Conizatia este indepartarea chirugicala a unui fragment de tesut in forma de con de la baza colului uterin, tesuturile ramase sunt apropiate cu scopul de a reface un nou col.

Conizatia presupune rezectia unei portiuni in forma de con din colul uterin. Ea poate fi realizata in urma unei biopsii de col uterin, daca s-a stabilit diagnosticul de leziune precanceroasa sau cancer micro-invaziv.

Cancerul de col uterin este de obicei de tip carcinom cu celule scuoamoase, care este determinat de infectia cu papilomavirus sau un adenocarcinom. Forma timpurie de cancer este asimptomatica.

Care este primul simptom al cancerului? Este de obicei sangerarea vaginala postcontact sexual sau sangerarea intre menstruatii (metroragia).

Diagnosticul se pune prin efectuarea testului de screening Papanicolau şi a biopsiei. Stadializarea este clinica. Tratamentul se face prin rezectie chirurgicala, radioterapie şi, in afara cazurilor in care cancerul este localizat, chimioterapie. In caz de multiple metastaze tratamentul este, in primul rand, chimioterapic.

Avantaje

Dorim sa-ti amintim ca aceasta interventie chirurgicala nu vindeca infectia, ci doar impiedica extinderea procesului displazic. Infecția cu HPV nu are un tratament specific, pentru ca virusul nu poate fi indepartat din corp. De cele mai multe ori, sistemul imunitar individual reuseste sa impiedice inmultirea si raspandirea in corp a virusului.

Galerie foto

SANADOR