Ce este operația Bankart?

Operația Bankart este o intervenție chirurgicală indicată pentru repararea luxațiilor de umăr recurente. În general, leziunile umărului apar la nivelul cadranului anterior, iar tehnica Bankart permite reatașarea ligamentelor folosind proceduri moderne, minim-invazive, de artroscopie.

Intervențiile chirurgicale minim-invazive implică riscuri post-operatorii mai mici și o durere reduseă pe perioada recuperării, comparativ cu tehnicile clasice. Procedura Bankart vizează în mod special reatașarea labrumului rupt la nivelul cavității glenoide, stabilizând articulația urmărului.

Watch on YouTube
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Indicațiile procedurii

Procedura Bankart se adresează în special pacienților care suferă de instabilitatea umărului sau de slăbiciune persistentă la nivelul articulației, după o dislocație traumatică, sau celor care au nevoie de reparare de labrum.

De asemenea, această intervenție poate fi indicată și pentru cei care suferă de instabilitate cronică atraumatică a umărului, care nu a răspuns la terapia conservatoare de reabilitare medicală, în special la pacienții cu risc mare de recurență.

Evaluarea pierderii de țesut osos de la nivelul humerusului și cavității glenoide este esențială pentru triajul pacienților eligibili pentru intervenție (pierderea excesivă de țesut de la acest nivel reprezentând una dintre contraindicațiile procedurii).

Tehnica Bankart este cu atât mai eficientă cu cât are loc la scurt timp de la momentul traumatismului. Amânarea intervenției poate crește riscurile post-operatorii precum și poate duce la apariției modificărilor erozive permanente la nivelul cavității glenoide.

Atunci când abordarea tehnicii Bankart este una artroscopică, minim-invazivă, rata complicațiilor post-operatorii este mai redusă. În plus, artroscopia de umăr implică incizii mai mici ca dimensiuni și un timp de recuperare post-operator mai scurt.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Avantajele tehnicii Bankart

Operația Bankart redă stabilitatea articulației umărului în special în cazurile de instabilitate cronică sau de dislocații recurente, deoarece procedura implică repararea anatomică, directă, a leziunilor ligamentelor și a labrumului.

Frecvent, după perioada de recuperare post-operatorie, funcția umărului este îmbunătățită și activitățile zilnice sau sportive sunt mai ușor de realizat.

Un alt avantaj al procedurii este reprezentat de versatilitatea abordărilor posibile pentru efectuarea intervenției, acestea putând fi ajustate în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte (spre exemplu instabilitatea anterioară post-traumatică versus cea atraumatică).

Pregătirea pentru operație

Pregătirea pentru operația Bankart implică un set de pași pentru asigurarea celei mai bune evoluții post-operatorii.

În general, pacienții sunt rugați să își îmbunătățească stilul de viață prin modificări precum renunțarea la alcool și la fumat cu cel puțin o lună înainte de operație și, ideal, menținerea acestui stil de viață cel puțin încă 3 luni post-operator.

De asemenea, înainte de operație este indicat un bilanț clinico-biologic amplu, pentru a identifica posibile afecțiuni cardiovasculare, pulmonare, renale sau probleme stomatologice. Dacă sunt identificate, acestea trebuie tratate înainte de procedură. Orice tip de infecție identificată poate necesita amânarea intervenției.

Istoricul medical și anamneza privind mecanismul ce a produs dislocarea umărului, metoda de reducere folosită, posibile alergii sau medicația cronică a pacientului trebuie obținute de medicul ortoped înaintea stabilirii metodei de tratament. Medicul poate recomanda ajustarea dozelor în cazul unor medicamente care afectează coagularea sângelui sau chiar întreruperea completă pre-operator.

La examenul obiectiv, pielea din jurul umărului trebuie să fie curată și fără leziuni active.

Imagistica medicală, prin radiografii, examen RMN sau tomografie computerizată face parte din examinarea standard în cazul dislocărilor traumatice de umăr, deoarece pot evidenția și alte leziuni asociate.

Pacienții trebuie să fie informați despre limitele, alternativele și riscurile intervenției. Chirurgul care va realiza procedura trebuie să stabilească un plan de recuperare de comun acord cu pacientul și să se asigură că acesta înțelege că anumite activități vor necesita ajutor pe timpul perioadei post-operatorii.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se realizează intervenția Bankart?

Intervenția Bankart implică o incizie mică la nivelul umărului, prin care chirurgul ortoped introduce o cameră video, pentru a observa pe un monitor structurile articulației. Ulterior, utilizând instrumente de dimensiuni mici, medicul va reatașa încet labrumul la nivelul capsulei glenoide și va insera mici „ancore” la nivelul osului, împreună cu suturi ce asigură fixarea labrumului.

Varianta deschisă a procedurii Bankart, folosită în general pentru cei cu un labrum complet detașat în urma unei dislocări violente, necesită o incizie mai mare la nivelul anterior al umărului, pentru a repoziționa și atașa labrumul și ligamentele.

Ambele tipuri de operații, deschisă sau închisă (artroscopică) necesită anestezie generală și durează între 1 ora și jumătate și 2 ore și jumătate. Brațul este amorțit cu un anestezic local pentru 24 de ore după operație. În urma intervenției, medicul va aplica un pansament local în strat gros la nivelul inciziei.

Scopul operației Bankart este să elibereze, să mobilizeze și să tensioneze complexul capsulo-labral în cadranul antero-inferior al glenoidei.

La Spitalul Clinic SANADOR, operația Bankart poate fi realizată prin artroscopie de umăr sau prin intervenție chirurgicală clasică, deschisă, în funcție de indicația medicală stabilită.

Procedura efectuată artroscopic include mai mulți pași, precum explorarea diagnostică, mobilizarea leziunilor și debridarea cavității glenoide cu fixare, utilizând suturi chirurgicale.

Tehnica cea mai folosită este o reparare într-o singură linie continuă în formă de „șezlong”, deoarece este ușor de obținut și rezultatele sunt mai bune, însă tehnica aplicată trebuie individualizată pentru fiecare caz în parte.

Recuperarea după procedură

Recuperarea după operația Bankart implică o noapte de internare în spital. La aproximativ 10-14 zile de la intervenție, pacientul se va programa pentru îndepărtarea firelor de sutură. În primele 4 săptămâni, brațul va fi poziționat într-o orteză semirigidă.

Medicația antialgică și antibioticele pot fi prescrise pentru ameliorarea durerii și pentru a preveni suprainfecțiile.

Un fizioterapeut îi va indica pacientului exercițiile care trebuie făcute în prima săptămână post-operator.

Condusul poate fi reluat după aproximativ 6 săptămâni, dar întoarcerea la activitățile zilnice are loc după 3 săptămâni.

Riscuri și contraindicații

Riscurile asociate procedurii Bankart includ:

  • Riscul de infecție,
  • Lezarea structurilor neurovasculare,
  • Repararea nu poate fi dusă la bun sfârșit ,
  • Rigiditatea umărului – mai frecvent post-operator,
  • Producerea unei leziuni ale coafei rotatorilor,
  • Durere de umăr,
  • Inabilitate persistentă,
  • Necesitatea reintervenției.

De asemenea, există și câteva riscuri asociate strict anesteziei generale.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Contraindicatii pentru procedura Bankart sunt întâlnite la persoanele cu probleme de sănătate și la cele care au o pierdere excesivă de os la nivelul cavității glenoide.

Operația Bankart la Spitalul Clinic SANADOR

Chirurgii ortopezi de la Spitalul Clinic SANADOR au o deosebită pregătire profesională și experiență îndelungată în efectuarea de operații Bankart. În funcție de indicația medicală stabilită, procedura poate fi realizată minim invaziv, prin artroscopie de umăr, sau printr-o intervenție chirurgicală clasică, deschisă. Echipa medicală va recomanda cel mai potrivit tratament chirurgical, personalizat în funcție de specificul fiecărui caz în parte, astfel încât să obțină cele mai bune rezultate posibile.

Indiferent de abordul chirurgical folosit, pacienții beneficiază de o evaluare preoperatorie completă și de cele mai bune îngrijiri postoperatorii, pe Secția de anestezie și terapie intensivă. Operația se desfășoară în cele mai bune condiții de siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator performant, dotat cu tehnologie de ultimă generație. După vindecare, pacienții au acces la un program personalizat de recuperare medicală, indicat de un medic specialist.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR