de la nivelul colului uterin (precanceroase sau canceroase).

Pentru a monitoriza evoluția afecțiunii, pacienta va reveni periodic la medicul ginecolog pentru consultație și va repeta testul Babeș-Papanicolau la fiecare 6 luni. În cazul infecției cu HPV, există risc de recurență și poate fi necesară repetarea testului HPV, pentru a monitoriza infecția și riscul de malignitate.

De asemenea, după conizația colului uterin, este recomandată vaccinarea împotriva HPV (Gardasil), care s-a dovedit eficientă în prevenirea recurenței leziunilor cervicale.

Dacă pacienta dorește să rămână însărcinată după conizație, va fi necesară o monitorizare mai atent în sarcină, pentru a reduce riscurile, cum ar fi nașterea prematură.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Riscurile operației de conizație

Precum orice alt tip de intervenție medicală, conizația nu este lipsită de riscuri. Operația poate duce la:

  • Sângerări excesive;
  • Infecție la nivelul cervixului;
  • Cheaguri de sânge;
  • Formarea de țesut cicactricial și stenoză de col uterin (îngustarea canalului cervical);
  • Deteriorarea organelor vecine, cum ar fi rectul și vezica urinară;
  • Slăbirea colului uterin și risc de naștere prematură în sarcini viitoare.

Conizație la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de servicii ginecologice complete, inclusiv de investigații și tratamente de ultimă generație. Atunci când este indicată conizația, leziunile de la nivelul colului uterin sunt tratate atât prin conizație clasică, cât și prin electrorezecție cu ansă sau cu laser, în funcție de indicația medicală stabilită.

Intervenția realizată de medici ginecologi foarte experimentați se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator dotat cu echipamente de ultimă generație, iar pacientele primesc asistență medicală de specialitate pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, pentru o recuperare optimă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR