VSH - viteza de sedimentare a hematiior - presupune analiza paraclinica din pachetul analizelor de baza, care poate oferi o serie de indicatori sau chiar valori diagnostice pentru o gama variata de patologii.

VSH este o analiza hematologica de rutina, care ar trebui efectuata si ca masura de screening macar o data pe an si ori de cate ori este recomandata de catre medic; este o analiza necostisitoare, care presupune prelevarea unei probe sanguine. Este un test non-specific pentru infectii deoarece nu poate preciza tipul inflamatiei sau al infectiei prezente in corp, dar poate pozitiva sau infirma suspiciunea de patologie inflamatorie sau de infectie in organismul uman.

Cand se recomanda?

Atunci cand exista suspiciunea de reactii inflamatorii, infectii sau boli autoimune, dar nu este un test diagnostic pentru o anumita boala. Asadar, testul ofera indicii ca ceva este in neregula in organism si conduce medicul spre recomandari extinse de analize, care pot oferi un diagnostic precis.

SANADOR te sfatuieste sa nu ignori urmatoarele situatii, care pot necesita efectuarea acestei proceduri: febra frecventa, durerile articulare (articulatii intepenite), durerile de cap frecvente, pierderea in greutate neexplicabila, diareea, sânge în scaun.

Cand mai este util testul VSH?

In monitorizarea situatiilor urmatoare: a bolilor autoimune, a infecţiilor la nivel osos, a anumitor forme de artrită, a unor boli inflamatorii care cauzează simptome vagi.

Artrita atemporala este o boala inflamatorie cronica a vaselor sangvine mari, in special carotida si ramurile acesteia, si care afecteaza mai ales varstnicii. Frecvent se asociaza cu pomialgia reumatica. Semnele si simptomele focale pot include cefalee, tulburari vizuale, sensibilitate la nivelul arterei temporale si durere la masticatie la nivelul musculaturii mandibulare. Sunt, de asemenea, frecvente febră, scăderea ponderala, starea de rau generala si astenia. Tipic, VSH este foarte crescut. Cel mai frecvent, diagnosticul se stabileste prin biopsie. Tratamentul cu doze mari de corticosteroizi este de obicei foarte eficient si previne pierderea vederii.

Situatii in care creste VSH?

Sarcina, anemie, boli autoimune, neoplasme, majoritatea infectiilor (atat bacteriene, cat si parazitare).

Iata care sunt valorile normale ale VSH-ului:

1. Nou-nascuti: intre 0 si 2 mm/h

2. Copii si adolescenti: intre 3 si 13 mm/h

3. Femei peste 50 de ani: < 30 mm/h

4. Femei sub 50 de ani: < 20 m/h

5. Barbati peste 50 de ani: < 20 mm/h

6. Barbati sub 50 de ani: < 15 mm/h

Cand creste VSH fara a avea o patologie adiacenta?

In cazuri de obezitate, varsta inaintata, sarcina. De asemenea, VSH-ul cresut poate fi cauzat si de anumite infectii in corp (infectii generalizate, infectii ale oaselor, infectii la nivelul inimii, febra reumatica, infectii severe la nivelul pielii, cum este erizipelul, tuberculoză). VSH-ul este crescut în cazul în care pacientul suferă de o astfel de afecţiune autoimună (cum ar fi lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă).

VSH nu poate fi utilizat ca indicator al evolutiei bolii in cazul afectiunilor maligne.

Limitari: Analiza nespecifica. Poate sa nu creasca in faza activa a bolii. In comparatie cu alti indicatori (ex. CRP), poate sa creasca mai tarziu in faza iniţtala a infectiei si poate sa ramana crescut o perioada mai lunga in perioada de convalescenta.

Galerie foto

SANADOR