Dacă te confrunți cu un proces carios care afectează pulpa dentară și îți produce disconfort din cauza durerii, programează-te la Clinica de Stomatologie SANADOR, pentru a beneficia de tratament endodontic adecvat nevoilor tale.

Endodonția este disciplina specializată în studiul și tratamentul bolilor pulpei dentare. Termenul provine din limba greacă și înseamnă „interiorul dintelui”.

În interiorul dintelui se află o cavitate formată din două părți: camera pulpară (corespunzătoare coroanei dentare) și canalul radicular (aflat în interiorul rădăcinilor). Aceste spații conțin nervi și vase de sânge care conferă vitalitate dintelui.

Obiectivele tratamentului endodontic la SANADOR

Tratamentul endodontic presupune:

  • Eliminarea infecției. Indiferent de natura agentului etiologic (microbian, termic, chimic etc.), pulpa dentară, la fel ca orice țesut din organismul uman, va încerca să declanșeze o reacție de apărare împotriva agentului vătămător. Reacția biologică de apărare a țesuturilor umane împotriva agenților etiologici agresori se numește inflamație.
  • Protejarea dintelui împotriva altor invazii microbiene. După ce infecțiile au fost eliminate și dintele a fost în întregime decontaminat, este vitală protecția acestuia împotriva altor agresiuni. Pentru aceasta, canalele radiculare vor fi „sigilate” cu materiale de obturație specifice.

Tratamentul endodontic

În mod normal, un tratament endodontic obișnuit constă într-o singură ședință de 1–2 ore, dar există și cazuri complexe, când sunt necesare două sau mai multe ședințe. Tratamentul începe după efectuarea unei radiografii dentare. Principalul simptom al afectării pulpei dentare este durerea. Indiferent dacă este o durere de intensitate mare, care poate apărea și pe timpul nopții, sau dacă este o durere bruscă, necauzată de stimuli externi, ea se poate extinde și spre alte zone învecinate anatomic, cum ar fi urechile sau chiar regiunile temporale ale capului. După tratamentul endodontic, durerea dispare.

Pentru realizarea unui tratament cât mai precis, specialistul folosește instrumentar și tehnici ce nu sunt accesibile medicului dentist generalist: microscop operator, laser dentar, instrumentar rotativ. Cu ajutorul microscopului, imaginea din interiorul dintelui este mărita și luminată, identificându-se astfel detalii care nu pot fi mereu observate cu ochiul liber: canale suplimentare sau calcifiate, corpuri străine (ace rupte de la tratamente vechi), fracturi radiculare.

Tratamentul endodontic presupune abordarea corono-radiculară a dintelui în momentul în care prezintă semne de inflamație sau infecție, cauzate de carii dentare profunde, tratamente de canal vechi, incomplet realizate, fracturi ale coroanei dentare. Unele cazuri pot fi identificate doar radiologic, neexistand simptome clinice.

Pentru a lucra intr-un mediu uscat, ferit de bacteriile prezente în cavitatea orală, dintele se va izola cu diga dentară, iar ulterior se va incepe procesul de îndepărtare a țesutului afectat (nervului). Canalele radiculare vor fi curățate și dezinfectate atât cu solutii speciale, cât și cu ajutorul laserului dentar, ca mai apoi să fie obturate cu un material special, oferind astfel protecție dintelui și o durată de viață mai lungă.

Salvarea dintelui natural trebuie să fie întotdeauna prima alegere în cazul unui tratament stomatologic.

Beneficiile tratamentului endodontic

Printre cele mai importante beneficii, menționăm eliminarea durerii, tratarea infecțiilor și restabilirea funcției masticatorie. Astfel, pacientului i se redă posibilitatea de mânca fără dureri și bucuria de a avea un aspect estetic plăcut.

Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR pentru a beneficia de tratament endodontic profesionist, fără durere, și de revenirea la activitățile cotidiene într-un timp cât mai scurt.

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR