Artroscopia se refera la o procedura diagnostica si terapeutica prin care se poate vizualiza interiorul unei articulatii.

Ce se intampla la o artroscopie?

Realizand o incizie de dimensiuni mici (circa 0,5 cm), artroscopul este introdus in spațiul articular. Acest instrument este un tub ca un telescop, la care specialistul ataseaza o camera video. Interventia se realizeaza de obicei sub anestezie generala, dar in unele cazuri, pe care le decide medical tau, se poate recomanda anestezia spinala sau locala.

Cand este recomandata artroscopia?

Leziuni de labrum, instabilitati de umar, luxatii de umar recidivante, leziuni de cartilaj articular, mai ales cele in care se produce detaşarea unui fragment in articulatie, leziuni ale tendonului lung al bicepsului, prezenta unor ciocuri pe marginea inferioara a acromionului ce pot intepa tendoane, bursite rezistente la tratament medicamentos, calcificari de tendoane, rupturi ale muschilor ce constituie coafa rotatorilor (leziuni de coafa rotatorie), umar inghetat (sau umar intepenit).

Avantaje

  • Precizia in diagnostic si vindecarea rapida, in urma tratamentului
  • Riscurile asociate cu artroscopia sunt foarte rare.
  • Exista o sansa mai mica de 1% pentru aparitia unei complicatii importante.

Este necesar sa stii ca, in general, artroscopia este utilizata pentru evaluarea si tratamentul genunchiului. Aproape 17 din 20 de interventii sunt la aceasta articulatie, iar 2 din 20 se intampla la nivelul umarului. Totusi, artroscopia poate fi folosita si pentru incheietura pumnului, soldului, cotului, temporo-mandibulara (intre craniu si mandibula) sau chiar a degetului mare de la picior.

Artroscopia de umar

Este foarte important sa cunosti ca traumatismele, suprasolicitarea sau degenerarile survenite cu varsta pot duce la deteriorari ale structurilor umarului. Atunci apare durerea si impotenta functionala de mai multe grade. De multe ori, tratamentul conservator, medicamentos, nu reuseste sa combata simptomele, impunandu-se o interventie chirurgicala.

De cele mai multe ori, artroscopia este cea mai indicata. Atentie, nu toate durerile de umar care sunt rezistente la medicatie au ca rezolvare varianta chirurgicala!

Exista o serie de investigatii care ajuta clinicianul sa stabileasca diagnosticul de boala si, daca este cazul, se recomanda artroscopia. Iti precizam ca poti face analize de laborator, radiografie de umar, ecografie si RMN de umar.

Artroscopia de genunchi

Aceasta este o metoda minim invaziva, moderna ce poate rezolva multiple probleme articulare ale genunchiului, folosind doar 2 incizii mici prin care se introduce o camera si diferite instrumente fine, care sunt folosite pentru a rezolva o leziune de menisc  sau alte afectiuni, precum: o leziune de cartilaj sau o leziune de ligament, sub supravegherea camerei ce mareste de aproximativ 10 ori imaginea.

Ce afectiuni putem trata folosind metoda minim invaziva artroscopia de genunchi?  Iata: leziune de menisc sub toate formele, leziune completa de ligament incrucisat anterior sau o leziune partiala ce implica mai mult de 40% din structura ligamentului, leziune de ligament incrucisat posterior chiar daca este o leziune rara!

Galerie foto

SANADOR