Testul de paternitate se face pentru a stabili paternitatea, adica daca un barbat este tatal biologic al copilului. Aceasta analiza este singura metoda de certitudine in determinarea gradului de rudenie.

Pentru analiza, sunt necesare probe biologice provenite de la prezumtivul tata si de la copil. Analizarea unei probe de la mama creste gradul de confidenta al testului, insa nu este obligatorie pentru realizarea acestuia.

Cum se realizeaza?

Se analizeaza 16 secvente ADN pentru fiecare persoana testata. Pe baza acestor 16 markeri se realizeaza, pentru fiecare persoana (prezumtivul tata, copil), un profil genetic. Profilele se compara şi se stabileste corespondenta pentru fiecare marker. Cele trei profile (sau doua in cazul in care mama nu este prezenta) se compara, stabilindu-se, pentru fiecare marker, daca genotipurile tatalui prezumtiv corespund celor ale copilului.

Cand se face un test de paternitate?

Se aplica aceste analize in situatiile urmatoare: 1. La cererea instantelor judecatoresti si 2. La cererea persoanelor fizice interesate (tatalui, mamei sau chiar a copilului in cauza). Inaintea unei astfel de analize, toate persoanele trebuie sa se legitimeze cu un act de identitate, pasaport sau certificat de nastere.

SANADOR iti raspunde la o intrebare ce se ridica des: Se poate face un test de paternitate si in timpul sarcinii mamei? Raspunsul este DA.

In acest caz, testul de paternitate se poate face folosind 2 metode. Din saptamana a 10-a pana in saptamana a 13-a, se poate face o testare chorionic villi pentru a colecta o mostra. Din saptamana a 14-a pana in saptamana a 24-a se foloseste amniocenteza. Ambele metode sunt metode invazive. Ambele proceduri sunt realizate de ginecolog. In cazul in care se testeaza fratria (o proba apartinand presupusului tata nu este disponibila) sau alt grad de inrudire (unchi direct – nepot direct, bunic direct – nepot direct) intre persoane de sex masculin se analizeaza cromozomul Y deoarece acesta se transmite pe linie paterna.

Nu exista doar test de paternitate, mai putem aminti si de:

1. Testul avuncular: gradul de rudenie de tip unchi/matusa – nepot sau

2. Testul bunici/nepoti - se efectueaza in conditiile in care nu sunt disponibile probe de la presupusul tata si poate stabili daca parintii prezumtivului tata sunt intr-adevara bunicii biologici ai copilului.

Trebuie retinut şi faptul ca fiecare tip de proba, in functie de natura ei si modul de prelevare, are o anumita rata de succes a testarii ADN care depinde de cantitatea si caliatatea ADN-ului extras. Totusi, testarea ADN are la baza ani de cercetare si validare a metodologiei de lucru, ceea ce confera siguranta si acuratetea rezultatelor.

SANADOR iti precizeaza: grupa sanguina este un factor genetic mostenit de la parinti la copii, insa nu este un test de paternitate.

Factorul Rh are un impact major asupra sarcinii, complicatiile putand duce pana la pierderea sarcinii sau la decesul fetal, atunci cand mama are Rh-ul negativ iar tatal Rh pozitiv. Inca de la confirmarea sarcinii medicul va recomanda determinarea grupelor de sange si ale Rh-ului partenerilor, pentru a preintampina orice complicatii.

Galerie foto

SANADOR